27.02.2022,  15:02:02 | 0 comentarii | 743 vizualizari
Petroșaniul și Lupeniul / Locuri de cazare și masă pentru 460 de refugiați ucraineni
de Corneliu BRAN

Războiul din Ucraina e în plină desfășurare. Nu e locul acum de a arăta comportamentul abuziv (c asă fim eleganți…) de până mai ieri al oficialităților din Ucraina față de românii noștri, viețuitori ai aceste țări. Acum e timpul ca noi, românii, să nu ne comportăm la fel cum s-au comportat ucrainenii cu românii de la ei din țară. Românii se comportă creștinește cu ucrainenii, oferindu-le ospitalitate în aceste vremuri de bejenie pentru ucrainenii care aleg să-și părăsească țara. Să sperăm ca marile puteri ale lumii să nu facă din Ucraina un Afganistan sau un Irak. Doamne, dă pace! (ZVJ)    

 

Multe familii

caută să-și pună la adăpost copiii și viața lor plecând peste hotare, vorbim de femei și copii sau de bătrâni, bărbații nu au voie să-și părăsească țara. Cei mai mulți ucraineni au ales să părăsească țara prin Polonia, unde guvernul polonez și Crucea Roșie internațională au amenajat din timp și au pregătit aprovizionarea cu hrană pentru nu mai puțin de 1.000.000 cetățeni. Asta da solidaritate, dar să nu uităm că și România, în septembrie 1939, a primit aproape 100.000 de refugiați polonezi, dintre care doar vreo 50.000 figurau în acte, oficial și alți tot atâția intraseră în țară pe unde au putut, fiind neînregistrați, plecând ulterior mai departe. Mai multe amănunte despre exilul polonezilor în acei ai, la Lupeni, puteți afla dintr-un documentar întocmit de Marian Boboc.

 

Refugiații au fost primiți bine de români, chiar dacă guvernanții se mișcă greoi, ca de obicei…

Zeci de mii de refugiați ucraineni, cei mai mulți de origine română, au apărut și în România după primele zile de lupte. Țara noastră îi va primi pe toți ucrainenii, deși în primele zile organizarea guvernanților a fost deosebit de proastă, femeile cu copilași fiind ținute la vămi zeci de ore în frig. Noroc cu cei din comunitățile locale și cu unele asociații de binefacere, care i-au așteptat pe acești oameni cu pâine, alimente și apă, sau cu câteun ceai cald. Până la urmă, cu greutate, așa cum noi suntem obișnuiți în tot ceea ce fac guvernele noastre, indiferent de ce culoare politică au, suntem convinși că și cei din actualul guvern vor organiza mai bine treaba prin prefecturi, astfel încât acești oameni loviți crunt de viață să simtă puțină căldură și să mai uite de necaz.

În Valea Jiului au apărut deja primele reacții legat de problema refugiaților. Doi primari, din Petroșani și Lupeni, au anunțat că municipiile lor sunt gata să primească câteva sute de ucraineni, fiind identificate locurile de cazare, dar și posibilitatea de a asigura hrana prin oameni cu dare de mână din rândul investitorilor locali și ale unor firme de pe raza localităților lor.

Ceea ce nu poate decât să ne facă pe toți să le mulțumim acestor oameni, inclusiv celor de la Universitatea din Petroșani și rectorului Radu Sorin și celor doi primari, în mumele familiilor de ucraineni care vor ajunge în Valea Jiului.

Iată ce au transmis cei doi primari din Petroșani și Lupeni.

 

Petroșani. 210 locuri de cazare și masă

„În calitate de primar al municipiului Petroșani am făcut deja demersuri pentru a asigura cazarea și masa unui număr de refugiați din Ucraina. Am identificat 160 de locuri de cazare în campusul universitar, în condiții foarte bune și cu costuri minime, luând legătura cu Rectorul Universității Petroșani, care și-a exprimat disponibilitatea de a colabora în acest sens. Costurile cu masa și cazarea vor fi suportate de oameni de afaceri, care deja m-au contactat și m-au asigurat de întregul lor sprijin. De asemenea, alte 50 de locuri avem disponibile la Casa Pollicino din Petroșani.

Mulțumesc și pe această cale tuturor celor care și-au oferit sprijinul financiar pentru cazarea și hrana necesară oamenilor care au fost nevoiți să își părăsească locuințele, fugind din calea acestui război.

Vă asigur totodată că Primăria Municipiului Petroșani identifică în continuare toate mijloacele legale pentru a-i sprijini pe acești oameni aflați într-o situație critică, în cazul în care va fi nevoie”, a menționat sâmbăta trecută primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Lupeniul. 250 de refugiați ucraineni

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a transmis public următoarele:

„Situația din Ucraina dar, mai ales, situația în care se află miile de oameni pe care viața i-a adus peste noapte în situația de a-și părăsi casele, orașele și țara, ne îngrijorează profund. În același timp, în fața valului de refugiați care vin în România, suntem datori să fim cu toții solidari.

În cursul zilei de astăzi, am primit numeroase semnale de solidaritate din partea cetățenilor municipiului Lupeni, care sunt gata să-și arate sprijinul față de refugiații din Ucraina. Pot să vă anunț că în urma consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanți ai mediului de afaceri locali, cu proprietarii de unități de cazare de la Straja, municipiul Lupeni are posibilitatea de a pune la dispoziția familiilor refugiate din Ucraina, un număr de 250 de locuri de cazare, cu masă și servicii conexe asigurate. Le mulțumesc oamenilor din Lupeni pentru solidaritate și umanitate.

Dumnezeu să-i apere pe cei loviți de soartă în acest război!”.

 

Cu toată simpatia pentru Gigi Becali, pentru ce a făcut el pentru români, case de copii și biserici, ZVJ se desolidarizează de neadevăr în acest caz!

Tot în cursul zilei de sâmbătă, pe unele din televiziunile central apărea știrea că afaceristul Gigi Becali pune la dispoziție blocul pe care-l deține la Petroșani și că astfel sute de refugiați vor putea locui acolo, cerința latifundiarului din Pipera fiind ca primarul Petroșaniului să-l contacteze. Știrea a fost apoi preluată și de cetățeni din comunitatea Văii Jiului și retransmisă pe canalele de socializare de pe internet.

Cine nu cunoaște situația cu acel bloc va zice: „Uite ce gest creștinesc face Becali!”. Numai că acest gest seamănă cu „darurile grecești” și nu are nimic de a face cu „gestul creștinesc”. Chiar dacă, suntem de acord, Becali a făcut sute de acte de caritate, mii chiar, a ajutat biserici și mănăstiri, case de bătrâni și de copii, sinistrați, bolnavi de cancer, de data aceasta credem că l-a supărat pe Dumnezeu. Păi, cum să spui, domnule Becali, că pui o clădire la dispoziția refugiaților, care, de fapt, e o ruină!? Ce, sunt animale? Păi, acolo, n-a locuit nimeni de nu se mai știe când, Nu există utilități, spațiile sunt ca după bombardamentul din Kiev! Să nu mai spunem că, din câte știm, pentru acea clădire au existat probleme cu cei de la taxe și impozite locale, pentru neplata impozitului anual și așa mai departe… Acum, ca să fim drepți, poate că Gigi Becali n-a știut situația exactă. El știe că are un bloc la Petroșani, iar cei de lângă el, care trebuiau să-i spună situația la zi, n-au făcut-o. Iar omul n-a știut și a propus în direct la TV… Totuși, înainte de asta, Becali trebuia să verifice, că nu vorbim de o situație ușoară, vorbim de vieți de oameni, de căldură sufletească, de creștinism, de civilizație, iar aici Gigi Becali a greșit!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter