05.03.2023,  13:22:57 | 0 comentarii | 686 vizualizari
Conferință de presă / Răspunsurile lui Cristian Resmeriță, senator PSD
de Corneliu BRAN

Ultima parte a conferinței de presă a senatorului PSD, Cristian Resmeriță, desfășurată joi, 2 martie, la Petroșani și de la care și ziarul nostru a relatat în ediția trecută cele trei subiecte dezbătute de parlamentarul hunedorean, a fost legată de întrebările puse de jurnaliștii prezenți.

Deziluzionat de acțiunile Statului Român legate de activitatea minieră

Întrebat de ajutorul de stat pe care minele din Valea Jiului aflate pe închidere, Lupeni și Lonea, l-au primit, dar numai pentru partea de ecologizarea exterioară și pentru salariile compensatorii care se vor acorda celor disponibilizați, nu și alte sume pentru lucrările din subteran și dacă crede că cei din Sindicatul Muntele vor „declanșa și un conflict dacă lucrurile nu se rezolvă”, senatorul a răspuns următoarele:

„Ajutorul s-a dat pentru Lupeni și pentru Lonea și este un ajutor de închidere. Probabil că domnul prefect făcând parte din comisia care reorganizează mineritul și-a dat seama că trebuie niște bani nu pentru menținere, ci pentru închidere. Sigur, glumesc… dar este trist, totuși, pentru că se dau bani pentru închidere! Pot să înțeleg că ne-am înțeles cu Comunitatea Europeană în anumite privințe, dar, totuși, nu pot să înțeleg ritmul autorităților române, prin care noi nu reușim să înființăm un complex energetic nou de doi ani de zile, nu reușim să mai angajăm niște oameni de șase luni de zile și mereu trăim într-o amăgire din asta continuă. Mie îmi place să cred că Statul Român acționează într-o direcție. Acum, sigur că și în activitatea dumneavoastră de ziarist și în activitatea mea și în viața de zi cu zi apar situații complicate, dar pentru asta suntem plătiți și pentru asta trebuie să le rezolvăm, nu să dăm vina pe oricine altcineva că nu putem face nu știu ce, că s-a opus nu știu cine… în cazul acesta Ministerul de Finanțe. Trebuie să depășite lucrurile astea, la fel cum cred că rolul ministerului este că trebuie să depășească aceste probleme. Că dacă stăm să ne plângem, că vrem să facem de toate și, de fapt, nu facem nimic… n-are rost!”.

Dacă termenul de închidere a Minei Lupeni e finalul lui 2024, mai au rost angajări?

ZVJ a pus prin subsemnatul câteva întrebări firești și de bun simț, dat fiind contextul actual al situației, legat de angajările de care se vorbea anul trecut la ședința de la Paroșeni: „Legat de angajări, păi dacă mina se închide (referirea e la Mina Lupeni în mod special, aflată pe închidere din orașul natal al senatorului – n.a.), ce angajări să se mai facă? Sau, dacă se vor face, pentru cât, pentru un an? Vor fi oamenii de acord pentru o perioadă scurtă să se angajeze?

„Au plecat foarte mulți oameni din sistem, cu miile! I-au disponibilizat, alții au plecat în pensie de bunăvoie. Totuși, în momentul de față există un orizont de timp, 2032, în care minele vor funcționa, deci, încă 10 ani de zile…”, a menționat senatorul.

„Dar se spune că 2024 e ultimul an pentru Lupeni!”, i-am spus senatorului adevărul.

„Da. Etapizat. Acum știți ce se întâmplă? Ei au vrut să închidă această mină și în 2017, să fie ecologizată. Dacă țineți minte, sus la universitate la o ședință la care a participat domnul Cioloș, prim-ministru la vremea respectivă, acesta a spus că în 2017 mina va fi închisă, în septembrie sau octombrie minele Lupeni și Lonea să devină iarbă verde, nu închise, deci totul gata și ecologizat! Suntem în 2023 și încă funcționează (pe program de închidere, nu ca minele Vulcan și Livezeni – n.r.) și Mina Lupeni și Mina Lonea, mai greu, mai ușor, nu știu deoarece nu-i treaba mea că nu lucrez la mină efectiv, dar ceea ce știu este faptul că politic mi-am făcut datoria, dacă vedem că ele funcționează și în momentul de față (pe program de închidere, nu ca minele Vulcan și Livezeni – n.r.). Dar dacă nu fac angajări, eu vă spun că exploatările miniere se vor închide mult mai repede! Pentru că nu au cu cine să mai lucreze! Sigur, este exact ca la un ziar, vrei să scoți un ziar dar nu ai pe nimeni!

Știți ce se întâmplă? Sunt foarte mulți oameni care au 13, 14, 15… 17 ani de mină, poate că au 40, 45 de ani și au copii și pe deasupra mai sunt și specialiști, oameni care au lucrat în mină. Foarte mulți dintre ei vor să se angajeze ca să ajungă la pensie, să aibă astfel o siguranță a zilei de mâine. Eu nu stau să judec că e un om mai tânăr sau un om mai cu experiență care dorește să se angajeze, dar dacă doresc să mă duc cu activitatea până în 2032 (nu la minele Lupeni și Lonea – n.r.), trebuie oameni în subteran, pentru că efectiv nu au cu cine să lucreze!

În 5 octombrie 2022 la Paroșeni, directorii de la exploatările miniere – doar ați fost toți acolo – au spus: Domnilor, din formații de lucru de 56 de oameni, țin minte acum, avem 24-28 de oameni angajați. Deci, undeva la jumătate. E clar că minele se închid de la sine, dacă nu se vor face aceste angajări! Eu nici nu înțeleg de ce nu le fac, pentru că în momentul în care disponibilizezi un om, de regulă pleacă un om cu un salariu mai mare deoarece are vechime și categorii. În momentul în care angajezi, angajezi oameni pe salarii mai micuțe, pentru că ei sunt la început de drum (chiar dacă au 40 de ani și au mai lucrat, au avut întrerupere). Încet și ei vor începe să crească la salarizare și grade, dar durează. Deci, în momentul în care pleacă un om în disponibilizare, în locul său, pe același venit poți să angajezi doi oameni. Și astfel poți angaja un număr de oameni suficient să-ți faci treaba și nu cresc nici cheltuielile, dimpotrivă. Dar nu știu, nu se dorește! Am văzut că într-o perioadă din 20 de angajări, 18 au fost femei…”, a răspuns senatorul social-democrat hunedorean.

Despre lașitatea directorilor de la mine când au venit miniștri în Vale – ascunderea realității

A urmat o altă întrebare ce a vizat tot complexul energetic, care, în opinia jurnalistului, pe bună dreptate, spunea că oricum s-a numit această entitate energetică, sau se va numi, actualmente, Termocentrala Paroșeni funcționează doar două zile pe săptămână și sunt șanse că tot așa va fi.

„Rolul meu pe partea politică este să mențin locurile de muncă. Rolul celor care lucrează în minerit – există director general, sunt directori la unitățile miniere, sunt contabili, sunt oameni în Consiliul de Administrație (că aici sunt și au fost destui care au încasat și încasează bani) – este acela să se asigure că această societate să funcționeze. Dacă eu am o societate comercială a mea, am responsabilitatea să o fac să meargă bine. Așa și aici. Sigur, ceea ce spuneți dumneavoastră este absolut corect, s-au format în timp noi forme de organizare, s-au șters niște datorii, s-au făcut altele… Este foarte clar că dacă produci cu un leu și vinzi cu 0,5 lei, ești în pierdere mereu. Probabil că și Statul Român în ansamblu a avut o vină, probabil că și cei care au condus complexul au avut o vină… fiecare cu partea lor. Vina mare pe care au avut-o cei care au condus este că de fiecare dată când a venit un ministru, un prim-ministru, un șef, șefuț ce tot au venit pe la noi, ei mereu au zis: Șefu` îi bine, lăsați că putem! Niciodată, din cei care au condus mineritul (și să știți că mineritul a fost închis de ei, nu a fost închis de altundeva), n-au avut curaj să spună realitatea și problemele reale. A venit, să dau două exemple, ministrul Videanu, ei au spus că totul e bine! A zis Videanu: 100 de milioane investiții (că doar erați cu toții acolo în Sala de Marmură de la primăria din Petroșani)! Când a trecut de defileu a uitat de noi, n-a mai răspuns la nimeni nici măcar la telefon. A venit Niță, ministru PSD, țin minte că am stat și eu cu el la Onix, într-o seară… Dimineața au vopsit și o galerie, pe care l-au băgat. Nu, domnule, trebuia să-l bagi, să-i arăți partea negativă, să ceri ce îți trebuie. Dar din dorința directorilor de a-și păstra pozițiile, de a nu deranja la București, mereu au găsit soluții de compromis și s-a ajuns aici (…). Greșeală a fost și cu acele numiri politice de pe parcursul timpului la conducerea complexului. În noiembrie, anul trecut, am declarat pentru un ziar local că PSD nu se va mai angaja de-acum în astfel de numiri politice - și nu ne mai băgăm demult. Mi-a zis colega dumneavoastră că știe că nu va fi așa. Uite, au trecut 3-4 luni de zile și nu-i așa cum spunea, e cum am spus eu. Nu mai vrem să ne jucăm și să facem greșeli! S-au făcut greșeli cu niște oameni care au fost numiți în timp și nu mai vreau să facem greșeli! Avem minister care răspunde de treaba asta și eu cred că cei care vor să facă politică, să facă acest lucru, primarii trebuie să aibă grijă de orașe, iar ministerul de partea ce îi revine. Cum nu trebuie Cristi Resmeriță să scrie articole, cum nu trebuie nici jurnalistul să facă legi. Fiecare cu meseria noastră. Eu nu sunt pentru amestecul fiecăruia în toate problemele! (…)”, a menționat senatorul.

Despre valul negativ al părerilor cetățenilor în legătură cu mărirea salariilor parlamentarilor

Ultima întrebare a conferinței de presă a vizat un cu totul alt aspect și a fost pusă de ZVJ. L-am întrebat pe senatorul de Valea Jiului ce părere are despre noua mărire de salariilor parlamentarilor, în condițiile în care la alegerile de anul viitor s-ar putea ca oamenii să taxeze prin absenteism acest lucru, sau prin alte forme?

„Eu nici nu comentez, nici nu spun că oamenii nu au dreptate. Pe de altă parte, aș fi ipocrit să spun că nu-mi convine mărirea de salariu. Acum ce să zic, nu știu dacă acest moment era cel mai prielnic pentru măriri salariale. E multă lume cu probleme… Între noi, fie că ne-am mai criticat, fie că au fost altele, eu am fost pe stradă tot timpul, popular, nu m-am ferit, nu am avut probleme. Probabil că sunt alți colegi care stau mai mult ascunși, datorită lipsei de activitate sau credibilității mai scăzute. Eu întotdeauna am spus-o și e corect, întotdeauna o mărire de salariu bucură persoana respectivă, dar nu știu, repet, dacă momentul de față era neapărat un moment bun ca să se crească veniturile la anumite categorii, iar la alte categorii nu. Aș putea acum să intru într-o discuție, să spun că s-a mărit salariul minim de la 2.550 lei la 3.000, că s-a ajuns în construcții la 4.000 lei, că au crescut pensiile cu 12,5%... dar cu toate astea, cred că se mai putea aștepta un pic la nivelul parlamentarilor. Dar treaba e făcută și eu nu am ce să mai comentez în momentul de față. Și să spun că nu-i bine, ar fi o lipsă de colegialitate față de colegi și nu vreau să fiu ipocrit. Poate că se mai putea puțin aștepta… Asta-i viața”. a răspuns Cristian Resmeriță.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter