07.04.2022,  19:38:47 | 0 comentarii | 794 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Uricani / S-au plantat peste 250 de copaci și pomișori ornamentali
de Corneliu BRAN

Despre curățenia de primăvară și despre lucrări edilitare din orașul Uricani colegul nostru Gheorghe Olteanu a tot scris și va mai scrie, micuța localitate din vestul Văii Jiului fiind mereu în deplină transformare grație grijii administrației publice locale. Joi, însă, fiind în trecere prin oraș și pe la primărie, ne-a sărit în ochi o zonă de la intrarea în „orașul nou”, cum îi spun localnicii, unde se vedeau zeci de pomi și pomișori ornamentali proaspăt plantați. La fel, puțin mai sus cum mergi spre „orașul vechi”, tot pe strada principală, un grup de lucrători ai primăriei plantau o altă serie de copaci și copăcei.

 

Copacii nou plantați au schimbat imaginea Bulevardului Muncii

Am stat de vorbă cu primarul Dănuț Buhăescu câteva minute mai târziu, la primărie, despre acești copaci apăruți peste noapte și care schimbă imaginea zonelor unde au fost plantați și care, peste ani și ani, vor schimba și aerul localității, știindu-se că orice copac plantat înseamnă VIAȚĂ în primul rând!

„Este o continuare a acțiunii de curățenie de primăvară și de pregătire a zonelor verzi după o iarnă destul de lungă. Treaba aceasta o facem an de an în fiecare primăvară, dacă mai rețineți, anul trecut am adus peste 100 de pământ vegetal, lucru pe care l-am făcut și anul acesta, am plantat copaci, am sădit flori. La fel facem și acum, am început de câteva zile să plantăm arbori și arbuști și am zis că față de anii trecuți să încercăm acum să plantăm copaci pe zone. Anul acesta am zis să alegem cu plantarea de arbuști și pomi, în prima fază, o parte din zona Bulevardului Muncii, de la podul de jos până la intersecția cu Progresului și o parte din Aleea Brazilor. Anul viitor, pe măsură ce vor termina cei cu canalizarea și rețelele de apă cu spargerile și cu șanțurile, vom lua altă zonă. În fiecare an ne-am propus să luăm câteo zonă din oraș, pe care să o facem frumos, cap-coadă, inclusiv cu împrejmuire de gard metalic a unor zone verzi, astfel încât cetățenii certați cu bunul simț - puțini sunt aceia care mai trec pe zonele verzi aiurea – să aibă aceste obstacole în calea lor și așa să ferim gazonul, florile și copacii. Vom continua cu crearea de spații verzi, cu aducerea de pământ vegetal, cu plantările de copaci și de flori, astfel încât Uricaniul să aibă o imagine vie, plăcută, iar cetățenii să se simtă cât mai bine în orașul lor. Toate acestea vor fi făcute în funcție și de banii pe care îi avem. Acum am avut bani să plantăm peste 250 de copaci, în special conifere și mai ales brazi, tuia, ienuperi și diverși pomi ornamentali de diverse specii și denumiri. Practic, ne-am orientat spre pomi care se acomodează zonei de munte, că sunt destule specii care la noi în Uricani nu ar rezista din cauza climei. După plantarea de copaci, vor veni la rând florile, odată și cu încălzirea vremii. Și anul acesta am alocat bani pentru flori, pentru aranjamente florare în ronduri, pentru ghivece de flori ce vor fi montate pe stâlpii din oraș. Vor fi flori asemănătoare cu cele din anii trecuți. Păstrăm tradiția și plantăm flori care, de asemenea, fac față climei noastre, flori de vară și de toamnă care vor înfrumuseța Uricaniul”, ne-a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

 

Poziția primarului față de niște „gică-contra”

Tot edilul uricănean ne-a spus la finalul intervenției un off care-l macină oarecum, legat de niște cetățeni, nu mulți, care critică pe anumite rețele sociale primăria că aruncă banii pe fereastră pentru plantări de copaci și flori, în loc să aloce bani pentru locuințe pentru tineret.

„Mai sunt vreo 5,10-20 de cetățeni care ne critică pentru treaba asta. Nu am avut de unde să le dau locuințe – unii fiind și mai în vârstă, venind înapoi în oraș după ce au fost plecați și și-au vândut locuința, iar acum mă critică. Mi-au spus că, în loc să dau bani pe flori, nu mai bine aș face blocuri pentru tineri? Le-am spus nu o dată că încercăm, că avem două proiecte, dar pentru construcția de blocuri pentru tineri. La 60 de ani e mai greu să faci ceva, mai ales că nu sunt mulți. Ei și-au vândut apartamentele și de aceea nu le putem da lor, acum, cu prioritate, locuințe sociale. Au avut apartamente, au plecat, le-au vândut, acum s-au reîntors… Ce vină avem noi, primăria, ori eu, primarul? Da, vom face apartamente, dar pentru tineri, că acolo e cererea foarte mare și e un ajutor pe care îl vom da acelor familii tinere, care încep să-și croiască un viitor în viață. Acele proiecte vom căuta să le introducem pe ANL pentru finanțare și pe PNRR am pregătit un proiect cu două blocuri noi-nouțe, cu apartamente la care se va folosi ultima tehnologie în ceea ce privește construcția și funcționalitatea acestora, în zona capelei, cu loc de joacă amenajat, cu parcare… dar vor fi tot pentru familii cu copii. Dar după cum știm din experiență, nu se bate din palme și gata blocul! Nu e cale lungă, dar important este că facem și că dorim să facem. Iar după un timp, acestea se vor realiza. De aceea cer răbdare, dar vă asigur că se vor face!”, ne-a transmis primarul Uricaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter