13.11.2022,  12:42:10 | 0 comentarii | 466 vizualizari
Totul de la conferința de presă despre minerit organizată săptămâna trecută la CEH
de Corneliu BRAN

• Astăzi și mâine vă prezentăm întrebările jurnaliștilor și răspunsurile oficialilor de la CEH și liberali

 

Vă promiteam în ultima ediție a ZVJ că vom continua relatarea noastră de la conferința de presă organizată la CEH săptămâna trecută de conducerea CEH și de o parte din liderii liberali din județ, respectiv deputatul Vetuța Stănescu și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, dar și reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul Călin Petru Marian, pe tematica viitorului Complex Energetic „Valea Jiului” dar și a vânzării Termocentralei Mintia.

 

C. Roșu, administrator special CEH: „Prin cele 350 de disponibilizări n-a fost afectată planificarea producției, atâta cât ne permitem azi și în aceste condiții”

După expunerile prezentate în ediția trecută, prin care oficialii au ținut să-și transmită părerile și concluziile după ședința cu cei din Sindicatul „Muntele”, au urmat întrebările jurnaliștilor. Întrebări, veți vedea, destul de incomode, cum spuneam și data trecută, presa făcându-și treaba din acest punct de vedere.

„Am vorbit cu liderul de sindicat și ne spunea că la câteva unități miniere se lucrează pe două schimburi. Că nu sunt mineri. Se vor mai face angajări? Și dacă tot vorbim despre asta, cineva ar trebui să ne spună dacă cei care au plecat din sistem, au fost incluși în programele acelea de reconversie?”, au venit în serie primele întrebări. Noi am cerut, dacă se poate, să răspundă la ele viitorul director general al noului complex energetic, după cum se tot zvonește pe holurile ministerului, dar și prin Vale, Cristian Roșu, actualul administrator special al CEH.

„Nu știu nimic de chestiunea cu viitorul director general și nu voi comenta acest lucru, dar despre lucrul pe două schimburi vreau să vă spun că ne-am adaptat activitatea în așa fel încât să facem față tuturor provocărilor pe care le avem. Știți că am avut un Program de disponibilizare, 350 de oameni au plecat în urmă cu ceva timp, astfel că va trebui să restrângem punctele de lucru. Și ne-am organizat în așa fel încât o zi întreagă să avem prinsă activitatea, de dimineața până după-amiaza, pe cele două schimburi de zi, astfel încât să nu afectăm producția de cărbune prevăzută. Prin plecarea celor 350 de oameni din sistem nu am afectat cu nimic cantitatea de cărbune extrasă, adică se dă cărbune ca și înainte de plecarea acestor angajați din sistem. Avem și în prezent aceiași cantitate de cărbune extrasă, aceiași funcționare la Termocentrala Paroșeni, două zile pe săptămână. Deci, am încercat să ținem lucrurile în echilibru și să putem funcționa ca până acum. Noi ne dorim să mai facem angajări. Sper ca la formarea noii societăți să putem să facem și angajările respective, după cum știți există un Protocol semnat între domnul ministru Virgil Popescu și reprezentanții Sindicatului Muntele, iar în acel protocol scrie că la formarea noii societăți se vor face 120 de angajări. Sperăm să se facă aceste angajări și să și facem noua societate în timp util. Dacă cumva n-o fi pe 31 decembrie, dar să fie cumva la început de an, în ianuarie, astfel încât să putem să ne ducem planurile la bun sfârșit, așa cum ne-am propus. Programul de disponibilizări va continua și la noua societate. Ordonanța de Urgență spune clar lucrul acesta: până în 2032 în fiecare an CEH actual, sau continuatorul acestui complex energetic, va avea anual un Program de disponibilizare”, a răspuns Cristian Roșu, care n-a mai apucat să ne spună de reconversia profesională că a venit o altă întrebare firească.

 

Angajări versus disponibilizări? Un nou paradox românesc?

„Dacă se fac angajări, atunci de ce îi lăsați să plece din sistem? E un paradox…”, a venit întrebarea.

„V-am spus, nu afectăm cu absolut nimic cantitatea de cărbune pe care o extragem, nu afectăm funcționarea termocentralei din Paroșeni, dar sunt unele locuri de muncă de unde se poate pleca. Pentru că disponibilizații nu pleacă dintr-un loc de muncă anume - și din acel loc de unde se pleacă, dacă considerăm că avem nevoie de un om acolo, de exemplu un electrician, acolo vom angaja un electrician, sau dacă vom avea nevoie de un lăcătuș, vom angaja strict pe locul de muncă respectiv. Nu compensăm pe cei care pleacă cu alții care vin. Iar cei care pleacă, știți și dumneavoastră, cei mai mulți sunt în apropierea vârstei de pensionare”, a venit răspunsul lui Roșu.

 

Cei care au plecat din sistem n-au optat și spre reconversie profesională. Banii pentru acest lucru se reîntorc la minister

Revenindu-se la întrebarea cu reconversia profesională pentru cei care ies din sistem, Cristian Roșu a răspuns: „Au programe de reconversie profesională. La plecarea din sistem au fost contactați de diferite pentru a-și schimba meseriile, dar e important de precizat că în general la disponibilizările acestea nu îngroșăm rândurile șomerilor din județul Hunedoara! Am făcut în așa fel programul, încât omul care pleacă din sistem iese la pensie. Se știe că din minerit se poate ieși la vârsta de 45 de ani, cu 20 de ani lucrați în subteran, iar marea majoritate a oamenilor ies la pensie. Mai mult decât atât, fiecare angajat care iese din sistem, în afară de cei 10.000 de euro primiți beneficiază și de cei patru ani de plată a salariilor și își păstrează pentru pensie și grupa de muncă (deci pleacă din sistem și își păstrează timp de patru ani de zile și grupa). Deci, din punct de vedere social oamenii nu sunt afectați, nu există suferințe sau drame din cauza aceasta”, a venit răspunsul.

Cum tot nu s-a vorbit prea mult de aceste cursuri de reconversie profesională, a urmat o nouă întrebare pe acest subiect, pusă mai la obiect de un jurnalist: „Ați făcut cursuri de reconversie profesională la cei care au plecat din sistem?”.

Întrebat a treia oară de acest subiect, Cristian Roșu a dat următorul răspuns: „Noi nu am putut obliga pe nimeni să se înscrie la aceste cursuri, dar toți cei care au dorit au putut să facă cursurile respective de reconversie profesională”.

„Pe banii companiei, sau…?”, a continuat întrebarea.

„Compania nu are bani pentru așa ceva. Are AJOFM-ul (aici a intervenit și prefectul, spunând că „AJOFM are astfel de programe”- n.r.)”.a răspuns Roșu.

„Da, dar noi vorbim de banii care vin pe subvenție în acest sens. La SNIMVJ veneau mereu astfel de fonduri pentru pachetul de reconversie…”, nu s-au lăsat doi jurnaliști, spunând concomitent aceiași concluzie…

„Sunt bani pentru reconversie prevăzuți în Ordonanța pentru decarbonizare. Urmează ca anul viitor, când intră Ordonanța efectiv în vigoare, să vină și banii pentru reconversie…”, a intervenit prefectul de Hunedoara.

„Da, dar anul acesta, din subvenția pe care v-a dat-o ministerul, ați avut sume pentru reconversie?”, s-a revenit cu întrebarea.

„Am avut sume și repet: totul a fost la dorința oamenilor! Nu am putut obliga pe nimeni, deși am dat această posibilitate. Dar pentru că oamenii - și știți asta pentru că marea majoritate din sală sunteți din Valea Jiului – ies la pensie, a fost pentru dumnealor mult mai comod să rămână acasă acei patru ani de zile în care primesc salariile și le mai merge vechimea. Tot ce nu s-a cheltuit în acest sens se va întoarce, bineînțeles, la minister”.

 

Va urma

În ultima parte, în ediția de mâine vom continua cu întrebările și răspunsurile, încă multe la număr și importante pentru toți cei care lucrează în sistem dar și pentru toată lumea. Inclusiv, consider, că sunt importante de reținut în arhiva ziarului nostru, ca o mărturie a vremurilor pe care mineritul Văii Jiului le trăiește spre apus.

Tot mâine vă vom prezenta ce au avut de răspuns după conferința de presă doi dintre oficialii participanți.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter