07.12.2022,  22:05:29 | 0 comentarii | 783 vizualizari
„Foc de artificii” / Atenție, la petarde!
de Corneliu BRAN

Și în acest an, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara desfășoară acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

 

Începând cu data de 21 noiembrie 2022, poliţiştii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

„Scopul acţiunii în reprezintă creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022-2023.

În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, până în data de 4 ianuarie 2023, polițiștii hunedoreni vor efectua acțiuni şi controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile beneficiază şi de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, transporturi și din alte structuri.

În paralel cu activitățile de control, în această perioadă, este derulată și o campanie preventivă ce are ca scop informarea cetățenilor în legătură cu riscurile la care se expun în cazul în care dețin ilegal sau folosesc, în mod necorespunzător, obiecte cu conținut exploziv”, ne-a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, comisarul șef Bogdan Nițu.

 

Câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic

„Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 NU sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice NU pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment”, susțin cei de la IJP Hunedoara.

 

Interzis la pirotehnice

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

50 de kilograme de articole pirotehnice confiscate

Polițiștii hunedoreni s-au confruntat deja cu două cazuri de la debutul acțiunii „Foc de artificii”, iar numărul se va înmulți, dacă ținem cont că n-a venit Crăciunul și prin Petroșani, de exemplu, sau alte localități din Vale deja se aud printre blocuri bubuituri câteodată ca pe front.

Astfel, în data de 29 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au organizat, pe raza municipiului Orăştie, o acţiune de prindere în flagrant a unui tânăr în vârstă de 22 de ani, care oferea spre comercializare, prin intermediul  unui site de socializare, diverse articole pirotehnice din categorii destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni.

„Tânărul a fost depistat în parcarea unui restaurant, în timp deținea, fără drept, în autoturism și oferea spre vânzare 30 de kg. de articole pirotehnice, constând în baterii de artificii din categoria F2 și emițătoare de sunet din categoria P2”, ne-a spus același Bogdan Nițu din cadrul IJP Hunedoara.

„La aceeași dată, poliţiştii au realizat prinderea în flagrant, în zona autogării din  Orăștie, a unui tânăr de 24 de ani, care oferea, spre comercializare, prin intermediul unui site de socializare articole pirotehnice din categorii ce nu sunt destinate a fi utilizate de publicul larg. Tânărul a fost identificat în timp ce avea asupra sa, în scopul vânzării, 20 de kg. de articole pirotehnice constând în baterii de artificii din categoria F2 și emițătoare de sunet din categoriile F2 și F3.

În cauză, poliţiştii au întocmit două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: ,,orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și ,,comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni” (infracţiuni prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explosive), iar întreaga cantitate de articole pirotehnice identificată în posesia celor doi a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor”, a menționat aceiași sursă.

Deci aviz amatorilor!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter