10.07.2022,  21:16:54 | 0 comentarii | 393 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Muzeul „Mineritului” / O noua vitrină tematică, dedicată preotului Traian Moșic
de Corneliu BRAN

Vineri, 8 iulie, de la orele 18, la Muzeul „Mineritului” din Petroșani s-a desfășurat o acțiune culturală de ținută, cu mai multe puncte atractive în desfășurător: comunicări despre trei „Moșici” (Traian, Ilie și Petru) puse în operă de Marian Boboc, Dan Ioan Nistor, Mircea Baron, Bujor Bogdan, Dumitru Gălățan-Jieț, Sorin Radu (rectorul UP a avut o intervenție interesantă, dar și emoționantă), Petru Bălănesc, Ioan Piso (chiar dacă nu a onorat cu prezența, renumitul profesor universitar de istorie, născut la Petroșani, a transmis un mesaj) și premierea a trei elevi merituoși (premiile „Liviu Gherghin” au fost acordate Emiliei Slavu – fata fostei noastre colaboratoare Petronela Vali Slavu – și Ecaterinei Franc și lui Mihai Alexandru Iacob, ambii elevi ai profesorului Aurelian Epuraș, inițiatorul proiectului „Fabrica de pian”).

Unul dintre momentele acestui eveniment cultural care, cu siguranță, va rămâne în istoria muzeului, a fost prezentarea unei noi vitrine expoziționale, dedicată preotului Traian Moșic. L-am rugat pe Marian Boboc, omul care a regândit „Muzeul Mineritului” după reabilitarea sa și cel care a „croit” această vitrină să-și rupă câteva clipe din timpul său prețios pentru a spune, pe scurt, povestea acestei vitrine, pentru cititorii cotidianului „Ziarului Văii Jiului”.

 

Marian Boboc – câteva cuvinte despre Traian Moșic

„De-a lungul timpului, pe măsură ce am început să îi cunosc fabuluoasa biografie, l-am îndrăgit atât de mult pe preotul Traian Moșic, încât m-am împrietenit la cataramă cu… fiul său, distinsul poet Dan Ioan Nistor. Chiar dacă Dănuț locuiește la Constanța și eu la Petroșani și ne vedem destul de rar, mereu reîntâlnirea noastră s-a aflat la cea mai înaltă cotă a prieteniei. Am citit amintirile lui Traian Moșic despre Valea Jiului, adunate cu mult devotament filial și dăruire scriitoricească de către fiul său Dan, în volumul Din cele trăite de oamenii de la izvoarele Jiului. De altfel, spre cinstea lui, Ziarul Văii Jiului l-a popularizat cât a putut pe Traian Moșic, premiind simbolic cartea editată de fiul său, în cadrul unei festivități deosebit de emoționante desfășurate în urmă cu mai bine de 10 ani la Muzeul Mineritului. Pentru umorul său l-am numit pe preotul-scriitor Traian Moșic un Creangă al Văii Jiului. Apoi, am îngrijit apariția în Prăvălia cu istorii a altor amintiri ale sale, nepublicate în volum, intitulate Începutul calvarului meu care a durat 23 de ani și care dau seamă de închisorile și lagărele antonesciene și comuniste prin care a trecut. Atunci eram doar redactor șef al ZVJ-ului și nu știam că voi ajunge cu totul la Muzeul Mineritului. Dar dacă tot s-a întâmplat, nu l-am uitat pe Traian Moșic, și nu doar pe el, nici pe alți slujitori ai Domnului din Valea Jiului „altarelor de cărbune” („Altare de cărbune” este titlul unei noi cărți din ciclul „Viețile Văii Jiului”, dedicată vieții religioase, la care trudesc de ceva timp). În Valea Jiului există o legătură solidă, concretă, materială între cărbune și biserică, societățile miniere contribuind din plin la viața religioasă a regiunii. Deci, prezența la Muzeul Mineritului a unor exponate de acest gen este firească. Încă de la începutul reamenajării muzeului am încercat să imortalizez acest moment. Am intenționat să amenajez o vitrină care să evoce personalitatea unei fețe bisericești importante din Valea Jiului, dar nu a fost să fie atunci.

În urmă cu ceva timp, m-a sunat universitarul Aurelian Nicola, cel care, deși inginer de formație, organizează cu multă pasiune și energie manifestări culturale reușite.  Când m-a sunat Aurelian, eram (ce întâmplare cu tâlc…) chiar în fața Domului din Milano. Mi-a spus că pe 8 iulie intenționează să organizeze o acțiune culturală la muzeu, în care, printre altele, va fi evocat și Moșic. După ce m-am repatriat, am continuat discuțiile cu el. (Aurelian e tipul de om insistent, care, pentru a-și atinge nobilul scop cultural, dacă îl scoți pe ușă, este în stare să intre pe horn în casă, indiferent că se murdărește de funingine, că-și rupe hainele ș.a.). Așa am aflat că nu e vorba doar de un Moșic, ci de trei Moșici. Vorba aceea: cei patru apostoli erau trei: Luca și Matei… Pe urmă am vorbit cu Dănuț la Constanța. Acesta mi-a trimis, prin curier rapid, câteva obiecte personale și fotografii originale ale tatălui său, preotul Traian Moșic, pe care le-a și aranjat într-o vitrină. O mână de ajutor mi-a dat și inginerul Aron Dumitrescu, și el un om implicat în viața culturală a Petroșaniului. Așa că, vineri, la orele 18, vitrina era gata. Și am dezvelit-o împreună cu Dan Ioan Moșic. Un moment foarte emoționant… Cea mai frumoasă răsplată pe care am primit-o pentru implicarea mea a fost… telefonică. Dănuț vorbea la telefon de la muzeu cu sora-sa din Iași. Printre altele i-a spus: Pia, dragă, Marian este al cincilea frate al nostru… Una peste alta, această vitrină este un pretext pentru poveștile vieții religioase a Văii Jiului…”.

 

Zi plină la muzeu   

„Vineri a fost o zi plină pentru noi, angajații muzeului. Micuțul nostru colectiv a trebuit să aranjeze sala pentru evenimentul cultural, să ghideze, în afară de alți vizitatori, două grupuri

de elevi din Focșani și Brăila, să aranjeze vitrina. Pentru noi a fost o zi-lumină, deși luminile muzeului s-au stins târziu, după miezul nopții, în acorduri de pian și arome de poezie… Sâmbătă, ne-am trezit cu noaptea-n cap, ca să redăm funcționalitatea muzeului. Le mulțumesc colegilor mei pentru jertfelnicia dovedită pe tărâmul cultural. De exemplu, colega mea Hoini și-a întrerupt concediul de odihnă, doar pentru a ne ușura povara acestei zile-maraton a muzeului. La fel, adresez mulțumiri Asociației Sfânta Ecaterina din Petroșani, care ne-a împrumutat (iar…) 90 de scaune, pentru participanții la eveniment”, a mai spus Marian Boboc.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter