24.02.2022,  18:39:59 | 0 comentarii | 1154 vizualizari
Cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, / Discuție despre cel mai mare spital din Valea Jiului, Spitalul de Urgență Petroșani
de Corneliu BRAN

O discuție despre spital la început de an este întotdeauna utilă, în condițiile în care acesta este instituția medicală cea mai frecventată de cetățeni. Iar când acesta este și un fel de spital regional, cum e cel mai mare spital din Valea Jiului, Spitalul de Urgență Petroșani, cu atât mai mult trebuie ca cetățenii să fie informați de activitatea sau problematica acestuia. Zilele trecute am stat de vorbă cu primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, despre S.U.P., despre proiectele pe care primăria și administrația spitalului le au în derulare în acest an, dar și de alte chestiuni importante, inclusiv despre problema cea mai mare pe care această unitate spitalicească o are la acest moment, una mai veche de altfel: penuria de medici pe anumite specialități din secții.

 

Infrastructura noului corp de spital este realizată cam la 50%, iar dotarea cu aparatură medicală cam la 90%

Pentru început, l-am întrebat ce se mai aude de proiectul mare finanțat de ministerul de resort, care de ani buni se tot derulează, investiția fiind una foarte mare și este în principal legată de construirea (lucru realizat), dotarea și punerea în funcțiune a noului corp de spital.

„Anul trecut am primit fonduri pe proiectul mare de reparații capitale, în mod special pe achiziția de echipamente și s-au adus, de asemenea, paturi specializate pe ATI. Suma acordată a fost de 3 milioane lei. Anul acesta noi am făcut solicitările către minister, să vedem ce sume ne vor fi alocate pentru continuarea lucrărilor la corpul nou, vorbind aici tot de proiectul mare. Încă nu știm la acest moment câți bani ne vor fi alocați. La clădirea nouă încă mai este de lucru în interior, în exterior corpul este finalizat. Deci, mai este de muncă la amenajările interioare și la momentul la care aceste lucrări se vor încheia, secțiile din corpul vechi se vor muta, pe rând, acolo. Acea secție din spitalul vechi care va rămâne liberă, va fi recompartimentată, reamenajată și igienizată, după care se va face din nou revenirea a o parte din secție, sau se va folosi spațiul pentru alte secții, depinde de cerințe și de ce nevoi vor fi, aici conducerea spitalului știind cum să facă și cum să readapteze spațiul. Cert este că spitalul va fi modern și va arăta bine, va avea tot ce trebuie. Nu știu exact suma exactă, deci de câți bani ar mai fi nevoie, cum m-ați întrebat, dar ce știu este că pe partea de aparatură medicală s-au alocat și achiziționat în proporție de peste 90% din ce era în proiect, aparatura fiind deja adusă, iar pe partea de infrastructură probabil că suntem acolo undeva la 50%. Cum am spus, așteptăm să vedem repartizarea sumelor de la minister în acest an pentru acest gen de investiții”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

70% din echipamente pe proiectul european sunt deja aduse. Urmează în scurtă vreme și restul de 30%

L-am întrebat, apoi, pe primar de proiectul pe fonduri europene, un proiect ce a atras la Petroșani, sau mai bine zis ce va atrage până la finalul implementării foarte multe milioane de euro.

„Da. În paralel cu acest mare proiect de care v-am spus, se află în implementare proiectul pe fonduri europene, de 7 milioane de euro, ce vizează achiziții de echipamente medicale pe zona ce ține de prevenirea și tratarea Covid-19, fondurile alocate fiind 100% nerambursabile. Mai există de adus un lot, am înțeles că există în acest moment o licitație, 70% din echipamente fiind aduse, inclusiv acel CT nou adus anul trecut și care funcționează și e foarte util pentru spital”, ne-a mai spus primarul Petroșaniului.

„Totodată, avem în intenție un alt proiect, tot pe fonduri europene. Chiar miercuri am avut o discuție cu conducerea Spitalului de Urgență din Petroșani, spre acest proiect, în valoare de 2 milioane de euro pentru amenajări legate de facilitățile pentru fluide, oxigen, recalibrarea instalațiilor electrice și realizarea instalației de prevenire a incendiilor în toată clădirea spitalului. Este un proiect care rezolvă multe din problemele care în prezent sunt puse pe tapet, legate de incendii, de instalații electrice de oxigen și așa mai departe. În ultimii ani, practic, S.U.P. a suferit numeroase transformări în bine, esențiale chiar, atât din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală. Acum trecem la etapa următoare și vom investi în aceste capacități de siguranță, dacă vorbim de prevenirea incendiilor și de instalațiile electrice, pe care le vom înlocui în toată clădirea spitalului”, a menționat primarul.

 

PCR-ul încă stă bine-merci!

L-am întrebat pe Tiberiu Iacob-Ridzi ce se mai întâmplă cu acel PCR, modern, adus la spital demult dar pe care stă praful, cum s-ar zice, din cauza stufoasei birocrații, în acest caz a avizelor și a veșnicilor „fonduri lipsă” de care se plâng guvernanții mereu… O meteahnă românească de care nu vrem noi, românii, să ne debarasăm… Că, vorba aceea, se termină azi-mâine pandemia și PCR-ul tot nu testează…

„Din păcate, nu am primit avizele… Vreau să vă spun că am îndeplinit toate condițiile tehnice pentru a primi acordul să intrăm în Programul național. Dar din lipsă de fonduri, așa mi s-a spus, n-am primit undă verde să intrăm încă în acel program național. Suntem în așteptare și Petroșaniul și alte spitale din România aflate în situația spitalului nostru, cel puțin din câte am înțeles. Acel PCR va putea fi folosit și ulterior pandemiei pentru alte tipuri de analize, dar, în mod special pentru Covid-19 este cel mai des folosit”, a venit răspunsul.

 

Problema nr. 1 a S.U.P. va găsi rezolvare în 2022?

În continuare, am discutat cu primarul Petroșaniului și de problema cea mai mare a spitalului, acea lipsă de medici pe anumite specializări medicale, unele secții având posturile încă descoperite. O problemă veche pe care managerul spitalului, dr. Alin Vasilescu, încearcă să o rezolve de ani și ani, dumnealui reușind, parțial, să mai acopere din posturile deficitare. Anul 2022 a prins conducerea spitalului schimbând tactica, după cum ne-a spus primarul o firmă profesionistă de resurse umane, încercând să rezolve în acest an problema în mod definitiv.

„Sigur că mai avem probleme la spital, nu s-au terminat toate și încercăm să le rezolvăm pe toate. De exemplu, avem această problemă mai vechi legată de lipsa unor medici pe anumite specialități. Echipa managerială a S.U.P. face eforturi să rezolve această problemă. A luat legătura, din ce știu eu, cu o firmă care se ocupă de resurse umane și de facilitarea acestor legături între spitale și medicii care doresc să meargă la un spital sau altul. Să sperăm că vom reuși anul acesta să atragem medici spre spitalul nostru, ca să acoperim acele specialități la care suntem deficitari în acest moment. Trebuie spus însă că în prezent nu stăm la spital din acest punct de vedere mai rău decât înainte. În ultima perioadă nu au plecat medici, dar rămân încă anumite specializări neacoperite. În ceea ce privește condițiile de cazare ale unor noi medici – că salariile sunt bune acum la spital, am discutat și cu domnul director Alin Vasilescu, noi, primăria, vom plăti chiria pentru medicii care vin și nu au unde să stea, deci nu au o locuință proprie și vin de mai departe. E un avantaj pe care putem să-l oferim pentru un medic, singur sau cu familie, ce dorește să vină să se angajeze la spitalul din Petroșani, pe specializările rămase neacoperite. Iar acest lucru trebuie spus ca să se știe, pentru că mulți medici doritori să vină poate nu știu treaba asta”, a subliniat Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Parcările și deranjul traficului auto, veșnica problemă din zona spitalului, deși acum există acolo o mare parcare construită de primărie anul trecut

Problema lipsei spațiului de parcare de la spital încă n-a fost rezolvată definitiv nici după ce primăria a construit acea mare parcare anul trecut. Asta mai mult din cauză că cei care vin la spital, mai cu seamă dimineața și la prânz, când zona e foarte aglomerată, preferă să-și parcheze mașina pe unde apucă și cât mai aproape de intrarea în curtea spitalului sau a ambulatoriului, astfel că se creează, nu de puține ori, acele ambuteiaje, șoferii certându-se de zor între ei sau cu pietonii. Ba chiar au pus în pericol și ambulanțele, care n-au mai putut trece minute bune, deși aveau urgențe sau pacienți aflați în ele în stare critică, fiecare minut contând dacă vorbim de viața unui om. L-am întrebat pe primar de acest lucru. Iată răspunsul:

„Acolo, în zona spitalului, nu mai e o problemă legată de amenajarea de noi locuri de parcare, acum e doar o problemă de disciplină în trafic. Am insistat și am solicitat poliției locale să fie prezentă acolo în fiecare zi în orele de vârf, astfel încât să descurajăm participanții la traficul auto care parchează de multe ori neregulamentar, exact în drum câte unii, cum s-ar spune. Dumnealor, polițiștii locali, trebuie să observe toate astea și să dirijeze spre marea parcare pe acei șoferi care vor să parcheze neținând cont de aglomerație sau de reguli. Accesul spre spital pentru ambulanțe și pentru cei care au urgențe nu poate fi blocat, în condițiile în care acum primăria a construit acea mare parcare puțin mai sus de corpul vechi al spitalului. Dacă trebuie, se vor da și amenzi în fiecare zi, până se va înțelege că  există acolo semn de circulație cu oprirea interzisă sau că nu poate parca fiecare unde vrea”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter