07.03.2022,  18:20:52 | 0 comentarii | 883 vizualizari
Războiul din Ucraina și criza energetică / Schimbă opțiunile și politica Uniunii Europene
de Corneliu BRAN

• Cărbunele și termocentralele vor fi din nou la modă?

 

După ce au distrus mineritul european de cărbune și al Văii Jiului, dacă vorbim de țara noastră, prin tot felul de politici care mai de care mai „inovatoare”, europenii își revin după dușul rece datorat războiului și amenințărilor Moscovei privind gazul, și vor repune în drepturi producțiile de cărbune din toată Europa.

De-a lungul vremii ZVJ, prin subsemnatul, dar și prin Marian Boboc, a atras atenția la adevăratul genocid pentru Valea Jiului și energia românească întâmplat prin închiderea minelor de huilă ale noastre. Din păcate, guvernanții, de toate culorile politice, adevărații călăi ai acestei idei, alături de cei ce au păstorit destinele Uniunii Europene și Comisiei Europene au fost impasibili la acest aspect. Bineînțeles, au fost sprijiniți și de atitudinea pasivă și de neconceput al celor ce au condus destinele CEH și CNH și ale unor sindicaliști vânduți și fricoși, n-au vrut să audă și să vadă, aducând dezastrul energetic de azi.

 

UE și Frans Timmermans lasă politica „Green Deal” deoparte și încearcă repunerea pe tapet a producției de cărbune și a energiei electrice date de termocentrale

Cum securitatea energetică a țării n-a contat pentru toți aceștia, a trebuit să vină o criză energetică europeană și un război, ca să înțeleagă că politica aceasta n-a fost bună, că mai bine se acceptă o poluare, care poate fi diminuată prin anumite măsuri (a se vedea desulfurarea de la Paroșeni), decât oamenii să ajungă să moară de frig prin case, iar industriile să fie puse pe butuci în condițiile în care gazul rusesc nu mai e lăsat să curgă de la „țuțuroi”.

Acum ni se spune că „Uniunea Europeană încearcă să găsească soluții și să se adapteze noilor probleme apărute pe linie de criză energetică, amplificate de invadarea Ucrainei de către Rusia”. Șeful pe Mediu, „marele” Frans Timmermans, cel care coordonează de la vârf acel „Green Deal” se pare că dă înapoi, după ce prin declarații de-a lungul anilor a fost dușmanul de moarteal minelor, inclusiv al minelor din România și, în mod special, al minelor de huilă din Valea Jiului. După ce, pur și simplu, a pus minele pe băț prin tot ceea ce a întreprins și a declarat, acum, Timmermans dă înapoi cum spuneam, spunând că „istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, anunțându-ne foarte simplu că UE va adopta săptămâna aceasta legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele! Păi, bine domnule Frans, dar ce ne facem noi, românii, noi, Valea Jiului cu minele închise, puse pe butuci voit, cu multă vreme înainte de închidere tocmai ca să poată fi închise, conform politicii guvernelor care au stat aplecate mai ceva ca ghioceii în fața Bruxelles-ului? Că o mină închisă n-o deschizi ca pe o farmacie, deschizi lacătul de la ușă, faci ceva curățenie, o aprovizionezi cu medicamente și gata, îi dai drumul! Nu, aici vorbim de puțuri inundate, vorbim de multe chestiuni tehnice, de retehnologizare cu bani grei, de câte și mai câte, inclusiv de personal – care în condițiile închiderii mineritului nu mai există din moment ce nici liceele n-au mai pregătit elevi, la fel nici școlile de mineri care nu mai există. Păi, ce ați făcut, ați dat cu „nucleara” în mineritul de cărbune și acum ne anunțați că-l redeschideți. Ferice de polonezi și alte state care au știut să-și păstreze minele, cu toată presiunea ce UE ȘI CE au făcut-o. Dar ei au avut guvernanți adevărați, sindicate puternice, oameni fără frică, nu ca pe la noi.

 

Patru mine de huilă și două termocentrale ar putea echilibra siguranța energetică în vestul și nord-vestul țării

Revenind la continuarea producției de cărbune, Valea Jiului a mai rămas măcar cu patru mine și o termocentrală. Cred că o retehnologizare a celor patru cu bani de la Uniunea Europeană, asta ca măcar să se mai repare ce a fost stricat, inclusiv și o reparație morală, și bani de investiții pentru redeschiderea a noi fronturi de producție, combinat cu angajări de forță de muncă pentru ca această producție să poată fi dată, ar readuce mineritul în Valea Jiului în prim-plan. În noile condiții trebuie, de asemenea, revizuită toată politica energetică românească și tot ce ține de energia electrică produsă prin cărbune. La fel, până nu e prea târziu, trebuie repusă pe picioare Termocentrala Mintia, o termocentrală foarte importantă pentru zona de vest și nord-vest a țării. Actualul ministrul al Energiei - dacă tot ne-a băgat cu știință sau neștiință în această criză, din care n-a mai știut să iasă, negăsind soluții salvatoare decât la mod declarativ, nu și la facturile oamenilor și ale agenților industriali, ba mai golind și bugetul țării prin așa-zisele „protecții” care în timp vor secătui de bani țara, dacă nu se pune pe picioare sectorul energetic și dacă „băieții deștepți” mai sunt lăsați mult să-și facă de cap - trebuie să reorganizeze totul și să înceapă cu adevărat curățenia în acest important sector industrial, de unde încep practic toate relele: scumpiri, facturi mari, falimente ș.a..

 

Și Roșu spune la fel: bani pentru retehnologizare și investiții

Am discutat pe această temă, foarte pe scurt, și cu reprezentantul guvernului în cadrul CEH, Cristian Roșu, administratorul special al acestei instituții. Părerea sa a fost că „trebuie să vedem ce decizii se vor lua la UE în această săptămână legat de continuarea producțiilor de cărbune și folosirea acestuia la producerea energiei electrice”, „iar dacă lucrurile vor sta așa cum s-a spus, atunci cele patru mine ale noastre au nevoie de două lucruri esențiale: bani pentru retehnologizare și bani pentru investiții, astfel încât să putem pregăti noi perimetre miniere în vederea exploatării”.

 

Bine că le-a venit europenilor mintea la cap chiar și în al doisprezecelea ceas!

Încheiem prin a mai spune că toată politica în ultimii 25 de ani, privind sectorul minier din România a fost greșită. Anumiți „deștepți” au susținut îngroparea acestui sector fără să asigure siguranța energetică a țării prin alte măsuri. Nu am terminat anumite investiții hidrologice, nu am mai făcut măcar un reactor la Cernavodă, am falimentat cu bună știință termocentrale și mine, am împărțit minele din Valea Jiului în viabile și neviabile, de-aici începând marele rău și decăderea acestui sistem în care țara a investit bani ce nu se pot număra la acest moment. În loc să retehnologizăm minele, în loc să facem desulfurarea și la Mintia și la alte termocentrale, noi am salutat politica de subvenții europeană, care ne-a constrâns să închidem minele și să acordăm plăți compensatorii, astfel încât lumea să plece liniștită și fără scandal sau revolte. Asta a fost politica și acum ne mirăm ce rău o ducem, ce mari sunt facturile și îi acuzăm pe ruși că închid gazele. Păi, dacă tu, Europa, ai stat la mâna rușilor, fără să îți iei măsuri, știind politica lor, atunci acum îți meriți soarta! În al doisprezecelea ceas bine că v-a venit mintea la cap!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter