31.03.2022,  22:09:07 | 0 comentarii | 909 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lupeni / Peste o lună se redeschide Cinema „Cultural”
de Corneliu BRAN

 Ce ar mai fi de făcut prin municipiu

 

De-acum putem spune că Cinematograful „Cultural” este gata. Practic, din luna mai a acestui an, lupenenii vor putea vedea filme la acest cinematograf cu tradiție. Împreună cu primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, am fost în această săptămână să vedem cum arată interiorul, în proporție de 99% finalizat, mobilat și echipat cu tot ce trebuie. O investiție care schimbă nu doar imaginea unui cartier, dar, poate, și obiceiurile localnicilor în timpul liber.

 

Interior de clădire adus aproape de perfecțiune, după ce era pur și simplu o ruină!

Vrem să vă spunem încă din start că totul arată superb, inclusiv asortarea dintre culorile scaunelor și mochetelor cu culorile de pe pereți. Un cinema de nota 10 cu plus, încăpător, cochet, modern, în pas cu secolul prin care trecem. Lupeniul avea nevoie de un astfel de obiectiv cultural, cei tineri și cei mai puțin tineri având astfel un nou loc unde să se relaxeze. Și, da, localnici să se reobișnuiască cu filmele bune vizionate la cinematograf, ca pe vremuri, precum lumea bună din Vest, care, măcar de două-trei ori pe lună se duce să vadă un film bun și nou la cinema cu familia sau prietenii, pentru că trebuie spus că și la cinematograful din Lupeni vor rula cele mai bune și mai noi filme ce intră în rețeaua românească de filme, asta pe lângă peliculele de succes din ultimii ani, încheindu-se un contract clar în acest sens, după cum ne-a spus la fața locului primarul.

Celebrul rând 9 există și acum, puțin mai depărtat de acel semi zid care desparte sala de 270 de locuri, iar ecranul instalat este mult mai mare decât cel vechi. Lumina în sală este plăcută și poate fi făcută mai puternică, moderat de puternică sau slabă, în funcție de cum se dorește și de ce se întâmplă în sală, iar sistemul audio funcționează perfect, fiind unul de înaltă fidelitate ce redă sunetele aproape de perfecțiune.

Urcând la etaj să vedem sala de redare și aparatura de proiecție (unde, la fel, totul e renovat ca la carte, începând de la pereți și săli și terminând cu geamurile și ușile), am văzut cum arată „creierul” care va reda imaginile și poveștile filmelor pe marele ecran al sălii. Este, practic, o cutie neagră, înaltă și destul de lată, unde totul este computerizat și digitalizat, astfel că aproape nu ai ce să-i faci în afară decât să apeși câteva butoane și să dai câteva comenzi. Față de vechile proiectoare cu role de film, e o diferență ca de la cer la pământ. Aceasta înseamnă una dintre minunile tehnologiei avansate, iar acest fapt nu mai trebuie să ne mai mire în secolul XXI.

Toaletele, sala de bilete de la parter, intrările și ieșirile, sistemul de hidranți și de aerisire și altele întregesc tot acest aspect al noului, de-acum, cinematograf, ținând cont că până și pereții au fost refăcuți și dublați, practic aproape că s-a construit clădirea din nou, în condițiile în care, cum ne spunea primarul, atingeai un perete și aproape dădea să cadă.

„Acesta a fost primul meu proiect pe care l-am și promis lupenenilor încă de la prima conferință de presă, când m-ați întrebat de acest cinematograf. A dat Dumnezeu să-l realizăm! A durat ceva timp, patru ani de zile, dar la astfel de proiecte de mare amploare cam atât durează (…). A fost greu cu avizele, cu actele, cu aprobările. Am reușit într-un final, după luni de zile de umblat și de dat telefoane, să ne întâlnim cu comisia, care era formată din 12 experți, un președinte, un secretar de stat și un subsecretar de stat. A trebuit la fiecare expert în parte să le răspundem la o mulțime de întrebări, inclusiv o întrebare grea, dacă ne încadrăm într-o anumită sumă de bani pe care erau dispuși să ne-o acorde într-un final (venea cam 370 euro/mp pătrat, ceea ce era puțin pentru cum arăta clădirea - și ne-am încadrat!) (…). Vrem în luna mai să facem o deschidere frumoasă. Va veni cineva și de la Cinematografia națională, o să avem printre noi și vechii angajați – printre ei și mama mea! (…). Prețul biletelor va fi de 15 lei dacă va fi film 3 D, iar dacă va fi o premieră 20 lei. Un film normal va fi 10-12 lei. Pentru copii, cu siguranță, va fi o reducere. Nu vor fi prețuri mari, scopul nostru este să avem sala cât mai plină, nu contează prețul, la copii mai ales… De ce să-l pui 10 lei și să-ți vină 50 de copii, când poți să-l pui 5 lei și să-ți vină 200 de copii!? Interesul comunității este ca fiecare cetățean să treacă pe-aici, într-un an, măcar de 2-3 ori (…). Două săli de cinema de acest gen sunt în toată țara, acustica este una spectaculos de bună, iar aparatura de proiecție e de ultimă generație”, ne-a declarat, printre altele, primarul Lucian Resmeriță.

 

Se va mai face o parcare și un mic părculeț

La exterior mai e ceva de lucru, dar nici acolo nu foarte mult. Dacă ne referim la clădirea exterioară, lucrurile sunt aproape gata. Mai urmează să fie montată sigla cu numele cinematografului și ultimele finisaje, inclusiv o instalație luminoasă. Numele tot „Cultural” va rămâne, deoarece este, până la urmă, un brand al Lupeniului anilor `70-`80, când acesta era vestit în Vale - și nu numai - pentru filmele bune  și pentru atmosfera caldă a publicului, multe orașe din județ dorind să aibă un astfel de cinema.

Tot la exterior, primarul Lucian Resmeriță vrea să fie amenajată în spatele clădirii o altă parcare de câteva zeci de locuri, care va dubla cele 55 de locuri de parcare actuale, dar și să fie amenajate niște mici alei și spații verzi. Va fi un mic părculeț cu câteva bănci, unde cei care vin la cinema, dar și cei care locuiesc la blocurile din zonă vor putea să se plimbe sau să stea pe bănci în serile de primăvară-vară sau de început de toamnă, când afară încă vremea e plăcută.

 

Schimbări de imagine în bine a cartierului cu 180 de grade

Tot acest tablou care cuprinde în epicentru cinematograful, a schimbat definitiv imaginea zonei și a cartierului. Cartierul „Braia” fiind unul central și un cartier de trecere spre zona turistică Straja, este important să arate cât mai plăcut, mai modernizat și cât mai curat. Acest cinema, prin reabilitarea sa, a venit ca o mănușă la ceea ce spunem, în contextul în care au fost refăcute și trotuarele și drumul principal, dar și clădirea „fantomă” care pe vremuri adăpostea sediile de partid și cartierul de case de deasupra supermarketului, binevenit și el în tot acest peisaj, util pentru cetățeni și turiștii care urcă sau coboară din Straja.

La fel de utilă ca și imagine a fost și transformarea în bine a fostului Restaurant „Cina”, o clădire reprezentativă și arhicunoscută de toată lumea, situată chiar lângă Bulevardul Tudor Vladimirescu, privată, unde cei care se ocupă de ea au înțeles că trebuie reabilitată, în primul rând ca imagine a afacerii personale și în al doilea rând ca imagine a cartierului și orașului.

 

Premieră: Primarul are pe țeavă un proiect legat de modernizarea Pieței „Cina”!

Mai rămân trei probleme majore în cartier, în condițiile în care să nu uităm că în „Braia” au fost reabilitate și modernizate prin proiectul integrat al Apa Serv și rețeaua de apă potabilă și canalizarea, dar și rezolvată problema parcărilor, două astfel de mari parcări, plus altele mai mici create sau lărgite rezolvând pe moment problema și eliberând astfel prima bandă a drumului principal de mașini staționate. Una dintre aceste probleme este Piața „Cina”. Refăcută cât de cât acum vreo 10 ani, văruită și revopsită acum câțiva ani, clădirea ce adăpostește piața oricât ar fi „fardată” nu dă bine cu peisajul. Această piață nu are un schelet de clădire spațios, cu geamuri mari pe unde să intre lumina și să se vadă marfa expusă chiar de-afară. Nu are, în primul rând, o mică hală externă, o hală de vară acoperită, fără pereți, unde vara producătorii să-și expună legumele, fructele și produsele agricole. Piața arată ca o catacombă, unde intri parcă într-un loc de o altă dimensiune, răcoros, întunecat… Iar primarul Lucian Resmeriță e conștient de aceasta și mi-a dat dreptate când i-am spus că ar trebui altceva acolo. De altfel, nici nu am apucat să spun prea multe, că mi-a zis ceva în premieră, legat de Piața „Cina”: „Acum că mi-ați spus și m-ați provocat, vă spun și eu în premieră: lucrăm la un proiect în acest sens. Clădirea va fi schimbată cu o clădire spațioasă, luminoasă, modernă. În câțiva ani va fi amintire această clădire ce adăpostește cea mai mare piață din oraș. M-am gândit demult la treaba asta și este un proiect al meu pe care doresc să-l implementăm, și eu consider că Lupeniul are nevoie de o piață adevărată, știu asta și lucrăm în acest sens! Deocamdată nu avem o linie de finanțare pentru acest proiect de care vorbim, o să vedem în viitorul apropiat dacă se va deschide o axă de finanțare pentru piețe și astfel de obiective… dacă da, imediat vom depune proiectul!”, susține Lucian Resmeriță.

 

Reabilitarea energetică a blocurilor - o problemă ce va fi rezolvată pas cu pas, cale de cel puțin 20 de ani

O a doua problemă majoră rămasă, valabilă pentru tot orașul și toată Valea Jiului, să nu zicem țara, este cea a reabilitării blocurilor, aici fiind vorba de reabilitarea termică și fațade, plus acoperișuri. În Lupeni sunt vreo 200 de blocuri. Dintre acestea, vreo 20, cam 10%, vor intra în prima fază pe proiecte de reabilitare cu bani europeni și de la bugetul de stat, cu o contribuție mică și din partea primăriei și cetățenilor. Este vorba de blocuri ce fac parte din asociații de proprietari, altfel nu se poate. Apelul primarului și a primăriei este tot același: locatari din Lupeni, faceți-vă asociație, altfel nu se pot accesa fondurile, nu se poate veni cu un proiect!  Acest lucru este valabil pentru toate localitățile din Vale. Vor urma și celelalte faze și etape, astfel încât primăria speră ca în 10 ani măcar 50-60% din blocuri să fie reabilitate de la a la z. Asta ar însemna confort mai mare pentru cetățeni, facturi mai mici la încălzire și o imagine deosebită pentru un oraș de munte ce tinde să fie în viitorul apropiat un micuț oraș-stațiune, cochet, curat, frumos, care să atragă cât mai mulți turiști.

 

Poliția națională are sediul mai hâd decât îl avea miliția de prin anii `70!

O treia problemă ține de Poliția Română. Actualul sediu al poliției, cu parcarea de lângă și tot ce înseamnă el, nu este un sediu demn de ceea ce găzduiește. Bine măcar că nu mai cade ușa de la intrare, cum era acum vreo 10 ani. Dar, totuși, fiind vorba de poliția națională, de imaginea ei și a municipiului pe raza căruia se află sediul de poliție, mai ales că la Lupeni acesta se află într-o zonă centrală de lângă cea mai mare piață din oraș, credem că a venit momentul să cerem șefilor acestei instituții să aloce fonduri pentru o reabilitare completă a respectivei clădiri sau chiar o relocare într-un spațiu unde s-ar putea face o clădire de poliție așa cum trebuie. Înghesuită între blocuri și piață, cu o parcare la fel de mică și de înghesuită din cauza lipse spațiului, cu o clădire din anii `50-`60, Poliția municipiului Lupeni nu are în prezent un sediu demn de mileniul XXI și este clar că trebuie făcut ceva. Ar fi chiar culmea ca după toate aceste transformări și proiecte care schimbă imaginea centrului Lupeniului cu 180 de grade, tocmai sediul poliției să tragă totul în jos! De aceea, cât încă imaginea e în continuă mișcare, poliția ar trebui și ea să se apuce de schimbat imaginea acelui sediu. Domnilor polițiști șefi, vreți să știți ceva? Păi, sediul fostei miliții, din centrul vechi, de lângă popicărie, arăta de zece ori mai bine. Chiar vreți să ne reîntoarcem în anii `70?


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter