21.11.2022,  21:51:59 | 0 comentarii | 1153 vizualizari
Dacă proiectul va fi joi aprobat de consilierii locali la ședința ordinară, / La Petroșani vor putea începe, după 30 noiembrie, supraimpozitările pentru clădirile și terenurile neîngrijite, valoarea impozitelor în acest caz pornind de la 100% până la 500%! Deci aviz amatorilor!
de Corneliu BRAN

Municipalitatea din Petroșani face pasul final în ceea ce privește sancțiunile pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate pe raza localității. Un pas așteptat de cetățenii cu bun simț de foarte multă vreme.

 

Un pas în acest sens anunțat de mai bine de doi ani de primar!

 

De vreo doi ani primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a tot spus de vreo câteva ori că primăria va trece la sancțiuni contra celor care lasă clădirile din oraș degradate, ori terenurile neîngrijite, prin aplicarea unei supraimpozitări dacă după somație proprietarii nu vor înțelege să îndrepte situația. Ei bine, acest pas va fi făcut la ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani de joi, când un proiect de hotărâre în acest sens va sta pe masa de lucru a consilierilor locali.

Proiectul în sine prevede la articolul 1 aprobarea „Regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Petroșani”, în vederea aplicării prevederilor articolului 489, aliniatul 5 cu 8 di Legea nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal și a HG nr. 1 din 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii amintite.

 

Se poate ajunge până la o majorare a impozitului de 500%, minimum fiind de 100%!

 

La articolul 2, se specifică faptul că se va aproba aplicarea majorării impozitului aferent clădirilor și terenurilor neîngrijite cu până la 500%, minimum supraimpozitării fiind de 100%!  Bineînțeles, conform „categoriilor prevăzute” în Regulamentul de la articolul 1, adică de la categoria 1 (prevăzută impozitarea cu 500%!), până la categoria 5 (supraimpozitare de 100%).

„Întrucât aspectul clădirilor și al terenurilor din intravilanul municipiului Petroșani aduce o contribuție majoră la confortul urban, ca parte componentă a unui peisaj optim, caracterizat de un raport echilibrat între construcții, spațiul verde existent și căile de circulație, se impune elaborarea unor măsuri pentru protejarea, conservarea și menținerea funcționalității acestora precum și pentru combaterea acțiunii factorilor poluanți. Dat fiind faptul că unele clădiri din municipiul Petroșani se află într-o stare avansată de degradare, precum și a faptului că există unele suprafețe de teren neîntreținute, cu depozitări de deșeuri pe câteva, sunt necesare luarea de măsuri care să conducă la determinarea proprietarilor clădirilor și acestor terenuri neîngrijite de a executa lucrări de reabilitare și de igienizare a acestor proprietăți. Se dorește responsabilizarea proprietarilor și determinarea lor în a-i trata cu respect pe vecini, pentru că, în fapt o clădire degradată sau un teren neîngrijit afectează negativ imaginea zonei din care fac parte, diminuând inclusiv valoarea caselor, apartamentelor sau terenurile învecinate. Prin reabilitarea și igienizarea imobilelor neîngrijite și a terenurilor, populația va beneficia de un mediu mai prietenos și nu în ultimul rând de mai multă siguranță, vorbind aici de zonele respective”, a subliniat, printre altele, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în Referatul de aprobare al proiectului.

 

Regulament clar de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite prevăzut în proiect

 

Și fiindcă tot am vorbit de acel „Regulament de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Petroșani”, la articolul 1 al acestuia se menționează următoarele: (1) Prin clădiri sau terenuri neîngrijite (…) pentru care se va aplica majorarea de impozit se înțelege: a. În cazul clădirilor: stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubru, fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură; b. În cazul terenurilor: stare de paragină, acoperit cu buruieni, părăsit/abandonat, insalubre, neefectuarea curățeniei în curți, neîntreținerea/nerepararea împrejmuirilor sau alte situații de asemenea natură.

(2) Fac excepție de la majorarea impozitului clădirile/terenurile neîngrijite pentru care proprietarii dețin autorizație de construire/desființare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării terenului și au anunțat la Inspectoratul de Stat în Construcții și la autoritatea publică locală începerea lucrărilor.

La articolul 2 din acest Regulament se specifică faptul că Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Primărie, Compartimentul Disciplină în Construcții, Protecția Mediului și Poliția Locală Petroșani sunt „abilitate să efectueze verificări pe raza unității administrativ-teritoriale și să întocmească fișa de evaluare, nota de constatare, somația și procesul-verbal de conformitate”. „Nota de constatare va fi însoțită în mod obligatoriu de schiță foto care să ateste starea clădirii/terenului la data inspecției”, se mai menționează la acest articol al Regulamentului.

Interesant ce se specifică și la articolul 4 al acestui Regulament: În cazul în care după expirarea termenului acordat, care nu poate depăși data de 30 noiembrie a anului fiscal în curs, se constată că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreținere/îngrijire necesare, persoanele abilitate din cadrul Serviciului Urbanism și Amenajarea Teritoriului și Compartimentul Disciplină în Construcții, Protecția Mediului vor întocmi în termen de maxim 5 zile lucrătoare, de la data expirării termenului acordat, o notă de constatare în care se va consemna menținerea clădirii/terenului în categoria celor considerate ca fiind neîntreținute/neîngrijite”.

Încheiem prin a mai spune că la articolul 6 al Regulamentului se specifică clar faptul „că nivelul impozitului majorat se stabilește anual prin hotărâre de consiliu local de stabilire a nivelului valorilor impozabile pentru anul următor”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter