14.02.2023,  16:32:54 | 0 comentarii | 771 vizualizari
În privința finanțării închiderii minelor Lupeni și Lonea, / Există grave probleme legislative între Comisia Europeană și Ministerul Energiei
de Corneliu BRAN

Ajutorul de stat aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei, de peste 27 milioane lei, se referă doar la lucrări de reabilitare a perimetrelor fostelor unități miniere (deci, lucrări de suprafață), respectiv la partea de însămânțare-recultivare, reconversie profesională și la plăți compensatorii. Am scris și în ediția de ieri a ziarului nostru, nu mai revenim. Altele sunt însă chestiunile și așteptăm în continuare răspunsuri, ca toată Valea Jiului.

 

„Houston, avem o problemă!”

Problemele sunt însă altele și nu e de mirare că pentru lucrările subterane de închidere la cele două mine nu sunt trecuți bani în proiectul aflat în dezbatere, că nici n-au cum să fie, după cum susține, sub protecția anonimatului, un specialist în procesul de închideri miniere. De ce? Simplu. În situația de fapt, subteranul celor două exploatări miniere Lupeni și Lonea NU a fost pus în siguranță, așa cum prevede decizia Comisiei Europene CE (2018) 1001 final. Sumele pentru astfel de lucrări AU FOST ALOCATE deja de Comisia Europeană pentru anii 2020, respectiv 2021 și 2022. Banii fie s-au trecut pe alte cheltuieli (salarii, plăți de furnizori de materiale etc.), fie au fost depuși într-un cont unde nu s-a umblat, ceea ce nu ar fi imposibil, deși e greu de crezut.

Oamenii mi-au mai spus că „ulterior punerii în siguranță a subteranului, trebuiau închise legăturile subteranului cu suprafața, prin rambleierea cu moloz rezultat prin demolarea clădirilor de suprafață pentru a putea fi efectuate, mai apoi, lucrările de însămânțare și recultivare, lucruri ce nu s-au făcut, e evident, minele încă funcționează”. Ceea ce n-a fost neapărat rău pentru mineri și zonă. Nici pe departe nu vrem să spunem acum că nu e bine că cele două exploatări miniere de huilă nu s-au închis mai repede, gândindu-ne la aspectul social al problemei și la cel financiar legat de bugetele locale, pentru că intră bani la primării nu ies, dar atunci Ministerul Energiei se află acum implicat într-o mare problemă, ce ține strict de legalitate!

 

Și totuși, pe ce s-a cheltuit ajutorul de stat din anii 2020, 2021 și 2022?

Pentru că se pune întrebarea: pe ce a fost cheltuit ajutorul de stat aferent anilor 2020, 2021 și 2022, dacă minele Lonea și Lupeni sunt încă deschise și livrează către Termocentrala Paroșeni cărbune? Și mare atenție, specialistul în închideri de mine ne atrage atenția, în urma materialului publicat ieri de ZVJ, că sumele alocate pot fi cheltuite doar pe capitolele de cheltuieli pentru care au fost alocate de europeni! Deci, nu se poate jongla cu banii cum vrea unul sau altul! Se pare că cei de la Curtea de Conturi vor avea serios de lucru, la fel și Ministerul Finanțelor! Pentru ca să poți trece banii dintr-un capitol în altul trebuia cerută aprobarea Comisiei Europene, făcută rectificare de buget și așa mai departe. Lucruri pe care Ministerul Energiei nu prea pare să le fi făcut întocmai, din moment ce suma de ajutor de stat din 2023 nu e alta în plus decât ceea ce se decisese pe anul acesta de către CE că trebuie dat, cu specificația clară că „banii trebuie folosiți pentru disponibilizări, reconversie și însămânțări pe perimetrele exterioare”. Cei de la CE consideră că cele două mine sunt deja închise în subteran și nu mai e producție, sau cum să înțelegem?

Păi, dacă cineva crede că se dau bani pentru însămânțări, reconversie profesională și disponibilizări din sistem, înainte de a se da bani pentru lucrările de închidere din subteran (care de fapt s-au dat, în 2020, 2021, 2022, repetăm, dar lucrările de închidere din cele două mine nu au fost, că ele funcționează!), se înșeală amarnic. E ca și cum ai duce porumbul la moară – că tot vorbim de însămânțări - să îl faci făină, dar tu n-ai cultivat nici măcar un ar, dar un hectar, atunci despre ce făină vorbim?

 

Noul complex energetic întârzie să apară deoarece sunt probleme legate de respectarea legilor și de nemulțumiții de la masa credală?

Așteptăm un răspuns din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu, care poate ne dezleagă „enigmele Otiliei” noastre din complex și avem apoi cu toții o imagine mai clară la ceea ce s-a făcut, la ceea ce se face și se va face, inclusiv partea cu formarea noului complex energetic. Care se pare, pe la colțuri se spune inclusiv pe la colțuri de birou din CEH, că nu s-ar prea putea constitui legal la ora asta, fiindcă are ceva legătură cu masa credală a falimentarului complex, cu Decizia 787 și cu alte câteva „chichițe” legislative care opresc acest proces prin care lucrurile, în opinia optimistă a celor de la Ministerul Energiei, s-ar așeza și ar mai continua pentru câțiva ani activitatea minieră. Dar dacă așa stă treaba, totuși atunci de ce nu se spune adevărul?


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter