14.03.2022,  18:20:46 | 0 comentarii | 902 vizualizari
Doar pentru încălzirea sediului administrației locale, / Primăria Aninoasa a primit o factură pentru consumul de gaz metan în valoare de 13.000 lei!
de Corneliu BRAN

Cu toată liniștea ce ne-o dau guvernanții privind facturile la gaz metan prin acea numită plafonare, surprizele neplăcute continuă, atât la abonații casnici, cât și la cei privați ori la instituțiile publice. La fel și cu prețurile, care sar în sus de la zi la zi. Aceste chestiuni fac viața grea și primăriilor, mai ales celor de orașe mici, unde greu ajung bani la bugetul local.

 

Facturi uriașe pentru gaz metan și energie electrică

 

La Primăria orașului Aninoasa a ajuns luni, 14 martie, o factură care pe vremuri ar fi însumat, ca valoare, consumul pe toată iarna, poate chiar pe două ierni. Acest lucru i-a stricat primarului aninosean, Nicolae Dunca, nu doar ziua ci și toată săptămâna, omului nevenindu-i să creadă totalul de plată pentru gazul metan consumat, în condițiile în care vorbim doar de clădirea primăriei și nu de alte clădiri ale instituțiilor publice de pe raza localității.

„Astăzi am avut neplăcuta surpriză să văd că a venit pe adresa primăriei noastre o factură uriașă la gaz metan. Este vorba de suma de 13.000 lei, sau 130 de milioane lei vechi mai pe înțelesul celor mai în vârstă care vor citi acest articol. O căruță de bani pentru primăria noastră și un preț inadmisibil de mare, dacă ținem cont că vorbim doar de centrala din sediul primăriei, că alte clădiri ale unor instituții nu avem momentan cuplate la rețeaua de gaz. Este o sumă foarte mare pentru bugetul local, la care se adaugă factura la curent, 4.100 lei, factură la care ne așteptăm și la o regularizare, cum se întâmplă, deci alți și alți bani doar într-o lună. Așa nu mai merge și va fi foarte greu pentru primăriile mici, mai ales, și trebuie făcut ceva mult mai mult ca să nu mai existe asemenea situații, guvernanții trebuind să reglementeze aceste lucruri până nu vom da faliment cu toții, primării, instituții, cetățeni. Vedem că pe zi ce trece sunt majorări importante, de la carburanți până la alimente, nu mai vorbim de gaz și energie electrică, nouă spunându-ni-se că totul e sub control, că să stăm liniștiți, că sunt stocuri suficiente și așa mai departe. Toate previziunile noastre în ceea ce privește bugetul local și repartizarea banilor în mod rațional la toate capitolele se cam dau peste cap, și suntem doar în luna martie, rețineți, și așteptăm acum să vedem sumele alocate în bugetul inițial pe ce perioadă ne vor ajunge, că e clar din ce vedem că nu vor ajunge pe tot anul. Practic, deja așteptăm cu îngrijorare luna iulie să putem să rectificăm bugetul, suplimentându-l cu fonduri ca să ajungă până la finalul anului pentru ceea ce ne-am propus pe anul 2022 și pentru cheltuielile lunare pe care primăria le are pentru funcționare”.

 

Primarul este îngrozit

Primarul atrage atenția că nu doar facturile la utilități pot pune în cap primăriile, dar și banii pentru proiectele aflate în derulare la ora actuală nu vor fi de ajuns în contextul scumpirilor și creșterii raportului dolar/euro/leu. Primarul vede o adevărată apocalipsă dacă lucrurile mai continuă așa.

„Mai este și problema cu constructorii. Dumnealor vin pe bună dreptate la primărie și spun că n-o să mai poată lucra la proiectele aflate în derulare din anii trecuți din cauza scumpirii fără număr a materiilor prime și a materialelor cu care lucrează. Combustibilul a luat-o ca și preț razna, fierul beton și alte materiale de construcții au luat-o razna, cimentul, betonul și toate cele necesare construirii de imobile la fel… Față de devizul inițial care era prevăzut în contractul de lucrări, sumele s-au dublat, ba chiar s-au triplat în cele mai multe cazuri! În condițiile acestea, constructorul riscă să nu mai poată duce la capăt lucrarea de investiție, iar noi, primăriile, sincer vă spun, nu prea avem cum să intervenim să-i ajutăm, în condițiile în care nu avem nici noi bani, iar aici vorbesc mai cu seamă de primăriile mici. Această problemă o avem la construcția celor două blocuri sociale, alocarea de bani, 10 miliarde lei vechi la fiecare bloc fiind puțină și la construcția centrului social de zi pe fonduri europene. Prețul la materiale a crescut de două-trei, chiar patru ori, față de devizul inițial și constructorii nu știu cum să mai facă, că doar nu o să vină cu bani de-acasă să finalizeze lucrările. Este dezastru, ce mai… niciodată nu a fost ca acum și vă spun sincer sunt foarte îngrijorat! Speranța mare e în guvernanți, dar cu toate câte se întâmplă îmi dau seama că va fi un an greu pentru România și pentru cei care ne conduc. Chiar dacă țara se împrumută, cât să o mai facă? Și acei bani trebuie dați înapoi… E foarte grav și lumea trebuie să conștientizeze ce se întâmplă și trebuie spus oamenilor cum stă toată situația, că nu mai e de glumă și vin vremuri foarte grele. Ferească Dumnezeu de și mai rău, de un război mondial sau de alte nenorociri, că nu știu cum va mai fi. Vă spun sincer că sunt preocupat de ce se întâmplă și le transmit și cetățenilor noștri aceste îngrijorări ale mele, că așa este corect să afle de la primarul lor situația reală!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter