24.11.2022,  17:57:15 | 0 comentarii | 1402 vizualizari
În scandalul „Cariera Victoria”, / Declarațiile de miercuri seara ale senatorului Cristian Resmeriță
de Corneliu BRAN

• Brânzan, un fost director al minei Lupeni, ar putea lămuri situația

 

Simțindu-se atacat zdravăn de o anumită parte a presei dar și de câțiva politicieni liberali din județul Hunedoara, Cristian Resmeriță, senator social-democrat lupenean, a ținut să răspundă acestor acuzații prin câteva declarații de presă făcute miercuri seara în fața Teatrului I.D. Sîrbu din Petroșani. Redăm în continuare ce a avut de spus senatorul, precum și ce a răspuns ulterior la întrebările adresate de jurnaliști.

 

 „Sunt nevinovat și nu am nicio treabă cu această societate din Oradea, astfel că stau oricând la dispoziția organelor de cercetare care să ateste ce vă spun acum”

„Bună seara! Nu vă ascund faptul că de vreo jumătate de oră am revenit de la București, unde am fost plecat de duminică. Am văzut duminică o emisiune foarte interesantă pe un post de televiziune național, pe care nu doresc să o comentez și mai ales nu doresc să comentez nici un fel de acțiune sau părerea mass-mediei. Însă, doresc să prezint și punctul meu de vedere și vă stau apoi și la dispoziție pentru orice fel de întrebare.

În primul rând, am văzut că a fost scoasă în evidență o situație de livrare de cărbune pe care o societate din Bihor, îi știam numele, dar în momentul de față îmi scapă, o face către Complexul Energetic Hunedoara. De luni până azi, m-am interesat în fiecare zi despre acest subiect pentru a încerca să aflu adevărul. Nu știu dacă stăpânesc cu siguranță în proporție de 100% acest adevăr, dar în mare lucrurile stau cum o să vi le prezint.

Există o firmă din Bihor care în momentul de față introduce cărbune la CEH pe baza, atenție, unui contract semnat de această societate, Redolaj – mi-am adus aminte numele ei - și Complexul Energetic Hunedoara. Am înțeles că această societate din Bihor are dreptul de a exploata halda din perimetrul Coroiești. Asta este informația pe care o am în momentul de față. Într-adevăr, cum am văzut și eu și toată lumea la PRO TV, acea societate din Bihor ar exploata sau părea că exploatează (pentru că nu este treaba mea) și în alt loc. Am observat și eu filmările și sunt convins că sunt adevărate în care două tiruri cu numere de Bihor introduceau cărbune în uzina de la Paroșeni, lucru foarte clar pe care nu am de ce nici să-l neg, nici să nu-l confirm, pur și simplu nu mă interesează. Vreau însă să vă spun că aceste livrări de cărbune se fac pe baza unui contract pe care această societate îl are cu CEH. Acum, faptul că eu aș avea o relație bună cu cei care conduc CEH, domnul Roșu și domnul Dioane, nu cred că pot să fiu bănuit! Fiindcă de ani de zile sesizez diverse treburi care spun lucrurilor pe nume. Sigur, la un moment dat s-a întâmplat chiar la București, când un reporter de la PRO TV m-a întrebat despre apropierea mea față de un anumit om care locuiește în municipiul Lupeni. Omul respectiv este un prieten de-al meu, este finul meu, fără nici un fel de problemă, am petrecut foarte mult timp alături de el, dar nu cred că asta este nici problema nici a celor de la presă, nici a celor de la complex, nici a nimănui. Dacă se crede că există o activitate pe care acel om o face, nu știu, bună sau rea, trebuie cercetat, văzut, dar acel om și societatea dumnealui, eu vă spun din informațiile pe care eu le am, nu are niciun fel de contract cu CEH pentru a livra cărbune. Aici, permiteți-mi să mă detașez complet de această situație. Nu doresc să mă sustrag de la o anumită răspundere, dar în momentul în care nu am niciun fel de vină, nu am în niciun fel cunoștințe despre anumite chestiuni care se întâmplă, vă rog și pe dumneavoastră și pe cei care vă citesc sau pe cei care vă privesc, să înțelegeți acest lucru.

Am și vorbit cu una dintre colegele dumneavoastră, jurnalist, cu Carmen, care este aici lângă mine, în cursul zilei de luni când am sunat-o, deoarece am văzut postarea dumneaei și i-am spus – cum v-o spun tuturor: există lucruri în Valea Jiului, există lucruri în județul Hunedoara, chiar în municipiul Lupeni, pe care nu le cunosc neapărat. Pentru că nu am cum să cunosc toate aspectele care se întâmplă. Mai mult decât atât… în momentul de față se află aici o mare parte din presa județului Hunedoara, fapt ce mă face să solicit public organelor de control să-mi controleze activitatea cu privire la acest subiect. Fără niciun fel de discuție! Cred că un control al organelor de stat asupra mea, pe care îl solicit în cazul reportajului de la PRO TV, este binevenit și aștept fără niciun fel de problemă rezultatele! Pentru că vă spun eu concluzia: rezultatul va fi că eu nu am niciun fel de legătură cu subiectul respectiv. Dacă eu pot să fiu de anumite intervenții, de anumite susțineri pentru o firmă din Bihor, care semnează contractul cu CEH, condus de doi dintre cei mai mari adversari ai mei politici, domnul Roșu și domnul Dioane, despre care eu am vorbit de ani de zile, scoțând în evidență adevărul - și anume faptul că nu conduc profesionist acest complex energetic –, atunci cred că este o nebunie acest lucru! Sigur, doamna de la PRO TV, pe care eu o respect și o și cunosc, mi-a pus doar o singură întrebare: dacă cunosc pe cineva. Am răspuns că da. Ah, m-a mai întrebat și despre faptul dacă știu că există cărbune  - nu știu unde există acel cărbune. Nu știu unde este cariera aceea de la Victoria! Știu doar că este undeva sus, dar n-am fost acolo.

Tot o colegă de-a dumneavoastră mi-a zis: Ați fost fotografiat pe drumul acela cu domnul de care v-a întrebat jurnalista dacă sunteți prieten cu el… Nu am fost pozat pe drumul acela, ci în Cartierul Ștefan, unde eram în campanie electorală! Vreau să vă spun că eu sunt pozat sau filmat de sute, de mii de oameni și nu văd niciun fel de problemă în asta! Nu văd niciun fel de problemă nici în faptul că sunt pozat la o nuntă, la vreun eveniment pe stradă, alături de oameni care fac lucruri bune sau rele. Indiferent de lucrurile pe care le fac, nu este treaba mea și nici responsabilitatea mea. În acea fotografie care a fost prezentată, în partea stângă a mea era Marius Miron, cel de care se crede că a coordonat activitatea de revoltă a minerilor din februarie 2021. Oare o fi fost vinovat Cristi Resmeriță că a apărut cu acest om într-o fotografie? Eu am rugămintea - și prin dumneavoastră transmit acest lucru – ca cei care monitorizează și veghează pentru ca lucrurile să fie legale, să vadă ce se întâmplă cu acest contract încheiat între această societate din Bihor, să vadă ce se întâmplă cu cei din conducerea CEH.

Vreau să vă mai spun un lucru… Am văzut și pe domnul prefect – sigur că aici e vorba de o discuție mai largă – că a făcut diverse atacuri politice. Atacuri politice pe care eu ca reprezentant al PSD le fac pe de-o parte, iar domnul prefect și doamna Vetuța Stănescu (președinte județean al PNL) le fac pe de altă parte și îmi răspund. Este în regulă pentru că, vedeți, până la urmă asta este bătălia politică. Nu spun numai eu, este normal să o spună și dumnealor. Dar, domnul prefect, care a susținut intens această societate de la Oradea, îmi spune mie că a aflat că eu, alături de nu știu cine, exploatez de-acolo, mă surprinde! Cer de asemenea organelor de anchetă, dacă doresc că nu pot să cer, mai degrabă îi rog, că le pun la dispoziție telefonul meu, să vedem dacă vreodată am intrat în contact cu societatea de la Oradea sau cu alții. Dar îi rog să vadă și dacă cei din conducerea CEH, domnii Dioane și Roșu, au intrat în contact și de câte ori cu cei care conduc societatea de la Hunedoara. Aș întreba și pe domnul prefect dacă se află în legătură cu această societate de la Oradea? Aici nu este o acuză pe care o aduc domnului prefect, dar în momentul în care totul este pe linie PNL și o singură întrebare pusă de o doamnă ziaristă, cu care nu am nicio treabă, dar probabil i s-a spus să mă întrebe și pe mine că locuiesc acolo, iar dumnealui vine și aruncă asupra mea vina, eu nu sunt de acord! Pot să răspund pentru orice faptă pe care o fac eu, dar eu m-am săturat ca eu, sau altă persoană din echipa sau din familia mea să răspundă și să fie supusă unor discuții pentru niște fapte care se întâmplă sau care nu se întâmplă și care nu au nicio legătură cu mine sau cu cei din jurul meu”, a declarat Cristian Resmeriță.

 

Un alt paradox românesc sau cifre greșite? Poate că e cazul ca CEH să ne lămurească!

ZVJ a început seria de întrebări. L-am întrebat pe senator dacă nu i se pare un paradox faptul că acest complex energetic din Valea Jiului este falimentar, iar pe de altă parte firma respectivă din Bihor ar scoate, lunar, circa 1 milion de euro bani pe cărbunele din haldă vândut (deci, nu din mină, să fie clar pentru toată lumea mai puțin cunoscătoare în minerit), conform informațiilor din reportaj? Asta ne-ar face să ne întrebăm de ce nu se ocupă CEH direct de activitatea aceasta dacă e așa de profitabilă… Totuși, probabil că cei de la CEH ar trebui să ne lămurească, prezentând informații și cifre legate de activitatea din contract a acestei societăți orădene.

„Este o informație, asta cu milionul, cred că greșită. Și eu am socotit cu pixul… Am văzut în emisiune că tona e cam 300 lei, înmulțit cu 30 de tone, ar însemna 9.000 lei… Acolo au fost niște greșeli. Dar mie știți ce mi se pare anormal și chiar culmea tupeului? Complexul energetic a fost condus doar de PNL, pe linie politică, cu un domn prefect de la PNL (încă o dată, eu cu domnul prefect nu am nimic personal sub nicio formă, pur și simplu consider că el a dat o declarație politică contra mea, cum și eu am scos în evidență anumite lucruri pe care le-au făcut ei). Deci, cu o conducere a CEH eminamente PNL, care semnează niște contracte, ei încearcă să arunce o anatemă asupra altcuiva și de la alt partid. Mi se pare foarte șmecheră treaba… Sigur, i-a învățat cineva că nu puteau să facă ei treaba asta după mintea lor! Însă, mi se pare paradoxal, ca o conducere pe care eu o critic de ani de zile, să facă anumite chestiuni după care încearcă să arunce vina pe mine! (...)”, a răspuns senatorul lupenean.

 

Nimeni nu se sesizează în acest caz prezentat în reportaj?

Următoarea întrebare pusă de o colegă din presă a sunat așa: „Cum e posibil ca o exploatare să aibă loc, ilegal, acolo sus în munte, și nimeni să nu se sesizeze?”.

„Doamnă, eu nu știu cine trebuia să se sesizeze! În primul rând, societatea are un contract cu CEH. Există un contract… E vorba de o exploatare tot de cărbune, deoarece tot cărbune se scoate de-acolo chiar dacă e la suprafață. Cred că, în primul rând, trebuie să-i întrebați pe cei de la CEH. Părerea mea, sinceră, v-o spun, este că nici domnul Roșu, nici domnul Dioane, eu sunt convins chiar dacă ei sunt adversarii mei politici în anumite momente, nu știu și chiar nu au nicio vină! Pur și simplu. Eu cred că societatea respectivă a profitat de faptul că are un contract (astea sunt chestiuni tehnice și n-ar mai trebui să vă răspund, că nu doresc să mă bag prea mult pe subiect) pentru a introduce la Paroșeni cărbune luat de la Coroiești. Probabil că ei au găsit pe baza acestui contract oportunitatea să exploateze și altundeva. Dar vă mai dau o informație! L-am văzut o singură dată, două minute, pe cel care conduce această societate. A venit, sau mai degrabă a năvălit peste mine dorind să se prezinte. Ne-am zis bună ziua și în două minute ne-am despărțit. Ar fi interesant de aflat cât a stat domnul de vorbă cu cei din complexul energetic și cu domnul prefect… V-am spus cum cred eu cum s-a ajuns de către această societate să exploateze perimetrul de la Victoria din Lupeni. Cel care coordonează această activitate din zonă este domnul Brânzan. Domnul Brânzan este fostul director al Minei Lupeni. Din punctul meu de vedere cred că dumnealui cunoaște mai bine decât mine perimetrele miniere, eu fiind la bază profesor de fizică și în momentul de față lucrez la București.

Au urmat alte două întrebări, puse de ziaristul menționat de senator în declarațiile de presă făcute la început. „Dacă în imaginile prezentate de PRO TV în România, te iubesc! ați recunoscut utilajele finului?”.

„Nu, doamnă! Nu știu ale cui sunt utilajele! Eu nu știu ca la Lupeni să existe vole din acelea mari, cum am văzut în acele imagini. Eu vă spun, nu am de unde să cunosc acele utilaje! Nu fac recunoașterea utilajelor pentru că nu este treaba mea… Prin oraș nu le-am văzut”.

 

Nașul consideră că finul nu e implicat în afacere

O altă jurnalistă l-a întrebat apoi pe senator dacă a discutat cu finul pe marginea acestei probleme apărute?

„Nu, de când a apărut reportajul n-am vorbit. Cred că îi este și rușine să mă sune pentru că am căzut eu în această situație. Dar sunt convins că el nu a greșit și mai sunt convins că el nu are nici un contract cu CEH pentru a livra cărbune! Cred că este un abuz al celor de la Oradea. Încă o dată, repet, bag mâna în foc că cei de la CEH – deși i-am criticat de o sută de ori – sunt de data aceasta complet nevinovați. Cei de la Oradea au găsit o portiță să exploateze și altundeva… Nu mă interesează pe mine treaba asta și nici de utilajele acelea! Mă interesează să stau la dispoziția oricărui organ de anchetă – având rang de senator nu știu cine trebuie să cerceteze. În primul rând, doresc să fiu cercetat pentru că vă garantez că nu am nici un fel de legătură!”.

 

Legături cu reprezentanții firmei din Oradea?

 

Penultima întrebare a venit de la aceiași colegă jurnalist menționată de senator. „Aveți cunoștință dacă fostul dumneavoastră îndrumător de doctorat, care este din Oradea, are o legătură de rudenie cu reprezentanții legali ai societății din Oradea?”, a sunat întrebarea.

„Cine este îndrumătorul meu? Doamna profesoară Chiper Florea. Nu are niciun fel de legătură și nu am mai vorbit cu dumneaei de aproximativ 8 ani de zile. Eu la Oradea am mulți prieteni”, a venit răspunsul.

 

Doctoratul la Oradea și alte chestiuni

„Cum ați ajuns să vă dați doctoratul tocmai la Oradea, că sunteți profesor de fizică și ați luat doctoratul pe altă specializare?”, a continuat jurnalista.

„Am învățat foarte bine. Capital uman și dezvoltare socială în Valea Jiului a fost lucrarea mea de doctorat. A fost susținută în 11 iulie 2013. Lucrarea mea de doctorat a fost verificată de către toate instituțiile acreditate și vă și spun de ce. Pe baza unei plângeri pe care a făcut-o catedra de Sociologie de la Petroșani, cu care eram atunci în mare prietenie, am fost verificat. În anul în care mi-am susținut doctoratul, domnul Prim-ministru Ponta, pe-atunci, fusese acuzat de plagiat. Cred și de aceea că am fost omul cu teza de doctorat cel mai verificat! Mai mult, revenind la prima întrebare, am spus că pun la dispoziție telefonul meu, tableta mea (știți cu toții foarte bine că am un singur telefon și o tabletă răblăgită), ca să se vadă că nu există contacte între mine și cei de la Oradea. O singură dată patronul societății de-acolo, un om mai în vârstă și cu părul alb, a venit peste mine să se prezinte și eu i-am spus: Bună ziua și spor la treabă! În rest, cred că ar fi bine să verificați foarte bine, dacă se dorește, dacă există între societatea de la Oradea și alți colegi de-ai mei vreo legătură. Vreți să vă mai spun câte pagini a avut lucrarea mea de doctorat, cum am susținut examenele sau ce am făcut în primul an? (…). Eu în calitate de inițiator al întâlnirii de la Paroșeni, pe 5 octombrie, am fost un fel de mediator. Am ieșit cu o propunere: să se facă angajări și investiții. Acum că îi place unuia sau nu îi place altuia, inclusiv din punct de vedere politic, treaba cu angajările am rezolvat o parte din ea, în sensul că au dat drumul la o parte de angajări la presiunea mea. Acum, Cristi Resmeriță nu se poate ocupa și de investiții și să scoată cărbune și să cine știe mai ce. Știți foarte bine că de mult sunt total debarasat de tot ceea ce înseamnă CEH, dar prefer să scot în evidență lucrurile bune, dar și cele mai puțin bune care se întâmplă acolo. Dar doresc să nu fiu asociat sub nicio formă cu evenimente cu care eu nu am de-a face! Vă mulțumesc!”, a venit răspunsul și la ultima întrebare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter