12.07.2022,  21:44:58 | 0 comentarii | 803 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Speologie și turism în vestul Văii Jiului / Clubul de Speologie „Hidrocarst” Valea Jiului sărbătorește luna viitoare, la Câmpu Mielului – Uricani, 36 de ani de activitate
de Corneliu BRAN
  • Pe de altă parte, speologii de la „Hidrocarst” propun primăriei din Uricani și primarului Dănuț Buhăescu ca acest eveniment să fie marcat pe viitor printr-un proiect, care ar putea dezvolta turismul local de vară
  • Peștera Toplița ar putea fi amenajată printr-un proiect comun primărie-„Hidrocarst”cu finanțare europeană  și ar putea fi redată în circuitul turistic pentru publicul larg, devenind astfel a doua peșteră vizitabilă după Peștera Bolii

 

Sute de peșteri ale Văii Jiului sunt explorate de către speologi, oameni dăruiți și pasionați, antrenați să parcurgă locațiile întunecoase și întortocheate ale acestor frumuseți naturale din munții noștri, multe din acestea destul de puțin cunoscute de om. Cercetarea unei peșteri presupune nu doar plimbarea prin ea, ci și înțelegerea a ceea ce vezi acolo și încercarea de a desluși întregul sistem carstic legat de peștera în care te afli. Speologia este o activitate de echipă iar pentru a atinge un obiectiv într-o peșteră necunoscută sau explorată prea puțin, de cele mai multe ori cartografiată prea puțin, speologii depun eforturi fizice și psihice foarte intense și de aceea nu oricine poate practica această activitate.

 

36 de ani de speologie sărbătoriți la Câmpu Mielului din Uricani

 

Zilele trecute am stat de vorbă cu speologul lupenean Ioan Iușan, Nelu, așa cum îi spun colegii, familia și apropiații. Om blând, ardelean fain născut pe meleaguri bistrițene, cu o experiență de zeci de ani în descifrarea tainelor peșterilor noastre și nu numai, Nelu Iușan ne-a spus că împreună cu colegii din clubul de speologie al cărui președinte este, secondat în calitate de vicepreședinte de un alt speolog petrilean cu experiență, un alt „Nelu”, pe nume Amarandei, abia așteaptă evenimentul de luna viitoare.  

În perioada 19-25 august 2022 vom organiza un eveniment de suflet legat de activitatea noastră: speologia. Este vorba de marcarea a 36 de ani de activitate a Clubului de Speologie Hidrocarst Valea Jiului. Actualmente clubul nostru are circa 18 membri, care sunt afiliați și la Federația Română de Speologie. Aria noastră de explorare este zona de Vest a Văii Jiului, unde avem peșteri har Domnului, atât pe partea cu Retezatul, cu Scorota , cât și pe partea cu Munții Vâlcanului. În zona noastră, ca să vă faceți o idee, sunt undeva în jur de 600 de peșteri pe care noi le cunoaștem și am fost în ele. Dintre acestea, nu prea avem peșteri vizitabile de către grupuri sau persoane singure, acest lucru putându-se face doar cu ghizi și cu echipament adecvat și poate și cu un pic de curaj și de putere fizică. Pentru că nu oricine poate face față într-o peșteră neamenajată, de aceea spun treaba asta. Evenimentul pe care îl organizăm în august în perioada amintită va avea o durată de șapte zile și îi invităm pe toți cei care doresc să ne susțină și care iubesc speologia, natura și mediul. Cazarea se va face la corturi în zona Câmpu Mielului și pe parcursul săptămânii vor avea loc o serie de activități și excursii în zonă, într-un cadru organizat și plăcut. Deocamdată nu am finalizat Programul celor șapte zile, de aceea azi nu vă pot spune mai multe. Pentru cei interesați pot însă să le transmit, prin intermediul Ziarul Văii Jiului și pe site-ul nostru, că ne pot contacta la numărul de telefon 0726.114.374.”, ne-a declarat și a făcut totodată și invitația, Ioan Iușan, președintele Clubului de Speologie „Hidrocarst” Valea Jiului.

 

Peștera Toplița poate deveni vizitabilă și un nou obiectiv turistic al Uricaniului!

 

Discuția noastră cu Nelu Iușan nu s-a încheiat aici. De la acest speolog experimentat am aflat că printr-un proiect european, clubul de speologie din Vestul Văii Jiului, împreună cu primăria din Uricani, ar putea pune în practică un turism de vară în care una-două peșteri să poată fii vizitabile pentru publicul larg, în sensul că ar putea fi amenajate pe viitor, astfel încât, cu ghizi-speologi oamenii ar putea vedea cum arată o peșteră, precum se întâmplă deja în Estul Văii Jiului de multă vreme, la Peștera Bolii, înscrisă în circuitul turistic grație, în primul rând, celor de la Asociația „Petro Aqua” Petroșani.

Transmitem ce ne-a spus Nelu Iușan legat de un asemenea proiect, prin care dorim să îi atragem atenția primarului Uricaniului, Dănuț Buhăescu și celor din administrația uricăneană, mai cu seamă că știm că acest primar al Văii caută mereu soluții sau idei și dorește implementarea de proiecte viabile legate de dezvoltarea turismului de vară în zona cuprinsă între Câmpu lui Neag și Câmpușel. Ori un nou obiectiv, precum vizitarea unei peșteri, din sutele de peșteri aflate în zona orașului Uricani, credem că ar fi un proiect viabil și un nou punct de atragere a turiștilor pe harta turistică locală.

„Da, pe viitor s-ar putea face un proiect care să primească ulterior aprobare pe fonduri europene și care să aibă ca obiectiv amenajarea unei peșteri în scop turistic, fără să fie distrus mediul, toate frumusețile naturale din locul respectiv. Există în toată lumea și Europa așa ceva, avem chiar în Vale modelul Peștera Bolii, deci nu există impedimente să se facă așa ceva dacă se și dorește. Am vorbit cu domnul Sorin de la centrul de informare turistică, ce aparține de Primăria orașului Uricani, să ia legătura cu domnul primar pentru această chestiune. Eu, personal, încă nu am reușit să vorbesc cu domnul primar Buhăescu, dar poate că dumnealui va vedea în ziarul dumneavoastră ceea ce spun și poate că apoi va dori să ne întâlnim și să discutăm, împreună cu domnul Sorin și cu alți colegi de-ai mei, despre un asemenea proiect. Și, poate, cine știe, în urma întâlnirii va rezulta un astfel de proiect, pe care, noi, speologii din clubul nostru, îl vom susține cu drag și vom da și o mână de ajutor la tot ce trebuie făcut. Ne-am bucura să avem măcar o peșteră și pe raza Uricaniului înscrisă în circuitul turistic de mare anvergură! Repet, avem peste 600 de peșteri, măcar una s-ar putea pune în circuit pentru turistul simplu, care vine să se bucure de ape, cascade, lacuri, păduri, floră… de ce nu s-ar putea bucura și de o peșteră într-un cadru organizat?! Și ca să dau un exemplu, credem că s-ar putea face un traseu pentru public în Peștera Toplița. Ea are o lungime de 3.500 metri, iar cu amenajări din lemn și piatră s-ar putea vizita măcar pe o porțiune de 600-700 de metri, dacă nu chiar mai mult. Ar fi oricum un proiect frumos și inedit care se calează pe partea de turism de primăvară-vară-toamnă, adică exact ce știu de la domnul primar Buhăescu că dorește să dezvolte, după cum l-am auzit declarând de atâtea ori prin presă”, a menționat Ioan Iușan.

 

Primarul Dănuț Buhăescu e singurul care poate activa rapid un asemenea proiect!

 

Cum de atâtea ori și noi am susținut că orașul Uricani cu împrejurimile sale are probabil cel mai mare potențial turistic de vară, ținând cont și de dimensiunile impresionante ale suprafeței orașului, de satele aparținătoare și tradiții, dar mai ales de frumusețile naturale ce cuprind salba de lacuri glaciare din Retezat, sutele de peșteri, cascade, ape curgătoare, floră și faună - unice în Europa de Est dacă vorbim de rezervația naturală, munți spectaculoși și tot ce trebuie pentru ca un turist să aibă un peisaj mirific în fața ochilor, atunci cu siguranță că și un proiect cu o peșteră ar încăpea pe masa de lucru a primarului. Deci, domnule primar, vă băgați? Poate că vom avea un răspuns cât de curând de la primar și vi-l vom spune și dumneavoastră, cititorilor…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter