18.09.2022,  22:41:33 | 0 comentarii | 1252 vizualizari
La Petrila / Gunoiul va fi… cartelizat!
de Corneliu BRAN
  • Proiecte pentru 25 de „insule ecologice digitalizate”

 

Pe subiectul „insule ecologice digitalizate” am vorbit cu primarul Petrilei, Vasile Jurca. Din concluziile discuției putem spune că e treabă faină, nimic de zis, totul e doar să se și aprobe finanțarea.

 

Ministerul Mediului, prin PNRR, este decidentul la acest tip de proiecte

 „Continuăm investițiile în domeniu și la momentul acesta avem o linie de finanțare, scoasă de Ministerul Mediului, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se finanțează insule ecologice digitalizate. Sesiunea de depunere a proiectelor va începe în 15 septembrie după ora 10,00 (nota red. – vinerea trecută), iar noi la Petrila ne-am pregătit să depunem proiecte pentru aproximativ 25 de astfel de insule ecologice, pentru că ne dorim să avem un sistem de depozitare al deșeurilor bine organizat, bine pregătit și la un nivel european”, ne-a declarat primarul Vasile Jurca.

 

Ce sunt insulele ecologice digitalizate? Cum va funcționa sistemul?

„Va funcționa exact cum funcționează acum punctele de colectare al gunoiului menajer, doar că vor fi niște puncte nemobile, închise și digitalizate. Cei care le vor folosi nu vor vedea decât partea de sus a pubelei, iar aceste insule, denumite astfel generic, vor fi montate în diverse zone și cartiere, în zona blocurilor, o astfel de insulă deservind între 3, 5 sau 7 blocuri, în funcție de numărul de apartamente. Fiecare cetățean care plătește taxa de salubrizare la primărie va primi o cartelă digitală și cu aceasta va putea merge să depună gunoiul. Pubelele vor fi pe trei componente, deci gunoiul va fi aruncat, obligatoriu, în mod selectiv. Gunoiul va fi automat cântărit și atunci vom putea atinge și această țintă pe care o avem stabilită de către Comisia Europeană, vizavi de plata gunoiului selectiv: adică să plătești exact cât produci! Aceste insule au, deci, posibilitatea de a avea cântar electronic, cetățeanul pune sacul de gunoi pe acel cântar, iar cântarul va emite un cod de bare care se lipește pe sacul respectiv. Ulterior, în funcție de deșeurile pe care le depune omul, selectiv, adică plastic, hârtie sau menajer, îl aruncă în pubela corespondentă gunoiului adus de-acasă. Cu cartela respectivă va deschide pubela și omul va arunca sacul, cu codul de bare pe el lipit, iar acest lucru va fi înregistrat (de aceea se lipsește acel cod de bare pe sac): domnul X a depus, să dăm un exemplu, 5 kg de plastic. La final de lună, în funcție de ce a depus fiecare, se va factura!”, ne-a răspuns primarul. Apoi, ne-a arătat într-o broșură și cum arată prin alte țări aceste pubele ecologice imobile dotate cu sistem digital pentru cântărire și cartelă.

 

Nu prea se poate trișa! Amenzile vor fi pe măsură…

L-am întrebat pe primar cum se va ști dacă, cumva, cineva va depune gunoiul anapoda, cum se întâmplă, oamenii nefiind încă obișnuiți cu acest sistem selectiv.

„Nu poate să pună gunoiul în acele pubele oricine, ci doar cel înregistrat și care deține cartelă. Fiecare cetățean are un cod. Dacă dumneavoastră, să zicem, sunteți înregistrat în platforma noastră, când ați deschis cu cartela noi știm că ați făcut-o și cine sunteți. Știu ce ați aruncat acolo, deoarece când puneți sacul pe cântar, cum v-am spus, se emite un cod de bare. Iar acel cod de bare trebuie să-l lipiți pe sac, altfel nu vi-l primește în pubela închisă! Iar, dacă să zicem, ați aruncat gunoiul neselectiv, prin acel cod de bare sunteți prins cu cioara vopsită, deci, bun de amendă! Acest lucru, după cum se vede, presupune un sistem digitalizat care prelucrează toate aceste date și la fiecare sfârșit de zi se vor face raportări. Cineva va centraliza aceste raportări și, bineînțeles, dacă sunt probleme cu cineva, acel cetățean va fi contactat. Pentru că în momentul când cetățeanul se va înregistra pe acea platformă și va primi cartela, va avea și un sistem pus la punct de comunicare cu cei care administrează platforma (adrese de e-mail, telefon etc.). Cine nu se va conforma va primi un avertisment prima dată, apoi o amendă mai mică, apoi una mai mare și apoi va urma chiar restricția de a mai folosi acea insulă ecologică digitalizată”, a venit răspunsul primarului Vasile Jurca.

 

Vom vedea după implementarea proiectelor dacă va funcționa acest sistem

Rămâne de văzut cum va fi tot acest sistem și acea platformă de care ne vorbea primarul Petrilei după momentul implementării celor 25 de proiecte pentru 25 de astfel de „insule ecologice digitale”. Până atunci, însă, să așteptăm aprobarea lor. Și nu doar la Petrila, ci în toate localitățile din Vale unde primăriile își doresc astfel de chestiuni. Care, să recunoaștem, sunt superioare sistemelor folosite până acum – vom vedea și dacă vor fi mai rentabile decât sistemele clasice. Și spun asta deoarece mă gândesc că dacă se dorește selectarea gunoiului menajer, este nevoie în primul rând de trei rânduri de saci, care la o zi, două, trei se vor umple și tot așa, lunar, anual. Ei bine, multe familii cu probleme financiare, cum se întâmplă și la Petrila, destul, nu vor avea, poate, bani să achiziționeze lună de lună acei saci. Iar, aici, probabil că tot primăria va trebui să rezolve situația. Apoi mai este problema recuperării acestor saci de către firma de salubritate, că dacă vor fi aruncați sacii la grămadă în mașină, va fi greu cu trierea lor. Probabil va exista un program zilnic, sacii luându-se pe căprării. Vom vedea. Și mai sunt și alte câteva semne de întrebare, dar le lăsăm pe altă dată…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter