08.02.2022,  17:37:39 | 0 comentarii | 674 vizualizari
De marți, 8 februarie, / Primăria orașului Petrila are buget aprobat
de Corneliu BRAN

Consiliul Local Petrila a adoptat într-o ședință desfășurată on-line bugetul orașului Petrila pe anul 2022. După ședință am stat de vorbă cu primarul Vasile Jurca, încercând să aflăm pentru cetățenii orașului situația fondurilor de la bugetul local și înspre ce capitole s-a orientat administrația publică locală, mai cu seamă la investițiile din anul acesta.

 

Cel mai mare buget pentru investiții din toate timpurile

Prima informare dată nouă de primarul Petrilei în legătură cu bugetul local a vizat investițiile pe anul acesta. Astfel am aflat că bani sunt, mai mulți parcă ca niciodată la acest capitol important pentru dezvoltarea orașului, dar există o mare problemă, care dă bătăi de cap celor din administrația locală petrileană. O problemă care nu mai este deja de azi sau de ieri și care va trebui rezolvată, asta e clar!

„Pot să spun că anul acesta stăm mai bine cu bugetul, dar avem o mare problemă, stăm rău cu cei care ar trebui să ne ajute să implementăm anumite proiecte și aici mă refer la constructori. Da, nu avem constructori și asta e cea mai mare problemă a noastră acum! Adică, să vă explic, să se înțeleagă cum stă treaba. Păi, uite cum… Bugetul pe investiții pe anul 2022 este destul de consistent, fiind de aproximativ 44.699 mii lei, fiind mai mare decât anul trecut. Bani pe care dorim să-i asigurăm pentru investiții, inclusiv bani pentru proiecte europene. Dar avem această problemă, o problemă care nu e doar a mea sau a noastră, ci a tuturor primăriilor din Valea Jiului, dar și din țară. Majoritatea primarilor se plâng că nu găsesc constructori pentru implementarea proiectelor, deci pentru lucrări. Avem multe lucrări și noi scoase la licitație, avem bani pregătiți, prinși în buget, dar nu găsim firme de construcții interesate, cel puțin până la acest moment”, a declarat pentru Ziarul Văii Jiului primarul Vasile Jurca.

 

Bani de la bugetul local pentru străzi și parcări

Mergând mai departe cu fondurile pentru investiții din bugetul local adoptat marți 8 februarie, edilul petrilean ne-a mai transmis următoarele: „Am alocat bani mai mulți, deoarece vrem ca anul acesta să inițiem și să finalizăm cât mai multe investiții pentru dezvoltarea orașului și pentru mărirea confortului urban pentru cetățeni. Am pus bani pentru reparații străzi, pentru proiecte, cum spuneam, pentru lucrări necesare. La capitolul investiții realizate cu fonduri locale vom finanța o serie de drumuri, în Cartierul 22 Decembrie vrem să lărgim de exemplu strada, în Cartierul 8 Martie, în zona bazinului de înot, la fel, plus reabilitarea unor altor drumuri din cartiere. De asemenea, mai doresc să amenajăm niște parcări, cerute insistent de cetățeni în zona urbană mai aglomerată, unde sunt foarte multe mașini și parcări mai puține. Și vorbim aici de cartierele 8 Martie, 22 Decembrie și Tudor Vladimirescu. Dacă vorbim de Cartierul Tudor Vladimirescu, se știe probabil faptul că acolo am început anul trecut lucrările la o parcare mai mare, pe care anul acesta vrem să o finalizăm anul acesta până în luna mai cel târziu”.

 

Lipsa asociațiilor de proprietari creează probleme și la Petrila pentru atragerea de fonduri europene pentru reabilitările termice ale blocurilor

Referitor la proiectele noi și la banii pregătiți pentru acestea, primarul Petrilei ne-a spus care sunt acestea, dar și ce problemă mare au orașele cu lipsa acelor asociații de proprietari, care împiedică primăriile să absoarbă mai mulți bani pentru reabilitările termice din programele europene:

„Am pus în buget o sumă destul de importantă pentru proiectare, pentru că urmează să vină noi finanțări pe mai multe programe cu fonduri aflate la dispoziție, iar noi, primăria orașului Petrila, ne-am propus să accesăm din acele fonduri pe anumite proiecte la care lucrăm. În primul rând, vorbesc aici de proiecte ce țin de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Avem la acest moment 7-8 blocuri care deja și-au depus cererile pentru a intra în Programul de reabilitare termică, iar aceste blocuri de care vorbim sunt înscrise în Asociații de Proprietari, cum se prevede – altfel nu putem face nimic. Sper însă să mai vină și alte blocuri, tot la fel înscrise și ele în astfel de asociații, pentru că ne-am propus ca în viitorul Program de finanțare pe această linie, să reabilităm cel puțin 20-30 de blocuri. Vedeți, am putea să le reabilităm pe toate din oraș, pentru că bani în acest Program sunt, cel puțin pe Reziliență am văzut că se pot depune proiecte până la 10 milioane de euro! Dar problema este că nu avem asociațiile acestea de proprietari formate și nu sunt făcute demersurile necesare. Noi zicem că nu sunt ghidurile de finanțare și fondurile pregătite, dar, oare, noi, suntem pregătiți? Că nu suntem mai deloc! După care ne tot plângem! Și nu doar de Petrila vorbesc, de mai toate orașele. În Petrila cred că am putea, dacă am avea aceste asociații, să atragem 10 milioane de euro pentru reabilitări termice de locuințe. Asta ar însemna un calup de 80-100 de blocuri. Dar nu avem posibilitatea asta! Sunt câteva persoane în vârstă la asociații care se implică în activitatea asta, pentru că nu este o activitate remunerată și în rest… Noi suntem deficitari, deci să nu arătăm cu degetul spre alții! Dacă am avea asociații de proprietari la blocuri, am putea face mult mai multe și aici trebuie să lucrăm cu toții mai mult, primăriile, cetățenii.

Revenind la proiecte, am depus anul trecut un proiect pentru crearea a 16 stații de încărcare electrică. Prindem banii de cofinanțare la acest proiect în bugetul actual. La fel, ne pregătim pentru a depune o cerere de finanțare, cred că tot pe Reziliență, dar poate apare și pe POR sau pe Tranziție Justă, vom vedea, pentru acele microbuze electrice de la școli, dar și pentru transportul spre viitorul domeniu schiabil, despre care ați scris luna trecută. Astfel că am alocat bani și pentru acestea. Cum, la fel, avem bani pregătiți și pentru domeniul schiabil Șureanu, unde vrem anul acesta să reușim să finalizăm schimburile de terenuri cu Romsilva, iar apoi să dăm drumul la partea de proiectare. Dacă o să fie finanțări pe anumite Programe, vrem să dăm de asemenea drumul la proiectul ce vizează asfaltarea drumului până la domeniul schiabil, de la primărie, prin Taia, până sus la munte, astfel încât să începem să dezvoltăm acel domeniu schiabil, atât de necesar pentru turismul local.

În fine, la CNI avem solicitare pentru o sală de sport la Școala Gimnazială nr. 1. Anul trecut proiectul era pe lista de sinteză, sper ca anul acesta să iasă de pe lista aceea și să intre la finanțare. Avem bani prevăzuți și pentru acest proiect, partea de cheltuieli ce ne revine nouă”.

 

Concluzia primarului: Petrila are în 2022 un buget local echilibrat

La final, primarul a concluzionat: „Este un buget, eu zic, echilibrat. Pe lângă banii pentru investiții de care am discutat, avem alocați pentru funcționare peste 33,52 mii lei, iar la celelalte capitole bugetare avem asigurați banii necesari. Să nu uităm de capitolul Învățământ, unde avem proiecte pentru toate școlile de reabilitare și dotare, iar pe Sănătate avem un proiect, despre care am discutat și cu managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, domnul dr. Alin Vasilescu, pentru reabilitarea clădirii viitorului Spital de Boli Cronice Petrila. Un spital foarte necesar pentru cetățenii Petrilei, mulți oameni în vârstă ce au lucrat în minerit, cu serioase boli cronice, dar și pentru Valea Jiului, unde, în toate localitățile, există ca și la noi această categorie de bolnavi. Vrem Spital de Boli Cronice, mai cu seamă pe parte de boli de plămâni, silicoze și aceste viroze respiratorii care în această pandemie ne-au năucit de-a dreptul pe toți.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter