06.04.2022,  18:09:42 | 0 comentarii | 946 vizualizari
După ce Parlamentul României a schimbat recent legislația, / Hidroelectrica va finaliza cele două microhidrocentrale de pe Defileul Jiului!
de Corneliu BRAN

A trecut oarecum cu vederea modificarea legislației de către Parlamentul Românie, ales de poporul român, prin care amenajările hidrotehnice din ariile protejate, în care s-au băgat foarte mulți bani ai țării până la momentul închiderii lor, pot fi continuate, aici fiind vorba de proiecte de interes național pentru siguranța energetică a țării!

 

Cum a fost cu lucrarea de pe Defileul Jiului, care a absorbit sute de milioane de euro de la bugetul țării?

De o asemenea lucrare, pe baza unui „proiect de interes național”, cum numeau la data pornirii lucrărilor cei din guvern și cei de la Hidroelectrica, beneficia și Râul Jiu, proiectul numindu-se: „Amenajarea hidroenergetică a Râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești” (nimic altceva decât două localități de la intrarea și ieșirea de pe Defileul Jiului, cum știe toată lumea sau cum ar trebui să știe din geografia învățată la școală).

Cu toate acestea după ce Guvernul a dat liber, pe baza H.G. nr. 10 din 2003, și după ce s-au dat toate avizele de lucrări, inclusiv pe linie de mediu, dar și după ce s-au investit în lucrările destinate unor noi capacități de producție hidroenergetică vreme de 13 ani circa 175 de milioane de euro, după Decizia civilă 5.378 dată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 10.518/2017 la data de 14 decembrie 2017, prin care se dispunea anularea Autorizației de construire nr. 16 din 2016 – emisă de Consiliul Județean Hunedoara, lucrările au fost stopate și aproximativ 450 de oameni au rămas și fără locuri de muncă.

La vremea respectivă, Hidroelectrica se arăta mai mult decât furioasă, motivând că s-au băgat foarte mulți bani și că proiectul este unul de investiții foarte important, nu atât pentru societatea respectivă, cât pentru Sistemul Energetic Național (SEN), „în contextul în care trendul consumului de electricitate din România ultimilor ani este unul ascendent, iar anumite unități de producție a energiei electrice sunt învechite și trebuie înlocuite”. Dacă cineva ar fi prevăzut atunci criza energetică europeană și Războiul ruso-ucrainean, probabil că nici judecătorii nu ar mai fi dat această decizie, în condițiile în care lucrările demarate la 31 martie 2004, în conformitate cu Ordinul 4.394 din 31 martie 2004 erau realizate în proporție de 88% în ceea ce privește partea de construcții și de 74% pe partea de montaj electric (!), iar toate taxele aferente construcției au fost achitate (iar avizele, cum spuneam, toate la zi, parafate și aprobate, că altfel nu începeau lucrările și nu se investeau pe parcurs, vreme de 13 ani, atâția bani ai Statului Român!). Una și mai tare, prin H.G. 1.297 din 2006, lucrarea de pe Defileul Jiului fusese declarată: „lucrare de interes național!”.

Oare, judecătorul va plăti pentru pagubele aduse statului român?

 

Cine a avut interes să oprească lucrările? De ce nu s-au oprit înainte de a începe și nu după ce s-au băgat 175 de milioane de euro de la bugetul de stat?

Devine tot mai clar că toate deciziile luate ulterior nu au fost deloc în interesul Statului Român, indiferent de motive! Nu poți să faci 90% dintr-o lucrare „de interes național” și apoi, după ce s-au băgat sute de milioane de euro ai țării să vină cineva să te oprească! Fie trebuia stopat tot de la început și atunci nu se mai risipeau bani, fie, dacă nu, lăsat finalizarea lucrărilor și recuperarea investiției în zeci de ani prin energia electrică produsă acolo. E simplu ca bună ziua, e o logică pe care și un copil de clasa a patra ar înțelege-o.

Oare, judecătorul va plăti pentru pagubele aduse statului român?

 

O veste proastă: Hidroelectrica ne anunță prin director că dacă se va emite o nouă autorizație de construire… într-un an și jumătate lucrările ar fi gata

După decizia luată de Parlament de curând, cei de la Hidroelectrica anunță prin vocea directorului Bogdan Badea, că lucrările vor putea începe din momentul în care va fi emisă din nou autorizația de construire, care va fi emisă pe baza legii adoptate de parlamentari. Tot Badea mai susține că în maxim un an, an și jumătate după ce șantierul va funcționa din nou, cele două centrale vor fi gata. Foarte mult, o veste proastă, dar nu din vina Hidroconstrucției. De fapt, va fi gata o centrală, că cea de-a doua, cea de la Dumitra-Gorj e ca și  finalizată, după cum susține aceiași sursă de la Hidroelectrica. Cele două centrale energetice de pe Jiu, cea de la Dumitra și cea de la Livezeni, pot alimenta cu energie verde, dacă vor fi finalizate și puse în funcțiune, circa 200.000 de gospodării, ceea ce nu-i deloc puțin lucru, deoarece vorbim aici de circa 600.000-700.000 de cetățeni, echivalentul a două mari orașe ale țării! Asta ar fi, cu adevărat, o veste bună.

Vom urmări și noi atent ce se va întâmpla în continuare cu acest proiect și cu aceste lucrări. Cert este că lucrurile s-au mișcat puțin într-o direcție sau alta, chiar dacă birocrația și uneori alte interese străine de noi omoară (încă) România!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter