11.09.2022,  20:14:01 | 0 comentarii | 721 vizualizari
Cu primarul Petrilei despre ITI Valea Jiului și despre ultima întâlnire de la MIPE
de Corneliu BRAN

Săptămâna trecută, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene din Capitală a avut loc o ședință a Comitetului Director extins pentru implementarea ITI Valea Jiului. Primarii localităților noastre au fost cu toții prezenți. ZVJ a scris în două rânduri despre această reuniune la care a participat și ministrul Marcel Boloș. Totuși, legat de acest eveniment, mai sunt multe de spus, după cum ne-a mărturisit primarul Petrilei, Vasile Jurca. Ca atare o facem în cele ce urmează.

 

Trei drumuri importante pentru a atrage investitorii: drumul expres Petroșani-Simeria, drumul Uricani - Câmpu lui Neag - Herculane, drumul național 7 A

Cu toate acestea, au mai rămas și destule de spus. Primarul Vasile Jurca din Petrila consideră că această întâlnire cu ministrul și secretarii de stat sau directorii din minister, dar și cu comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a fost foarte importantă, „deoarece s-au stabilit o serie de legături și de pași importanți între noi, primarii, reprezentanții de la vârful administrațiilor locale din Valea Jiului și oficialii care se vor ocupa ca acest mecanism din cadrul ITI Valea Jiului să funcționeze bine și prin proiecte să atragem fonduri europene necesare dezvoltării localităților noastre”.

„Și noi, primarii, am ridicat o serie de probleme care să poată fi rezolvate prin proiecte ample, bine țintite pentru dezvoltarea localităților și pentru crearea de noi locuri de muncă, unde cetățenii din Vale să poată lucra și să poată avea un salariu decent pentru ca să poată să asigure liniștea familiilor. La un moment dat, ministrul Marcel Boloș ne-a spus că acest lucru s-ar rezolva dacă am reuși să atragem câțiva investitori mari pe linie de producție în mod special, care să-și facă la noi puncte de lucru și care să asigure câteva mii de locuri de muncă. Ministrul ne-a spus că acest lucru va fi foarte greu posibil, atâta vreme cât Valea Jiului nu este legată de o autostradă sau o șosea de mare viteză, un fapt esențial pentru acești investitori. Atunci, eu și primarul Uricaniului am venit cu două soluții. I-am spus domnului ministru că de la Petroșani la Simeria, până la autostradă, sunt vreo 80 de kilometri, iar șoseaua ce leagă ar putea fi modernizată. Ministrul a fost de acord că acest drum ar putea fi trecut prin lucrări la definiția de drum expres, iar așa am rezolva această problemă. În acest sens, trebuie făcute solicitări la Ministerul Transporturilor, cât de repede, astfel că acesta să cuprindă bani de investiții pentru implementarea unui proiect în acest sens.

Tot la discuția despre căile rutiere ce leagă Valea Jiului de restul țării, primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, a vorbit despre necesitatea primordială pentru economie și turism, aceea de a se deschide zona noastră și prin partea de vest, iar în acest sens trebuie reluate lucrările la drumul Câmpu lui Neag-Herculane. Un drum care pe partea hunedoreană este aproape gata și pe care ministerul Transporturilor ar trebui să-l aibă în vedere în bugetul anului viitor la capitolul investiții. Aceste două drumuri, plus modernizarea celor 21 de kilometri de la Petrila, care leagă Valea de sudul țării, pe DN 7 A ar deschide localităților din Vale noi perspective pentru crearea de investiții sănătoase în Valea Jiului”, a declarat pentru ZVJ, primarul Vasile Jurca.

 

Ședință on-line pe 19 septembrie pe tema ITI Valea Jiului

Tot primarul Petrilei ne-a mai spus faptul că pe 19 septembrie pe aceste teme de discuții, dar și pe altele, legate de implementarea proiectelor pe ITI Valea Jiului și de pașii ce trebuie urmați în perioada următoare, va avea loc o ședință on-line.

„Toți cei șase primari, plus reprezentanți de la vârful Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), și Ministerul Transporturilor vom avea pe 19 septembrie o ședință on-line, în care vom discuta și vom încerca să găsim cât mai multe soluții pe mai multe teme. Din punctul meu de vedere, cred că lucrurile încep să fie tot mai clare și o dată cu aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030 se vor vedea în curând și primele rezultate, în condițiile în care bani europeni pentru investiții există și care de data aceasta sunt foarte mulți. Totul este să știm să-i atragem și să avem în vedere proiecte comune ample, care să dezvolte cu adevărat zona noastră, o Vale a Jiului care are mare nevoie de un nou suflu pentru a ajunge cu adevărat la un nivel în care să putem spune că am depășit marile probleme date de închiderea minelor și de restrângerea activităților colaterale acestui sector industrial”, ne-a mai spus cu un optimism rezervat Vasile Jurca.

 

Comisarul european Ferreira vine în Vale

L-am întrebat pe primarul Petrilei dacă doamna comisar european de care ne vorbea la început va mai avea tangențe cu Valea Jiului, sau a făcut doar o simplă poză cu primarii localităților noastre doar din politețe și pa, la revedere…

„Doamna comisar Ferreira se va ocupa în permanență ca acest mecanism ITI Valea Jiului să fie funcțional și va supraveghea tot ce se întâmplă în acest sens. Este, dacă vreți, legătura noastră și a ministerelor cu cei de la Bruxelles. Sigur că vom mai avea discuții și întâlniri, inclusiv în Valea Jiului. Cred că nu este un secret să o spun, dar dumneaei va veni în Vale, am fost anunțat, cum au fost anunțați toți primarii din cele șase localități ale noastre, că doamna comisar dorește să vină în Valea Jiului. Astfel că ne pregătim să o primim și vrem ca doamna comisar să vadă la modul real ce zonă frumoasă avem și ce mare potențial are, nu doar din punct de vedere turistic, ci și economic. Avem o zonă plină de resurse, nu doar cărbune, avem ape curgătoare, păduri, lacuri, faună și floră, dar și oameni minunați, onești, care doresc să muncească și să se califice în meseriile de care va fi nevoie. Eu sunt încrezător că vizita doamnei comisar va deschide și mai mult oportunitățile de investiții pe bani europeni, care, într-un final, pe termen mediu și lung, să ne aducă tuturor acea prosperitate la care ne gândim cu toții, indiferent de starea socială și de preocupări. Așa, cu siguranță, tinerii nu vor mai pleca, iar Valea Jiului va deveni o zonă nu doar frumoasă, unică în țară din acest punct de vedere, ci și dezvoltată economic, fără mari probleme sociale cum se întâmplă azi din păcate”, a răspuns primarul Petrilei.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) se implică în mecanismul pentru o Tranziție Justă cu o „facilitate de împrumut pentru sectorul public”, cu 10 miliarde de euro pentru investițiile din regiunile europene afectate, cum e și Valea Jiului

O completare la toate acestea de mai sus e binevenită și important de reținut. O zi mai târziu de la această ședință cu primarii noștri pe tema ITI Valea Jiului, pe 7 septembrie, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au încheiat acordul cu privire la „Facilitatea de împrumut pentru sectorul public”, al treilea pilon al Mecanismului pentru o Tranziție Justă.

Facilitatea va finanța investițiile publice din regiunile cele mai afectate de tranziția Europei către o economie neutră din punct de vedere climatic. Aceasta va combina împrumuturi în valoare de până la 10 miliarde de euro cu granturi de la bugetul UE în valoare de 1,5 miliarde EUR. Acordul pregătește terenul pentru ca teritoriile și regiunile cele mai afectate de tranziția Europei către o economie neutră din punct de vedere climatic să beneficieze de granturi și împrumuturi în cadrul unei „facilități de împrumut pentru sectorul public”. Această facilitate face parte din Mecanismul pentru o tranziție justă din cadrul „Pactului verde European”, care sprijină o renunțare corectă și incluzivă la combustibilii fosili, ce are în vedere comunitățile care s-au bazat pe exploatarea cărbunelui și pe industriile poluante.

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public le oferă entităților din sectorul public, care au în plan proiecte de investiții în regiunile afectate, o combinație de împrumuturi BEI și granturi U.E., reducând eficient povara financiară pentru trezoreria publică. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să fie în beneficiul sau amplasate pe suprafața teritoriilor pe care statele membre le-au identificat în planurile lor teritoriale pentru o tranziție justă, aprobate de Comisie, drept „zone ce se confruntă cu cele mai mari dificultăți legate de renunțarea la combustibilii fosili și la industrii cu emisii ridicate de dioxid de carbon”. Deci aici intră clar și Valea Jiului.

În regiunile mai puțin dezvoltate (cele cu un PIB pe cap de locuitor de mai puțin de 75 % din media U.E. – unde Valea deasemenea se încadrează!), componenta de grant U.E. poate să fie de până la 25 % din valoarea împrumutului BEI pentru fiecare proiect! În baza acordului, BEI pune la dispoziție finanțare în valoare totală de până la 10 miliarde euro pentru a impulsiona investițiile care reduc costurile socio-economice ale tranziției, facilitând crearea de noi întreprinderi, locuri de muncă și elemente de infrastructură. Acordul vine în continuarea cererii de propuneri pentru componenta de granturi U.E. din cadrul facilității, lansate de Comisia Europeană în iulie. Eventualii beneficiari pot solicita și sprijin consultativ din partea Platformei de consiliere InvestEU în vederea întocmirii și punerii în aplicare a proiectelor.

Dacă tot amintea primarul Petrilei de doamna Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, despre toate acestea și de intervenția BEI, dumneaei a declarat: „Planul verde european este strategia noastră pentru a obține o economie neutră din punct de vedere climatic, iar Politica de coeziune ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele verzi într-un mod echitabil. Datorită acestui acord cu BEI, Facilitatea de împrumut pentru sectorul public va oferi autorităților publice din regiunile și teritoriile care au cel mai mult nevoie de ajutor condiții preferențiale de împrumut pentru proiectele care nu generează suficiente venituri astfel încât să fie viabile din punct de vedere financiar. Comisia Europeană și BEI vor continua să colaboreze pentru a sprijini o tranziție corectă și incluzivă”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter