05.10.2021,  18:13:38 | 0 comentarii | 301 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Universitatea din Petroșani / A dat liber la noul an universitar
Booking.com
de Corneliu BRAN

Anul universitar 2021-2022 a fost deschis oficial luni, 4 octombrie, la Universitatea din Petroșani,în parcarea din fața corpului principal, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare.

 

Prezența

Alături de rector, prof.univ.dr. Radu Sorin, și de președintele Senatului, prof.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu, care s-au adresat de la tribuna amenajată „bobocilor” și celorlalți studenți prezenți, dorindu-le printre altele mult succes în noul an universitar și un bun venit la una dintre cele mai de tradiție universități de stat din țară, s-au aflat decanii celor trei facultăți, membrii Senatului și cadre didactice, invitați de la instituțiile cu care universitatea are parteneriate tradiționale, INSEMEX și CEH și universități din țară.

 

Cuvântul rectorului Radu Sorin

„Universitatea din Petroșani desfășoară un învățământ modern, diversificat și adaptat permanent la competențele versatile care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine ale mediului socio-economic și care încercăm să fie o instituție de avangardă pentru această regiune. Vom pregăti tot mai mulți specialiști pentru industriile și serviciile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de dezvoltare a României, dar și în alte domenii, care contribuie la o dezvoltare complexă și armonioasă a societății românești.

Universitatea din Petroșani a fost evaluată instituțional în acest an de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învațământul Superior și acum 3 zile a obținut cel mai favorabil calificativ - Grad de încredere ridicat. Acesta reflectă calitatea înaltă a activităților didactice și de cercetare care se desfășoară în cadrul instituției noastre de învațămant superior.

Calitatea învățământului nostru superior înseamnă resursa umană (profesori și studenți), dascălii având în acest context nu numai rolul de a transmite cunoștințe necesare studenților pentru a deveni buni specialiști dar și de a modela caractere, a incita la creație, inițiativă și la munca în echipă. Cu toate aceste condiții realizate, prefigurăm  apoi angajabilitatea. Companiile mari sau mici, firmele, societățile de stat, băncile sau societățile de asigurări, au nevoie de specialiști cu aceste calități și competențe, studenții noștri găsindu-și locuri de muncă în țară sau în străinătate, intrând în competiție, de la egal la egal, cu absolvenții oricărei alte universități din România sau Europa.

Dovadă a acestei afirmații, a activității și a vizibilității din ultimii ani, Universitatea din Petroșani a devenit de anul trecut „Universitate Europeană", fiind între primele 10 universități românești cu acest onorant titlu. Universitatea europeană prin acest proiect denumit EURECA-PRO înseamnă accesul mai direct la programe de studiu europene, posibilitatea studenților de a învăța minim un an în universități de prestigiu din Germania, Austria, Spania, Polonia și Grecia, perfecționarea cadrelor didactice la aceste universități, dar și o mai bună cunoaștere a universității noastre de către partenerii europeni.

Ne-am preocupat și ne preocupăm permanent de a dezvolta această universitate cu tradiție, dar în același timp modernă, pro-cunoaștere, și până acum rezultatele certifică evoluția ascendentă.

În anul universitar precedent s-au pregătit în universitate 3.754 de studenți, în cadrul a 22 de specializări la învățământul de licență, 22 specializări la învățământul de masterat și 4 specializări de doctorat. Pe lângă aceștia se perfecționează anual la Universitatea din Petroșani peste 300 de cursanți prin cursuri postuniversitare.

Atragerea de fonduri europene constituie o prioritate, cu ajutorul acestora realizând dezideratele de calitate, angajabilitate și durabilitate ale unui învățământ superior performant. În acest an se încheie 3 din 4 proiecte în cadrul POCU (Programul operațional capital uman), în valoare de 17 milioane lei, un program ROSE  și 5 proiecte în cadrul F.D.I (Fondul de dezvoltare instituțională) în valoare de aproape un milion de lei.

Tot în cadrul Consorțiului EURECA-PRO, în anul universitar trecut s-a mai câștigat prin competiție un grant de cercetare în cadrul Orizont 2020, care se alătură altor granturi internaționale și naționale în valoare de peste 250.000 Euro și 500.000 lei.

Continuă activitatea de implementare a proiectului POR de 3 milioane EURO, care înseamnă 500.000 EURO pentru creșterea eficienței energetice a corpului de învățământ C, dar și 2,5 milioane EURO pentru dotarea cu aparatură modernă a 55 de laboratoare didactice și de cercetare din cadrul Universității.

Un ultim proiect câștigat de către Universitatea din Petroșani, în valoare de 1 milion de lei vizează creșterea capacității de cercetare a Universității Petroșani prin investiții in infrastructuri de tip Cloud si Big Data.

Am datoria de a vă informa că în cadrul eforturilor de atragere de fonduri prin proiecte, în urma solicitărilor noastre, suntem pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții cu un proiect estimat la 7 milioane de lei pentru refacerea întregii  baze sportive a Universității.

Preocuparea continuă pentru internaționalizare înseamnă cooperarea universității cu țări din Uniunea Europeană, în baza proiectului ERASMUS + finanțat din fonduri europene nerambursabile prin care numai în anul universitar trecut, universitatea a avut alocate finanțări de 300.000 Euro pentru mobilitatea a 150 studenți.

Am primit sprijin pentru activitățile desfășurate din partea Consiliului județean Hunedoara și a Primăriei municipiului Petroșani, cărora le mulțumim și pe această cale. Vom continua să dezvoltăm o mai bună colaborare cu CEH, INSEMEX și cu agenții economici din Valea Jiului și județ, cu alte instituții de învățământ și universități, cu ONG-uri și mass media.

Dragi studenți,

Bun venit în comunitatea Universității din Petroșani și mult succes în drumul pe care-l începeți astăzi în această frumoasă călătorie spre performanță și consacrare!

De un an și jumătate învățământul este puternic marcat ca mod de abordare, derulare și organizare de persistența și impredictibilitatea acestui inamic nevăzut, COVID 19, care a reușit să schimbe normalitatea întregii planete. Această schimbare a vremurilor, presupune adaptarea întregii societăți și implicit a tuturor actorilor implicați, iar educația pe toate palierele sale pare a fi una dintre cele mai afectate segmente ale societății, pentru care noi toți împreună trebuie să găsim cele mai bune soluții.

Universitatea noastră s-a adaptat din mers acestor provocări căutând, pe măsura posibilităților să ne dotăm cu platforme performante, iar granturile recent câștigate ne vor permite asigurarea unor condiții mai bune de învățământ online. Dorm să începem noul an de învățământ față în față, sau mixt, dar acest lucru depinde de evoluția situației pandemice în zonă.

Să privim totuși cu speranță și încredere spre viitor și să încercăm să trecem împreună peste această perioadă extrem de dificilă și complicată, cu participarea activă, a noastră tuturor în activitățile planificate în acest an în sistemele impuse de actuala situație.

În încheiere îmi exprim convingerea că, pe baza eforturilor comune ale tuturor celor implicați, Universitatea din Petroșani poate deveni mai puternică și își poate confirma renumele pe care și l-a creat în timp.

Vă doresc curaj și inițiativă în tot ceea ce vă propuneți și un an nou acedemic cu multă sănătate și împliniri.

Declar deschis anul universitar 2021 – 2022!”, a fost cuvântul rectorului Radu Sorin.

 

Se intră pe scenariul doi

Ne oprim aici, nu înainte de a mai spune că Senatul Universității din Petroșani, conform ratei de incidență care la Petroșani depășește 3,00 infectări la mia de locuitori (se apropie de 4,00), să utilizeze scenariul doi (din trei câte au fost prevăzute săptămâna trecută la ședință). Acesta prevede, până la peste 6,00 cazuri de incidență la mia de locuitori, participare „în sistem mixt pentru toți studenții/ masteranzi/ doctoranzi/ cursanți de la toate ciclurile de învățământ, activitățile de curs și seminar fiind organizate on-line, iar activitățile de laborator, lucrările practice și proiectele se vor organiza cu prezență fizică”. În caz că la Petroșani se va trece de incidența 6,00 la mia de locuitori, se va intra pe scenariul trei, anume: toate activitățile se vor desfășura on-line. Luni la Petroșani a fost 3,84 la mia de locuitori, după ce cu o zi înainte era de 3,63. Păcat că Guvernul PNL-UDMR Câțu i-a aruncat, total nepregătiți, pe români în valul 4.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter