23.11.2022,  22:33:52 | 0 comentarii | 835 vizualizari
Un proiect european, finanțat prin PNRR, ar putea scăpa Petrila de gropile neautorizate de deșeuri non-menajere
de Corneliu BRAN

Primarul Petrilei, Vasile Jurca, ne-a spus că primăria este pe cale să primească o finanțare prin PNRR de peste 700.000 de euro pentru un proiect pentru care s-a deplasat de mai multe ori, personal, atât la București pe la ministere cât și la ADR Vest Timișoara, „fiindcă am considerat că o asemenea investiție este foarte necesară orașului nostru”.

 

O platformă de colectare a deșeurilor nemenajere lângă fosta Mină Petrila

„Ne dorim să înființăm un centru cu aport voluntar, unde petrilenii noștri să ducă din proprie inițiativă deșeurile care nu se pot arunca la actualele platforme de deșeuri menajere. Și aici vorbim de reziduurile din construcții, de cauciucuri și accesorii auto uzate, de frunzișul și crengile provenite din curățarea grădinilor caselor și multe altele. Odată finanțat și implementat, acest proiect va sfârși pentru totdeauna mormanele de gunoaie, altele decât deșeurile menajere, provenite de la cei ce azi aruncă aiurea peste tot pe unde apucă, începând cu dealurile sau pădurile ce împrejmuiesc Petrila, până la malurile apelor curgătoare. Ceea ce nu-i deloc normal, iar sancțiunile pentru cei prinși au fost și ele pe măsură. Dar ca să nu mai avem astfel de cazuri pe raza localității noastre, credem că acest centru creat prin PNRR este binevenit. Locul de amplasare a lui va fi destul de central și se va putea ușor ajunge la el, este vorba de o zonă din apropierea Minei Petrila, unde va exista o platformă betonată. De-acolo, după ce persoanele fizice vor duce deșeurile – a se reține că vorbim de un centru care va deservi doar persoanele fizice, firmele vor plăti în continuare acea taxă și primăria va prelua apoi deșeurile – primăria se va ocupa de restul, astfel încât, periodic, platforma de-acolo să fie curățată. Dacă totul va merge cum ne dorim, în 2024 vom putea avea la Petrila acest centru de care vorbim”, a explicat primarul Jurca.

 

O idee pentru edili

Poate că aceste centre ar trebui înființate în toate localitățile Văii Jiului. Și ne gândim în mod special la dezastrul pe care unii concetățeni îl fac aruncând pe marginea apelor curgătoare tot felul de materiale de construcții și moloz provenite din construcții. La fel, aproape că nu există râu sau pârâu unde să nu vezi, periodic, anvelope uzate aruncate, sau roți și cadre de biciclete, ori cine mai știe ce. Iar ca sfat în ceea ce privește acest centru, vă spunem și dumneavoastră ceea ce i-am spus și primarului: poate că o mașină mai mare, un camion să zicem, care să stea la dispoziția cetățenilor măcar de două ori pe lună, i-ar scuti pe comozi sau pe cei care nu au mașini și au poate venituri mici să arunce gunoiul nemenajer pe te miri unde, mult mai aproape de casele sau locuințele lor. Cum distanța de la Lonea, sau Cimpa, mai ales, este destul de mare până la fosta mină, poate că unii petrileni vor alege să arunce molozul sau cauciucul în continuare tot pe marginea vreunei ape curgătoare din zona lor sau prin tufișurile unui deal. Dacă însă acești oameni vor ști că în urma unui telefon, vine după câteva zile o mașină să le ridice de la poartă cauciucurile, crengile sau molozul (pus în saci), atunci probabil că nu vor mai risca să ia o amendă și vor aștepta acea mașină a primăriei sau a operatorului de salubritate local. Este un efort nu prea mare pentru primărie și o cale deșteaptă de a-i mai potoli pe cei care gândesc prost, pentru că așa au fost crescuți, oameni pentru care mediul sănătos, natura, apa curată, fauna sau flora, imaginea localității, turismul nu prea înseamnă, din păcate, mare lucru. Atunci haideți să încercăm, cum se poate și pe toate căile, să-i mai civilizăm puțin, inclusiv în școli pe cei tineri (dacă unii părinți „uită” partea asta în educația lor). Doar așa vom putea vorbi mâine-poimâine de o „Românie curată, ecologizată”… Altfel doar vorbe și sloganuri de adormit copiii.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter