08.09.2022,  21:32:43 | 0 comentarii | 3853 vizualizari
Așa e când CEH e condus de un saxofonist, pe numele de „scenă” Dioane
de Corneliu BRAN

 Nici la 150 de ani de la moartea Eroului Neamului, bustul lui Avram Iancu din curtea CEH nu a fost relocat într-o zonă publică din Petroșani

• Inadmisibil ca, la veniturile lor, directorul general al unei companii a Statului Român și protejații săi de la subunitățile miniere să nu dea dovadă de patriotism și să lase ciorile să se găinățeze pe bustul lui Avram Iancu, ținut, în continuare, la scuteală  Cerem ministrului Energiei demiterea grabnică a lui Dioane!  

 

Cetățenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți și vor în curând să-și arate public nemulțumirea față de această situație creată voit de directorul general al CEH, Samuel Dioane (mai vestit ca saxofonist decât ca și conducător de entitate energetică – n.r.), cel care s-a opus pe față relocării statuii. După care a întors-o, ca pe instrumentul la care suflă, susținând că n-a primit de la primărie nicio cerere în acest sens. Deși aceasta există, a primit număr de înregistrare și ne-a fost arătată de Ciprian Preda, directorul interimar al DADPP Petroșani.

 

Pe 11 septembrie la Țebea din comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, românii îl vor comemora din nou pe marele erou transilvănean, Avram Iancu, Crăișorul Moților, de la a cărei moarte se vor împlini 150 de ani (10 septembrie 1872). Fiind o dată de comemorare rotundă, Serbările Naționale din Panteonul Moților de la Țebea vor fi anul acesta mai speciale, pentru omagierea eroului național anunțându-se a fi prezente o serie întreagă de personalități și oficialități din România și din diasporă, dar, mai cu seamă de artiști populari de pe întreg cuprinsul țării și din toată Transilvania, spectacol cu cântece populare patriotice ce va fi prezentat duminică de postul național de televiziune.

Trecând peste ceea ce a însemnat Avram Iancu pentru Revoluția de la 1848-1849 din Transilvania noastră dragă, de ce a însemnat acesta pentru moți și pentru această țară, pentru ideea de unitate a tuturor provinciilor românești și pentru independența acestui popor, astăzi dorim să-i punem din nou o întrebare directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane. Domnule director general, cât mai aveți de gând să-l țineți în obscuritate pe Crăișor, unde, nici măcar la comemorarea morții sale din fiecare an un oficial din cadrul CEH, în curtea căruia se află bustul Crăișorului, pe un soclu plin de rahați de ciori, n-a catadicsit vreodată să depună măcar un buchet de flori dacă nu o coroană? Este strigător la cer cum petroșenenii au în localitate un bust cu marele erou Avram Iancu, dar care nu este plasat într-un loc public, astfel încât toată lumea să poată să-l omagieze așa cum se cuvine în fiecare toamnă! CEH nici măcar o dată n-a ținut să organizeze o slujbă de pomenire și niște festivități dedicate acestui mare Român! Asta în timp ce nici oficialitățile locale nu se prea omoară, deși Țebea este în județul Hunedoara, iar moții cu pădurenii și cu momârlanii sunt frați de cruce creați din același aluat dacic, județul nostru fiind până la urmă centrul civilizației dacice, iar mărturiile istorice și arheologice confirmă din plin acest lucru! Ce se dorește prin această muțenie și ale căror interese străine de această țară se servește doar naiba mai știe, dar nu e deloc în regulă ce se întâmplă.

Fapt pentru care ZVJ cere din nou public, Primăriei municipiului Petroșani și Consiliului Local Petroșani și conducerii Complexului Energetic Hunedoara să rezolve această problemă și să relocheze bustul Crăișorului în loc luminat, public, unde toată lumea să vadă și să-și aducă aminte că a existat pe aceste plaiuri hunedorene un Român Adevărat, astfel încât, din când în când cineva să depună o floare sau să aprindă o lumânare.

Pe de altă parte, nu vrem să știrbim cu nimic din aceste Serbări Naționale de la Țebea ce sunt organizate an de an, pentru omagierea lui Avram Iancu. Numai că nu toată lumea poate ajunge până acolo, ținând cont de timp, distanță, sănătate și așa mai departe. Atunci nu ar fi normal ca partidele din Petroșani, fie ele mai mari sau mai mici, să ceară celor de la CEH să organizeze o mică ceremonie pentru acest erou național? Vorba lui Ștefan cel Mare, că tot le place unor politicieni să-l dea exemplu pe acest uriaș erou național: „unde sunteți vitejii mei?”. Că în campania electorală pe la dezbateri cu toții vă dați că „simțiți românește”, că iubiți această Țară și că faceți totul pentru păstrarea tradițiilor locale și a istoriei. Păi, mai simbolic pentru Români și România ca Avram Iancu cine să fie, fraților?

Închei prin a spune că mai mulți petroșeneni, unii foști ingineri minieri, mineri, salvatori minieri și brigadieri, dar și mulți cetățeni simpli, sunt foc și pară pentru faptul că nu s-a găsit o soluție pentru relocarea acestui bust din curtea CEH, pentru faptul că „autoritățile locale dorm pe ele cu traista-n băț”, dar mai ales pentru „moliciunea actualului director general, principalul vinovat pentru această situație creată de ani buni”, după cum recent ni s-au plâns unul dintre aceștia. „Bun, nu dai bustul de-acolo din curte primăriei, deși n-ai nici un drept asupra lui, că a fost cumpărat de o persoană fizică și donat, tu doar l-ai adus, dar atunci organizezi acolo, cum ar fi fost și pe 11 septembrie, niște festivități, un moment de reculegere, pui o coroană… Ei nimic! Și se dau patrioți!. Cum să mai acceptăm așa ceva?!”.

Urmează după spusele unora o mică revoltă de nemulțumire în acest sens, dar asta „în funcție de răspuns, dacă va veni repede sau nu și în funcție de cum va fi acesta”. „Dar vrem mai ales un răspuns faptic, că de vorbărie și de abureli e plin sacul! Auzi, că nu-l pot lua de pe soclu că le este frică că se sparge bustul! Asta e ca și chestiunea cu drobul de sare. Câtă prostie îți trebuie să ai în căpățână să susții o asemenea aberație! Și mai ești și inginer de meserie. Păi, dacă i-ar auzi profesorii lor, le-ar da cu rigla și compasul peste ochi!”. „Mai avem puțină răbdare și vor auzi ei ce trebuie să audă…”, ni s-au mai plâns nemulțumiții.

 

N.R. Îi amintim lui Dioane, cel care conduce CEH, că încă nu a răspuns întrebărilor puse de cotidianul nostru, publicate în mai multe ediții ale ZVJ. Îl mai așteptăm până luni. După care, vom reveni. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter