15.03.2022,  22:24:37 | 0 comentarii | 532 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De mai bine de-o lună, cu privire la alocarea de fonduri pentru schimbarea a 20 de acoperișuri... / Primăria Aninoasa așteaptă un răspuns pozitiv din partea Guvernului României
de Corneliu BRAN

În iarnă scriam despre pericolul de la Aninoasa. Sunt peste 1.500 de aninoseni afectaţi de acoperișurile de la casele muncitorești ridicate în localitate acum peste 100 de ani. Da, ați citit bine, domnilor din administrația publică centrală și județeană, sunt peste 1.500, spre 1.700 de suflete cu venituri mici și foarte mici, care stau în casele respective plătind chirie primăriei și care seară de seară trăiesc cu coșmarul că vine acoperișul peste ei și copiii lor!

Scriam tot atunci pentru a treia oară în ultimul an că trebuie ca guvernul să trimită bani primăriei pentru schimbarea acelor acoperișuri de pe casele respective cu un etaj, fiecare, în condițiile în care din 30 de astfel de case, doar la 10 guvernul a intervenit pe vremea primului-ministru Viorica Dăncilă, iar pentru celelalte 20 de case, liniște și pace de-atunci încoace!

 

Prefectura și consiliul județean au reacționat. Guvernul se face că nu vede, nu aude...

 

Imediat ce am scris, undeva a doua zi, prefectul județului, Călin Petru Marian a reacționat și a cerut un control și o situație clară din partea primăriei, pentru a putea interveni la nivel de guvern cu un proiect de hotărâre, semnat și de cei de la consiliul județean. Zis și făcut, primarul Nicolae Dunca și-a făcut treaba, prefectul și cei de la consiliul județean la fel, propunerea de proiect care să fie ulterior aprobat într-o ședință de guvern, prin care se solicita o sumă de bani a fost trimisă, semnată și parafată de toate părțile… Mai urma doar ca proiectul să ajungă pe masa de lucru a guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Dar ce să vezi, nici până în ziua de azi, deși a trecut mai bine de o lună, n-a mai ajuns acest proiect să fie discutat, a trecut iarna și acum, probabil, guvernanții se vor culca pe o ureche spunând că „proiectul nu mai e de actualitate că iarna și ninsoarea s-au dus”, iar până iarna viitoare sunt altele de făcut. Noi suntem de acord că pe România și Europa criza e cât Turnul Eiffel și sunt atâtea de plătit, de făcut, de acoperit… dar, totuși, să lași peste 1.500 de oameni sub acel risc, de a trăi sau muri, parcă e prea mult! Atenție, pericol poate fi și vara la vreo furtună mai serioasă, nu doar iarna, când ninge! Doi la mână: îi atragem atenția domnului prefect că acele două blocuri de locuințe sociale ce se ridică în acest moment din Aninoasa nu au nimic de-a face cu acești oameni! Cele două blocuri care se ridică vor adăposti oamenii ce locuiesc la acele barăci de lângă drumul național, iar odată ce oamenii vor fi mutați în bloc, acele barăci vor fi demolate, iar pe terenul liber va fi creată o investiție, un plan vechi al primăriei și de care se știa, așa că să nu amestecăm merele cu perele (chiar primarul Dunca ne spune mai jos treaba asta!). Trei la mână: dacă nu alocați banii până cel târziu în iunie-iulie, va fi greu să se mai monteze alte acoperișuri (cel puțin 10 dintre ele, din 20, sunt foarte șubrede și cu risc ridicat pentru acei cetățeni ai României!).

 

Primarul, tot mai îngrijorat de situație

Dar să vedem și o scurtă declarație dată de primarul Nicolae Dunca ziarului nostru pe această temă:

„Am făcut demersuri pentru toate cele 20 de acoperișuri care au mai rămas de schimbat, pentru că 10 din cele 30 am reușit să le reabilităm înainte. Am găsit înțelegere la domnul prefect și la domnul președinte al consiliului județean, și dumnealor, după o verificare făcută și la fața locului de oameni specializați, au întocmit un proiect de hotărâre de guvern care a fost trimis spre punere în discuție în ședință de guvern. Nici în ziua de azi nu am primit nici un răspuns, nici da, nici nu, deși a trecut mai bine de o lună de zile de la evenimentele triste cu acele acoperișuri ce erau să omoare sau să rănească oameni în toiul iernii. La AOR, când am fost acum două săptămâni la ședința Consiliului Director, am vorbit cu domnul ministru Cseke de la Ministerul Dezvoltării, am vorbit cu domnul secretar de stat de la Finanțe, Heiuș, hunedorean de-al nostru, care au participat la acea ședință, și am primit promisiuni că se vor interesa să vadă care e stadiul acestui demers hunedorean. Nu am primit de-atunci nici un semnal de la niciunul. Eu înțeleg să fim solidari, să ajutăm pe cei care suferă din cauza războiului, dar haideți să-i ajutăm și pe românii noștri, că acești oameni sunt cu venituri mici, nu au de unde să-și repare acele acoperișuri, iar bugetul local e mic, nu ne ajunge decât până prin toamnă, că și așa deja așteptăm rectificarea din iulie de bogați ce suntem la primăria noastră! Mă întreb cine va răspunde în caz că vreodată, la o furtună sau cutremur, acele acoperișuri vor cădea pe oameni, mai ales noaptea, când toți sunt acasă? Iar acele blocuri sociale pe care le facem, că am auzit și treaba asta, că să-i mutăm pe acești oameni acolo, sunt destinate celor care stau în acele case de colonie  din Iscroni, unde e imaginea aceea sinistră. Ei vor fi relocați acolo. Acolo avem 123 de apartamente, deci vor fi cam 500 de persoane. Oricum, și să vrem, nu ar fi încăput acolo toți cei peste 1.700 de oameni din cele 20 de case de care vorbim!”, ne-a declarat cu destulă supărare și îngrijorare primarul Nicolae Dunca.

 

Guvernul trebuie să aloce bani

În concluzie, una simplă și la obiect de altfel, e că guvernul trebuie să rezolve această problemă cât mai rapid! Vorbim de o problemă serioasă, pentru că este vorba de viața și integritatea fizică a peste 1.700 de cetățeni, mulți copii și oameni în vârstă, bolnavi, care abia își duc traiul de pe azi pe mâine. Să nu uităm faptul că în Aninoasa există actualmente o acută lipsă de noi locuri de muncă, iar în localitate cele două mine de cărbune s-au închis de foarte multă vreme, lăsând, din păcate, nu doar orașul în beznă ci și bugetul primăriei…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter