01.11.2022,  20:16:19 | 0 comentarii | 748 vizualizari
Primarul Petroșaniului subliniază, încă o dată, că trebuie prelungită activitatea minelor de huilă și salvată Termocentrala Paroșeni, în condițiile în care treaba asta se întâmplă acum prin toată Europa
de Corneliu BRAN
  • Declarațiile sale vin în contextul crizei energetice prelungite și a neclarităților economice tot mai acute datorate războiului din Ucraina.
  • Se riscă punerea în pericol a siguranței energetice a țării!
  • Cele 4 mine ar putea da huila necesară Paroșeniului, cu condiția retehnologizării lor cât mai rapid și a angajării la fronturile de lucru de forță de muncă aptă să facă față meseriei de miner
  • În atenția primului-ministru: Comisia Europeană a dat undă verde prelungirii activității miniere pe fondul acestei crize energetice, doar Ministerul Energiei din România vrea să închidă cât mai repede toate minele și termocentralele!

 

Municipiul Petroșani mai are în acest moment o mină de huilă, Mina Livezeni, funcțională și care momentan nu se află pe închidere, un termen atât de monstruos în condițiile în care noi am tot spus se putea merge la câteva mine și pe conservare, că asta ar fi ținut în viață și niște locuri de muncă, dar, mai ales, s-ar fi putut redeschide mina oricând era nevoie de cărbune pentru siguranța energetică a țării (banii necesari ar fi fost, e drept, mai mulți, dar exista o siguranță).

 

4 mine de huilă mari și late din 17 – retehnologizare, angajări la frontul de lucru și banii pentru investiții le-ar ține mult și bine în viață! Și așa ar trăi și Termocentrala Paroșeni – singura termocentrală din țară care respectă condițiile de mediu!

 

Pentru acest fapt, dar și pentru că vede că în toată Europa unii redeschid mine de când cu această criză energetică (și ajungem aici iar la termenul conservare, că germanii au știut să le conserve și nu să le închidă definitiv, ca noi!), primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ieșit de mai multe ori, public, cerând guvernului și Ministerului Energiei să ia în calcul posibilitatea ca cele patru mine care mai sunt funcționale (Livezeni, Vulcan, Lupeni și Lonea), din care ultimele două aflate pe închidere, să fie retehnologizate și să se facă angajări la fronturile de muncă, în vederea prelungirii termenelor de închidere măcar până în 2032, dacă nu se poate mai mult! Iar Termocentrala Paroșeni, cea mai modernizată din țară în acest moment (și cu instalație de desulfurare făcută, deci nepoluantă) să poată astfel să producă energie pe huilă cel puțin tot până atunci, urmând ca apoi să fie trecută pe gaz (și, de ce nu, printr-un program european, să asigure Văii Jiului energie termică în toate cele șase localități, mai ieftină decât acum, când oamenii își încălzesc casele și apa cu centrale pe gaz sau electrice).

 

Nu e pe lungime de undă cu colegul de partid, ministrul. Și bine face!

 

Într-o discuție purtată cu primarul Petroșaniului în prima zi a acestei săptămâni, acesta a redeschis subiectul și, deși Tiberiu Iacob-Ridzi face parte din PNL, din ceea ce spune este foarte clar că nu are aceeași gândire cu actualul ministru liberal de la Energie. Ceea ce contează mai puțin, în fond culoarea de partid nu contează până la urmă când cauza ta ca primar este să-i aperi în primul rând pe cetățenii unei localități care ți-au acordat votul, dar și interesele localității și zonei unde ai familia și pe cei dragi, dar și pe toți cei din comunitate.

„Eu cred că aici problema este tot la noi. Eu am sesizat aceste aspecte și le-am ridicat în atenția primului-ministru și a ministrului Energiei, am spus că există această posibilitate. Am spus că la tehnologia învechită care există acum în aceste mine din Valea Jiului nu poți să scoți mai mult cărbune decât se scoate, practic oamenii nu au cu ce și nici cu cine. Și, atunci, sigur că Termocentrala Paroșeni, care îndeplinește toate condițiile de Mediu, nu poate să funcționeze decât două zile din șapte. Scopul meu și al nostru, al celor din Valea Jiului, este ca cele patru mine să poată să producă cărbune suficient, astfel încât Termocentrala Paroșeni să funcționeze șapte zile din șapte, producând energie electrică pentru sistemul național. Pentru asta este nevoie de puțină retehnologizare, de ceva materiale și bani pentru investiții pentru deschiderea de noi fronturi de lucru și pregătirea lor, și, bineînțeles de angajări în prima linie, adică acolo unde se dă producția. Eu am ridicat toate aceste lucruri de câte ori am avut ocazia, le susțin în continuare și cred că acestea se pot face de către Statul Român cu acordul  Comisiei Europene, deoarece condițiile în Europa, pe fondul crizei și al războiului s-au schimbat de la momentul negocierilor, de acum mulți ani. Comisia Europeană a și spus de altfel, prin vocea președintelui Ursula von der Leyen, dar și ulterior prin vocea cancelarului Schulz, al Germaniei, că se poate investi în zona aceasta și se poate arde cărbune pentru producerea de energie electrică în condițiile respectării acordurilor de Mediu și a standardelor legate de protecția mediului. Ceea ce Paroșeniul are, respectă aceste standarde, ceea ce face să poată exista o decizie favorabilă, din punctul meu de vedere, a Guvernului României. Pentru că e vorba nu de o renunțare la acel Green Deal, ci de o amânare a termenelor cu doi ani, cinci ani, zece ani, pentru a putea să ieșim din această situație de criză energetică și criză economică, plus finalizarea acestui război din Ucraina, care a adus la această situație foarte complicată și care alimentează criza și indicatorii negativi în continuare pe toate planurile economice”, a menționat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Ce facem dacă nu bate vântul și e secetă? Răspunsul este simplu, că așa se conduce, din păcate, azi Țara: cumpărăm la greu, pe bani mulți!

 

L-am întrebat pe primarul Petroșaniului dacă un scenariu sumbru s-ar apleca pe România, ceva de genul nu bate vântul, e secetă și pe deasupra se oprește temporar un reactor la Cernavodă pentru reparații, cum se preconizează de altfel, ce crede că s-ar putea face, în condițiile în care siguranța energetică a țării ar fi pusă grav în pericol?

„Aici este o chestiune de siguranță energetică națională. Și de strategie și de gândire pe termen mediu și lung a ceea ce înseamnă resursele energetice ale unei țări! Cu atât mai mult, dacă războiul din Ucraina a perturbat foarte puternic tot ceea ce înseamnă piața de energie, cred că România trebuie să se trezească (între ghilimele) și să își recalibreze prioritățile în această zonă a Energiei și până la urmă a siguranței energetice”, a venit răspunsul primarului Petroșaniului.

 

Ministerul Energiei are mult nisip se pare prin birouri… că mulți „struți” de-acolo au băgat capul în nisip și se fac că nu văd și nu aud! Poate îi trezește cumva premierul!

 

Toate bune și frumoase, numai că în timp ce tot mai multă lume din Valea Jiului ia atitudine și cere ca toate cele de mai sus să fie puse în practică, inclusiv cei din Comisia Economică a Senatului și parlamentari din județ, cum e cazul senatorului Cristian Resmeriță și al primarului Lucian Resmeriță, ca să dăm doar două exemple de politicieni și primari din Vale, în afară de primarul Petroșaniului, oameni care susțin vehement că minele nu trebuie închise și trebuie găsite soluții rapide pentru asta, făcute negocieri cu cei din cadrul Comisiei Europene pentru schimbarea termenelor, ministrul Energiei pare că nici nu vrea să audă! De ce spunem asta? Simplu, deoarece n-am văzut nici măcar o declarație de presă prin care să spună că măcar încearcă. Iar timpul trece în defavoarea noastră, a tuturor celor din Vale, dar și a Țării. Care, în loc să aibă independență energetică, este obligată, prin guvern, să cumpere energie scumpă și cărbuni mult mai scumpi decât dacă s-ar extrage din cele patru mine din Valea Jiului, dacă ar fi retehnologizate. Unde mai punem că n-ar fi de neglijat nici factorul social, al zonei unde trăiesc peste 100.000 de suflete, români de-ai noștri, domnilor miniștri și politicieni!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter