07.03.2023, 16:47:30 | 0 comentarii | 498 vizualizari
Problemele celor peste 500 de aninoseni nici pe departe nu s-au încheiat
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
* Nici 10% dintre sinistrați nu locuiesc temporar în acele containere ecologice *
Guvernul PNL-PSD-UDMR trebuie să aloce cât mai repede bani pentru consolidarea blocurilor afectate de ultimele cutremure
Pe 14 februarie pământul se zguduia destul de puternic în județul Gorj. Două cutremure - de 5,7 și de 5,2 pe scara Richter – au fost înregistrate de seismologi și au creat panică în județul respectiv și în cele apropiate. Seismul s-a simțit atunci puternic și în Valea Jiului. La Aninoasa a fost cea mai mare problemă și cea mai mare panică. Peste 500 de cetățeni dintr-o fostă colonie muncitorească au fost în mare pericol să cadă imobilele vechi de peste 150 de ani peste ei. Până acum, nimeni nu a lămurit opinia publică cine e responsabil de faptul că aninosenii mai locuiau acolo, deși se cunoșteau istoricul acestor clădiri.
Continuă panica la Aninoasa
Am fost aproape de o mare tragedie, iar replicile care tot continuă le dau frisoane oamenilor și autorităților locale din Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin. De Aninoasa, de care ne vom ocupa azi, ce să mai zicem, din moment ce acele construcții neconsolidate de când lumea pot cădea ca popicele la vreun alt cutremur mai mare.
Am fost acolo marți și am stat de vorbă cu oamenii care au acceptat să se mute în acele containere ecologice și cu primarul localității. Situația nu e roză, chiar dacă se aduc alte containere. Pe de-o parte, neliniștea permanentă a oamenilor, pe de alta, incertitudinea zilei de mâine, sau încercarea disperată a autorităților județene și locale să convingă autoritățile centrale, guvernul, să aloce mai repede bani și constructorii să se apuce rapid de treabă. Nu prea mai e timp de așteptare, în condițiile în care de cel puțin zece ani pe masa guvernelor a stat și această situație, timp în care s-a rezolvat o cincime din problema consolidării acelor imobile cu un etaj! Toată lumea așteaptă nu containere – au și ele rolul lor dar temporar, ci bani pentru consolidarea caselor respective.
Cine își asumă responsabilitatea dacă, cumva, se dărâmă imobilele peste oameni?
Haideți, deci, să fim serioși și să se facă în acest oraș ce trebuie, până nu va fi prea târziu, în condițiile în care nici 10% dintre sinistrați nu locuiesc temporar în acele containere ecologice puse la dispoziție de autoritățile centrale! Chiar dacă în aceste zile vor mai fi aduse și alte câteva zeci de containere, asta nu va rezolva problema decât temporar. Unde mai pui că mulți nu vor să se mute în ele, de teama că vor rămâne și fără ce au agonisit o viață. Plus că nu e așa de ușor să-ți lași casa și să te muți într-o încăpere mică cu două-trei paturi și cam atât.
În aceste condiții, întrebăm doar atât: dacă autoritățile locale și județene afirmă că și-au făcut treaba și au anunțat mai departe ce trebuie făcut, cu procese verbale și tot ce trebuie, după lege, își asumă, oare, guvernul vina dacă într-o noapte cade măcar o singură clădire cu zeci de oameni în ea? De la această întrebare, trebuie să se pornească analiza miniștrilor și decizia! Cu cât mai repede se vor găsi fonduri la guvern pentru consolidarea caselor, cu atât mai bine va fi pentru toată lumea și noi atât am avut de spus, restul lăsăm primarul și oamenii să vorbească.
Guvernul poate aloca banii pentru consolidare în regim de urgență
Prima discuție am avut-o la primărie, cu primarul Nicolae Dunca, care abia ce se întorsese de la sinistrații care locuiesc deja în acele containere ecologice, amplasate pe terenul școlii din apropiere de primărie.
„S-a ajuns la apogeul acestor clădiri, care nu mai pot fi exploatate în siguranță! De ani buni, principala problemă a mea a fost aceste imobile unde locuiesc mulți cetățeni. Din 2012, de când sunt primar, am încercat să obținem finanțări pe diverse axe, pe fonduri europene, pe fonduri guvernamentale… Din păcate, toate prevederile pe fondurile europene se legau de faptul că imobilul trebuie să aibă de la două etaje în sus. Acestea fiind p+1, nu se încadrau pe nici un fond extern. Am încercat de asemenea la guvern, prin proiecte de hotărâri de guvern, făcute de către domnul președinte al consiliului județean împreună cu domnul prefect, răspunsul fiind de fiecare dată că nu sunt bani! O singură dată, atunci când acoperișurile la câteva imobile stăteau să cadă peste oameni în casă, din cauza zăpezii, am primit o sumă de bani, care ne-a făcut să ne încadrăm să consolidăm un număr de 10 imobile. Adică acelea care, ziceam noi atunci, sunt într-o stare mai avansată de degradare față de celelalte. Însă acum s-a constatat că, de fapt, toate au aceiași situație, chiar dacă se vede mai puțin acest lucru cu ochiul liber.
După toate ședințele ce au urmat după cutremurele mai mari și după toate deciziile luate de autoritățile județene care au competență în acest caz, am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, unde am luat hotărârea de a evacua locatarii din Colonia 127, care prezenta cele mai grave fisuri și probleme. Oamenii au acceptat în prima fază, firește cu jumătate de gură, să se mute în containerele trimise de ISU, asta și de frică firește, dar la final, când au văzut că au condiții decente de stat, cu apă și curent electric, cu paturi cu saltele noi, pături, perne, plus calorifere electrice pentru încălzire, s-au mai liniștit. Toate containerele, un număr de 11, pe care le avem acum amplasate pe terenul de sport sunt acum ocupate. Este vorba de 26 de persoane. Sus, în curtea fostei mine, mai avem montate 7 containere, echipate cu tot ce trebuie și care de azi vor începe să fie umplute cu cetățeni din casele de colonie afectate. Însă, majoritatea oamenilor încă nu vor să se mute, zicând că stau în casa lor pe propria răspundere.
Urmează să primim zilele astea un nou transport de 25 de containere cu destinație pentru locuit și încă trei containere de tip baie, cu chiuvete, toalete și tot ce trebuie. Trebuiau să vină de ieri, dar încă nu semnase domnul prim-ministru hotărârea de guvern. Probabil o va semna azi și la noapte, sau mâine, containerele vor ajunge la Aninoasa. Vor veni 20 de oameni cu ele ca să le monteze, cărora noi, primăria, din toată sărăcia noastră va trebui să le asigurăm în această perioadă cazarea, o masă pe zi. Plus cheltuiala zilnică cu energia electrică de la aceste containere, tot noi, primăria, o vom suporta. Probabil, și mă gândesc cu groază când vor veni facturile, o să plătim într-o lună tot bugetul stabilit pentru primărie pe tot anul. Iar în următoarea lună vom avea de găsit soluții pentru plata facturilor!
Am făcut contract cu un expert din Timișoara, fiind foarte puțini experți prin țară și mulți cu vârste de peste 80 de ani, dumnealui a acceptat să ne facă expertizele. A fost aici, a plecat, iar astăzi primim expertizele. Urmează hotărârea de guvern prin care ar urma să se aloce bani. În regim de urgență ne apucăm de consolidarea acestor imobile. Pe parcursul acestor lucrări, în mod special cetățenii de la etajele superioare ale clădirilor vor trebui să se mute în containere. Promisiunile așa sunt ferme, că să terminăm cu expertizele și se rezolvă. Zilnic sunt sunat de domnul prefect și de domnul președinte al consiliului județean, care e situația și dacă datele sunt gata. Eu zic că în câteva zile ar trebui să se termine cu partea de întocmire a documentelor, iar la o ședință de guvern, pe baza proiectului de hotărâre s-ar aproba și suma pentru consolidarea imobilelor. Pe regim de urgență nu se mai fac licitații, se lucrează la proiect și la execuție în același timp. Dacă vor fi bănuții, în maxim trei luni toate clădirile vor fi consolidate! Pe la final de iunie sau iulie, oamenii s-ar putea muta din nou în casele lor. Banii sunt cei mai importanți în această ecuație! Iar primăria nu-i are, cum nici nu i-a avut”, ne-a declarat primarul Nicolae Dunca.
Oamenii îi roagă pe guvernanți să nu-i prindă iarna viitoare tot în containere
Am plecat din primărie ca să vedem cum s-au aranjat cei 26 de aninoseni în containerele de pe terenul de sport de la școală. La ora aceea nu erau „acasă” decât câteva persoane mai în vârstă și o mamă cu copii mici. Restul se aflau probabil la muncă sau cu treabă. I-am întrebat cum se simt acolo și ce au să le transmită celor care trebuie să rezolve problema și dacă la cutremur s-au speriat.
„Locuiesc în blocul 127. Suntem aici feriți și protejați, dar dorim dacă se poate să ne facă căsuțele noastre și să ne mutăm înapoi acasă. Eu am o problemă mare că nu am nicio formă de venit; deci, pe lângă această situație mai am și această problemă (…). Copii mă ajută cât pot, dar au și ei problemele lor, sunt în situația mea, locuind acum tot în container, cu doi copii la școală și o fetiță de doi ani. Singura mea dorință este să fiu ajutată și să primesc și eu măcar un ajutor social. Că nu știu cum voi trăi în continuare. Celor care trebuie să rezolve problema cu consolidarea blocurilor, le transmit să rezolve cât de repede cu lucrările, să ne mutăm în căsuțele noastre”, ne-a declarat doamna Luminița Varga, un cetățean și cu alte probleme mari, după cum se vede și pe care să sperăm că primăria va găsi cumva să o rezolve.
„De atunci din 14, după-amiaza, când a fost acel cutremur mare, am spus că nu mai putem să stăm în colonie! Ne-am speriat, mai ales pentru copii! Stăteam în blocul 127 și am simțit foarte tare cutremurul. Din prima zi după ce au adus containerele ne-am mutat aici. Bine, am mai adus între timp o haină, o pătură, alte lucruri, că nu poți sta fără nimic, mai ales că sunt și copiii la mijloc. Aici locuim în două containere mai mulți din familie, soacra cu socrul stau într-unul și eu cu soțul și cu copiii separat. Sunt multe de făcut în țara asta, dar în cazul nostru îi rugăm pe cei care ne conduc să reabiliteze locuințele acestea cât mai repede. Vedeți situația, avem copiii, e greu aici, mult mai greu ca la tine acasă. Vrem să trăim în siguranță, dar nu vrem să ne prindă iarna viitoare aici, sub nicio formă!”, ne-a spus mama copiilor de care vorbeam.
V. Lucica, mama soacră a tinerei mame intervievate, ne-a declarat: „Suntem aici cu copiii, cu soțul, cu nepoțica. Avem de toate, cât de cât e decent. Avem căldură, curent electric, apă rece… Problema e că nu avem baie, dar am înțeles că ne face și asta, dar va fi sus în curtea minei. Vorbeau ceva și de o baie amenajată temporar în sala de sport, pentru cei care suntem aici. Vom vedea. Ca acasă nu se simți, iar când mai ai și o vârstă și mai faci și un tratament pentru o boală sau alta, e clar că nu poți să fii prea bine. Ne-am panicat la cutremur, s-a simțit tare de tot. Ne-am speriat mai ales pentru copii. Noi sperăm să termine lucrările cât mai repede și să ne mutăm în casele noastre, să nu ne prindă frigul iar aici”.
Doamna Pascal, de „numa` 70 și ceva de ani”, după cum ne-a spus, tocmai ce terminase curățenia (apropo de acest aspect, toate familiile cu care am discutat aveau curățenie lună și găteau mâncare), locuiește deocamdată singură în container. Mesajul dumneaei către guvernanți a fost următorul: „Să repare și să ne putem duce la locul nostru. Că toate lucrurile le am acolo, aici nu am nimic. Merg în fiecare zi să văd ce am acolo, dacă mai e butelia și aragazul, că astea le am mai de preț. Să dea Dumnezeu să fie bine și sper să ne mutăm acasă cât mai repede! Multă sănătate la toți!”
Acestea fiind zise, restul concluziilor vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să le trageți. Iar cine are urechi, din guvern, să audă… Nu de alta, dar și oamenii aceștia votează.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
