22.04.2022,  17:10:35 | 0 comentarii | 1188 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Drumul Crucii 2022 – EDIȚIA XXIII
de Corneliu BRAN

Procesiunea religioasă „Drumul Crucii” ” a fost iniţiată de creștin-ortodoxul Emil Părau, un om de afaceri din oraşul Lupeni, județul Hunedoara, în anul 2000, dupa ce familia sa împreună cu el au finalizat constructia Schitului ortodox din Masivul Straja-Munții Vâlcan. An de an de atunci, alături de Episcopia Devei și Hunedoarei și de Protopopiatul Ortodox Petroșani și parohiile acestuia, dar și de Primăria municipiului Lupeni, toată lumea din Valea Jiului și din localitatea de la poalele Strajei se mobilizează exemplar, astfel ca miile de pelerini din țară, din județul Hunedoara și din toate cele șase localități ale Văii să se simtă cât mai bine spiritual și religios, aproape de Mântuitor și de bunul Dumnezeu în Vinerea Patimilor.

Din anul 2000 încoace se reface deci la Lupeni drumul parcurs de Mantuitorul Iisus Hristos cu cele 14 popasuri, credincioşii purtând pe umeri o Cruce masivă din lemn, asemănătoare cu cea purtată de Mântuitor pe Golgota acum peste 2000 de ani, pe un traseu de 10,4 km, din centrul municipiului Lupeni până în staţiunea montană Straja, la Schitul Sfânt de-acolo, situat la peste 1.400 m altitudine.

Crucea din lemn de paltin, cu o greutate de peste o sută de kilograme, a fost din nou adusă în VINEREA PATIMILOR, deci în data de 22 aprilie, de la Schitul Sfânt din Straja la Biserica „Sfântul Nicolae” de lângă „Cimitirul Eroilor” din Lupeni, unde începând cu orele 11,00 un sobor de preoţi în frunte cu Preasfințitul Episcop al Devei şi Hunedoarei, părintele NESTOR, alături de părintele protopop de Petroșani, Petrache Crețu au săvârşit o slujbă religioasă.

Spre miezul zilei participanţii au plecat spre Straja, purtând cu ei Crucea pe care sunt placate fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi bucăţi de lemn sfințite, achiziționate de la Ierusalim, despre care se spune că provin din Crucea Mântuitorului. Crucea este impresionantă, are o lungime de 4,4 metri, iar braţul scurt măsoară 2,2 metri. Se spune că cel ce poartă Sfânta Cruce va avea un an frumos, lipsit de nenorociri, cu sănătate, bunul Hristos ajutându-l pe creștinul respectiv în tot și în toate. De aceea, dar și din incomesurabila credință adevărată, miile de pelerini doresc să poarte Crucea pe rând, alături de preoți.

Pe traseul celor 10,4 kilometri ai procesiunii, credincioşii s-au oprit ca în fiecare an la fiecare din cele 14 troiţe, ce simbolizează popasurile lui Isus Hristos pe drumul Său spre Muntele Golgota, preoții și pelerinii rugându-se și citind Evanghelia. După aproape patru ore de urcuş, credincioşii și soborul de preoți au ajuns la Schitul din Straja, nu înainte de a trece prin „Tunelul Sfinților”, pe pereţii căruia stă pictat tot calendarul creştin ortodox și toți sfinții zilelor acestuia. Crucea Sfântă va rămâne în Schitul din Straja până la Sărbătoarea PaştIlor de anul viitor.

Evenimentul religios din Săptămâna Patimilor lui Hristos Mântuitorul, din VINEREA PATIMILOR, este considerat ca fiind în felul său unic în Europa, datorită lungimii traseului parcurs dar şi a faptului că se pleacă dintr-un oraş şi se ajunge sus, pe munte, în mod simbolic parcă mai aproape de Cer și de lumea lui Dumnezeu.

SFINTE PAȘTI FERICITE ȘI HRISTOS A ÎNVIAT!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter