07.04.2022,  19:36:29 | 0 comentarii | 739 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La final / Simpozionul Internațional „Valea Jiului: Laboratorul tranzițiilor”
de Corneliu BRAN

„Ziarul Văii Jiului” v-a ținut la curent în această săptămână despre simpozionul internațional cu numele scris în titlul acestui articol, în perioada 3-8 aprilie 2022, organizat la Universitatea din Petroșani de către Universitatea din Liege, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, ce a avut în prim-plan mediul academic și științific, studenți de la facultăți din țară și din Belgia și Statele Unite.

 

Vizite la Muzeul „Mineritului” și Mina Vulcan

Simpozionul s-a întins pe durata acestei săptămâni. Timp de cinci zile Valea Jiului a fost un „oraș-laborator” pentru studenții români și străini de la mai multe facultăți de geografie, arhitectură și urbanism, științe agricole, asistență socială, jurnalism, management și turism, cum spuneam și data trecută. Studenții - după ce au avut o serie de activități în ateliere multidisciplinare, dar și de cunoaștere a Văii Jiului, cu deplasări inclusiv în subteranele Minei Vulcan, sau la Muzeul Mineritului din Petroșani, unde ghid și gazdă bună le-a fost scriitorul, documentaristul și istoricul  de presă Marian Boboc - au creat la final și au prezentat unui juriu științific de specialitate diverse proiecte, prin care ei și-au dezvăluit proiecția lor „asupra viitorului durabil al Văii Jiului, o proiecție care să reflecte aspirațiile de stil de viață ale generației lor”, după cum ne-a spus Adina Vințan.

 

Marian Boboc despre vizita la muzeu

„Într-adevăr, săptămâna aceasta, mai precis miercuri, ne-a vizitat un grup cu o componență multietnică, ca și coloniile Văii Jiului de altădată. Fostul om de televiziune, actualmente doctorand al Universității din Bruxelles, Sanda Nicola, a apreciat organizarea muzeală, spunând cuvinte frumoase despre aceasta, pentru care îi mulțumim. Doamna Nicola A fost impresionată de poveștile mineritului pe care le-am împărtășit grupului de vizitatori, mai ales de un episod mai puțin cunoscut, plecarea minerilor la muncă în Franța întâmplată în timpul primei mari crize mondiale. Din spațiul generos al Muzeului Muntelui din mansarda Muzeului Mineritului studenții au transmis și un reportaj la Radio France International (RFI). Am transformat, ad-hoc, câteva vitrine în măsuțe, pe care să-și instaleze laptopurile… Acesta a fost un moment mai inedit, ca să spun așa..”, ne-a povestit Marian Boboc, muzeograf la Muzeul „Mineritului”.  

 

Primarul Petroșaniului și rectorul Universității din Petroșani - invitați de marcă

Trebuie amintit că în sală, pe lângă studenții străini și români, dar și cercetători și profesori români și străini, din Belgia și Statele Unite, au fost prezenți doi invitați de onoare, respectiv primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, și reprezentantul de la vârful gazdelor evenimentului, este vorba de prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani. Alături de aceștia, a luat cuvântul și a fost prezentă și Sanda Nicola, pe care cu toții o cunoaștem de la pupitrul știrilor unei televiziuni centrale, dar și de la alte emisiuni și talk-show-uri ce s-au derulat în timp pe ecranul televizoarelor.

 

Declarații ale celor prezenți

Vă prezentăm câteva declarații ale unor invitați și organizatori, sau spuse la microfon asistenței din „Aula Magna” din cadrul Universității din Petroșani, la deschiderea conferinței internaționale de joi dimineața: „Jiu Valley: The Lab of Transitions”.

Și vom începe cu rectorul Radu Sorin: „Stimați invitați, este din nou o plăcere pentru Universitatea din Petroșani, pentru studenții și cadrele didactice, pentru personalul administrativ, să participăm la o acțiune care implică viitorul Văii Jiului. Este o mândrie și o onoare să avem oaspeți din Belgia, din Statele Unite, din universități românești de seamă din Timișoara și Sibiu. Toți, împreună, gândim cum să facem viitorul acestei Văi a Jiului, unul mai bun, mai dinamic, mai aproape de ceea ce înseamnă o Românie inteligentă, o Românie a viitorului, o Românie a Europei”.

„Este încă un pas pe care îl realizăm împreună cu partenerii locali în ceea ce denumim Tranziția Justă în Valea Jiului. O tranziție care înseamnă trecerea de la mineritul tradițional la un alt gen de activități care se pretează pentru Valea Jiului, care se pretează pentru tot ceea ce se dorește a fi dezvoltat și continuat în această zonă a noastră. Sigur, studenții care au venit de la Liege, cadrele didactice din Statele Unite, studenții din România de la Timișoara sau Sibiu au venit să-și expună niște mini proiecte, niște idei, despre cum văd ei tranziția în Valea Jiului, după ce și-au creat o viziune generală în urma unor vizite prin localitățile noastre și prin Petroșani, dar și la Mina Vulcan (inclusiv în subteran), la Complexul Energetic Hunedoara, la Muzeul Mineritului și așa mai departe, dar și din ceea ce au văzut în zone de tranziție din Franța și din alte țări europene, ei putând a face oarecum și o scurtă analiză și o comparație. Suntem ancorați în această activitate și este un câștig atât pentru schimburile de studenți pe care le avem la universitatea noastră, cât și pentru schimburile de bune practici în acest sistem. Proiectele care se vor susține astăzi de studenți sunt convins că vor aduce elemente de noutate. Unele dintre ele vor putea fi preluate și dezvoltate în cadrul a ceea ce înseamnă un proiect mare a ceea ce înseamnă dezvoltare intercomunitară în Valea Jiului. Concluziile finale ar fi că, pe lângă aceste elemente de care am vorbit până acum, mai putem vorbi probabil și de o altă viziune asupra activităților din Valea Jiului, venită dinspre niște tineri care nu locuiesc aici sau în țara noastră. Ar putea fi deci foarte interesant ce ne vor propune unii dintre aceștia prin mini proiectele prezentate. Vom vedea”, a declarat pentru Ziarul Văii Jiului rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a subliniat pentru ziarul nostru, printre altele, următoarele: „O acțiune foarte bună. Vedeți că azi avem aici, printre noi, reprezentanți ai unor universități din Belgia sau Statele Unite, studenți de la Timișoara, Sibiu sau București, iar tema de discuții este una foarte interesantă: schimbarea structurii economice a Văii Jiului în perspectiva viitoare legată de Green Deal și de transformările pe care va trebui să le facă și România, alături de celelalte 12 state din U.E. care încă mai au capacități de producție și tehnică pe cărbune. E interesantă experiența pe care au avut-o cei din Belgia, deoarece trebuie subliniat că și ei au trecut prin acest proces de transformare (cei din Statele Unite deocamdată doar la nivel teoretic din acest punct de vedere, pentru că ei au o altă specificitate a ceea ce înseamnă transformările acestea). Deci, experiența celor din Belgia ne poate fi benefică și faptul că se discută la acest nivel cred că e un lucru bun. Ceea ce se va desprinde ca și concluzie la această vizită în Valea Jiului a studenților și profesorilor străini vor fi cuprinse probabil într-un document, care va fi înaintat forurilor care sunt abilitate să sprijine aceste programe de dezvoltare a Văii Jiului, respectiv Ministerul Fondurilor Europene, ministerul care se ocupă de acest Fond de Tranziție Justă și, de ce nu, impuse în ceea ce înseamnă dezvoltarea zonei noastre în următorii 10 ani”.

Am stat de vorbă și cu Adina Vințan, unul din cei patru reprezentanți de la vârful așa numitei „Coaliții a Văii Jiului”, din care fac parte patru ONG-uri. Iată pe scurt ce a declarat pentru ZVJ, urmând să revenim odată cu discuția despre proiectele prezentate, așa cum ne-a promis pentru cititorii ziarului nostru: „În primul rând, cred că e foarte bine că Tranziția Justă în Valea Jiului este de interes cel puțin european. Ne-am bucurat foarte mult pentru că cei din Belgia au vrut și ne-au propus să vină aici și să facă cercetare în această săptămână și să concluzioneze apoi prin mini proiecte chestiuni ce țin de problemele Văii Jiului. Împreună cu ei, au venit alături de noi și studenți români din Timișoara, alături de studenți din Petroșani. Vom vedea în această după-amiază de joi cu ce proiecte sau cu ce idei de proiecte vor veni toți acești studenți, pentru o tranziție într-adevăr justă a Văii Jiului”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter