06.03.2023,  15:36:17 | 0 comentarii | 892 vizualizari
Bugetul local 2023 / Primăria Petroşani susţine clubul sportiv municipal mai departe
de Corneliu BRAN

 O discuție cu primarul Petroșaniului despre activitatea sportivă din localitate și despre cum sprijină primăria și în acest an secțiile sportive  „CSM Jiul” va beneficia în scurt timp de cea mai bună bază sportivă din județ  Tenismena Sofia Tutunaru este numărul unu la categoria ei de vârstă pe plan național  Se revigorează Secția de Șah a CSM „Jiul”  E posibil într-un an să apară și o nouă secție de jocuri de echipă, handbal pentru juniori

Despre echipa de fotbal CSM Jiul Petroșani colega noastră de la sport, Loredana Juglea, scrie dacă nu aproape zilnic, cel puțin de câteva ori pe săptămână la pagina sau paginile de sport ce apar în ziarul nostru.
În discuția despre bugetul de anul acesta cu Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului, nu putea lipsi nici sportul petroșenean și cum și-a propus primăria să finanțeze anul acesta această ramură bugetară importantă pentru o comunitate locală, pentru că, alături de cultură, sportul este cel care ne umple inimile și care ne ține până la urmă sănătoși. De aceea și acest material.

Vrea jucători la „CSM Jiul” doar din Petroșani și Vale
Discuția despre bugetul alocat anul acesta sportului local a început cu sportul-rege. Primarul a dorit acest lucru, să înceapă cu fotbalul, ținând cont că cel mai mare interes al oamenilor este acest sport de echipă, unde, ca să și glumim puțin, vorba marelui actor Dem Rădulescu, „22 de nărozi frumoși aleargă după o bășică și când ajung la ea îi dau iute cu piciorul”.
„Aș vorbi, în primul rând, puțin despre fotbal. Avem un nou antrenor, după cum probabil se știe de către toți microbiștii. Lotul este complet, în această perioadă s-a definitivat lotul echipei și așteptăm să înceapă returul campionatului. Noi asigurăm de la bugetul local tot ceea ce înseamnă infrastructură, acele indemnizații și practic toate cheltuielile pe care echipa de fotbal le va face. Un singur lucru i-am spus domnului Boroncoi în momentul în care a semnat contractul cu noi: i-am spus că vreau să aibă în vedere, la modul serios, jucătorii din Petroșani și din Valea Jiului, fie că sunt juniori, fie că sunt seniori. Deci, nu vreau - și din păcate s-a întâmplat anul trecut – să folosim mai mulți jucători din altă parte, vreau jucători autohtoni din Valea Jiului. Asta este dorința mea și a celor care se ocupă de acest club. Ne dorim să avem pepinieră proprie, să joace la echipa mare, și de-acolo, dacă confirmă și vor să ajungă mai departe, să poată să plece, firește aducând venit clubului. Pe mine în acest moment mă interesează foarte mult ceea ce înseamnă Centrul de copii și juniori. Să reușim cu el, și copiii să poată să aibă continuitate în pregătire și să ajungă să joace fotbal la un nivel mai sus decât cel de amatori”, ne-a spus pentru început Tiberiu Iacob-Ridzi.

Bază sportivă de nota 10 (zece)!
Firește că discuția a ajuns, apoi, la noua bază sportivă și la întreținerea vechiului stadion.
„La Clubul CSM Jiul, baza nouă este finalizată în proporție de 95%. Sper ca în această primăvară, Compania Națională de Investiții să ne predea această investiție către primărie, ca să putem să o punem la dispoziția copiilor. Stadionul vechi îl întreținem în continuare. Din păcate, nu există fonduri europene pentru reabilitarea stadionului vechi, dar știm că există un Program tot prin CNI. Vom vedea. Deocamdată baza mare este în regulă, vom face și mici reparații, vom vopsi scaunele și am reparat deja și am zugrăvit vestiarele. După care, avem anul acesta de făcut niște expertize tehnice la clădire, lucruri impuse de ISC, pe care le vom face. Oricum din ce știu eu, în momentul în care baza nouă - cu terenul artificial de fotbal, cu nocturnă și cu terenul de baschet, handbal și așa mai departe – va fi dată în folosință, fiindu-ne predate de către CNI, aceasta va fi cea mai bună bază sportivă la acest moment din județul Hunedoara”, a menționat primarul Petroșaniului.

Visul de a avea iar un „Jiul” competitiv, cu un stadion plin și cu o atmosferă ca în vremurile bune
I-am amintit edilului petroșenean că în urmă cu câțiva ani ne spunea că își dorește, cândva, deci fără să spună un anumit termen de timp, un stadion de 15.000-20.000 de oameni plin, cu Jiul măcar între primele trei echipe la Divizia B, dacă nu chiar în prima ligă. L-am întrebat dacă mai visează acest lucru și dacă e posibil să se întâmple în câțiva ani?
„Sigur că îmi doresc, ce primar nu și-ar dori? Dar, deocamdată, bugetul local nu își permite să susțină o echipă în prima ligă. Exclus la acest moment. Însă, dacă echipa merge bine și sunt rezultate, de ce nu, vom merge spre Liga 2. Vom căuta sponsori și parteneriate private și vom fi acolo. Deocamdată, însă, trebuie să confirmăm că avem un lot care poate să facă această trecere de la Liga 3 la Liga 2. Dacă vom ajunge în Liga 2, cu siguranță, vor fi meciuri unde Jiul va umple stadionul mare, că în cel mic nu va fi loc. Stadionul mic este bun pentru că se poate juca pe el când e anotimpul ploios, când nu se poate intra să joci pe terenul natural. Dar, v-am spus, o să avem în vedere să încercăm să intrăm pe Programul celor de la CNI, pentru modernizarea acestui stadion al nostru, unde încap 15.000 de oameni. Un lucru este cert, chiar discutam treaba asta cu președintele Asociației județene de fotbal Hunedoara, domnul Petrean: în România, ceea ce înseamnă echipele de tineret și de juniori nu pot fi susținute decât de către autoritățile și administrațiile locale. Că nimeni nu bagă bani într-un centru de copii și juniori, fără să aibă certitudinea că își va recupera banii. Sunt câteva exemple fericite în România de astfel de centre, cum e cel al lui Hagi, Viitorul, pe la Cluj și Craiova sau București mai sunt ceva academii de fotbal private… dar destul de puțin pentru România. Părerea mea e că ar trebui un astfel de centru în fiecare județ dacă nu în fiecare mare oraș”, a răspuns primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Secțiile sportive finanțate de primărie, în afară de fotbal
În continuarea discuției, l-am întrebat pe primarul petroșenean ce alte secții, în afară de fotbal, mai sunt finanțate de primărie, prin clubul municipalității?
„În continuare, la CSM Petroșani avem secția de tenis de câmp. O avem acolo pe Sofia Tutunaru, care este numărul unu la categoria ei de vârstă pe plan național, ceea ce este o performanță deosebită. Dar și ceilalți copii de la această secție sportivă stau bine în clasamente și au rezultate foarte bune. Apoi, avem secția de atletism, un sport unde avem tradiție la Petroșani. Avem aici peste 20 de copii care fac diverse probe ale acestui sport frumos. În prezent, revitalizăm secția de șah. O secție care a căzut, pentru că nu am mai avut instructori. Aveam doi domni care se ocupau, dar care de acum doi ani de zile n-au mai activat și copiii nu au mai avut cu cine să se antreneze. O să repunem pe picioare în acest an și această secție de șah. Apoi, avem secția de box și bazinul didactic unde avem patru instructori care se ocupă de copii la înot, bazin care face parte tot în cadrul clubului sportiv al municipalității. Anul acesta derulăm o acțiune prin care îi invităm pe toți copiii să vină gratuit o dată, cel puțin, însoțiți de un adult, astfel încât să creăm plăcerea adulților de a merge să înoate la acest bazin acoperit, unde există absolut toate condițiile pentru ca fiecare să-și petreacă câteva ore într-un mod plăcut, înotul fiind un sport foarte complex și foarte sănătos”, a venit răspunsul.

La orizont: o secție de handbal pentru juniori
Firește că în afară de fotbal nu am auzit nimic din vocea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi de vreun al sport de echipă. Dacă Petroșaniul are o puternică echipă de rugby, care se bate cu granzii campionatului și aduce mari satisfacții iubitorilor acestui sport cu balonul oval, dar de care nu se ocupă primăria după cum se știe, la nivel de administrație locală și de sporturi de echipă, în afară de fotbal nu mai există nimic. Practic, sporturi îndrăgite și care se fac în școli ar putea să apară și la CSM Jiul, precum handbalul, un sport foste îndrăgit și mult practicat pe terenurile școlilor, baschetul sau voleiul, în condițiile în care la Petroșani există o sală polivalentă modernizată și cam nefolosită la câte s-ar putea organiza în ea. De aceea l-am întrebat pe edil dacă nu cumva se gândește să creeze și o secție de handbal, după cum prin târg s-a auzit, creată printr-un parteneriat privat?
„Nu avem secție de handbal, dar mi-aș dori acest lucru. Am o solicitare din partea unui privat, care ar vrea să intre în colaborare cu primăria pentru o secție de handbal la Petroșani. Există această posibilitate, dar să vedem. Că de putut se poate face orice, dar mai trebuie și bani, aici este toată cheia. Dar, măcar la nivel de juniori, o să vedem, ținând cont că le dăm posibilitatea copiilor să facă sport și mișcare”, a încheiat discuția, despre sportul local, primarul Petroșaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter