06.04.2023,  17:31:59 | 2 comentarii | 2744 vizualizari
Petroşani. Blocul social „Harlem”, de pe str. T. Vladimirescu, bombardat cu gunoi de chiriaşi nesimţiţi!
de Corneliu BRAN

Producția trimestrială de gunoi aruncate de nesimțiți: 25 tone!
Nota de plată a nesimțiților – achitată de petroșeneni
Autoritățile trebuie să reinstaureze normalitatea

Blocul social de pe strada Tudor Vladimirescu din Petroșani, reabilitat de primăriei în urmă cu 13 ani, începe să arate ca după bombardamentele rușilor în Ucraina. Mai mult, nu doar că așa zișii locatari rup și fac praf tot ce prind prin el în cel mai barbar mod posibil (asta în condițiile în care mai au ce, deoarece multe apartamente nu mai au geamuri, uși și așa mai departe, inclusiv scările de bloc), dar mai și poluează la greu. Pungile și plasele cu gunoi menajer sunt aruncate direct pe geamurile din spatele blocului, inclusiv în grădina din apropiere, proprietate privată.

În urmă cu 13 ani blocul social era nou nouț. Acum - o ruină scăpată de sub control
Acest bloc social era dat în folosință în două etape în anul 2010, după o inițiativă a actualului primar, Tiberiu Iacob-Ridzi, sprijinit de autoritățile centrale de atunci. Imobilul, o fostă cazarmă, a fost reabilitat și modernizat pe bani grei ai Statului Român. Blocul social de pe strada Tudor Vladimirescu de la nr. 16 avea la deschidere 103 garsoniere și 15 apartamente, un număr de 118 cereri de locuințe fiind rezolvate în acel an de primărie.
Astăzi, peste 70% din cele 118 apartamente și garsoniere sunt făcute praf, casa scărilor la fel, iar și mai grav este faptul că nimeni nu mai știe exact cine locuiește în ele, chiar dacă aparent există un nume de chiriaș. Poate că de-aici ar trebui să se înceapă. N-ar strica o razie, prin care jandarmii și forțele de poliție, alături de funcționarii din primărie să stabilească în primul rând cine locuiește acolo și eventual cine să fie tras la răspundere pentru daune și poluare, că s-ar putea ca respectivul chiriaș care figurează cu numele, să fie puțin plecat cu treabă prin țară sau cine mai știe pe unde, inclusiv, Doamne ferește, pe lumea cealaltă!

Un adevărat focar de infecție pentru tot orașul!
Și spunem asta deoarece este inadmisibil ca tot la câteva luni din spatele blocului primăria și firma de salubritate „Supercom” să ridice peste 20-25 de tone de deșeuri, plus alte câteva tone pe care familia care deține grădina din apropierea spatelui blocului social, situată la doar câțiva metri și despărțită doar de un gard nu prea înalt. Să nu mai vorbim însă și de focarul de infecție care există acolo, fiind vorba și de copii care frecventează școala sau grădinița și care, trăind în acel mediu, se pot alege cu boli grave. Boli grave din cauza igienei precare, dar și din cauza șobolanilor care colcăie prin bloc, a ploșnițelor, păduchilor și purecilor și a altor „lighioane” ce trăiesc în astfel de medii mizere.

Acțiunea „strânsul plaselor de gunoi aruncate pe geam”
Miercuri 5 aprilie, o armată de angajați ai primăriei și ai firmei „Supercom” de la salubritate au curățat pentru a 25-a oară, în ultimii 6 ani, maldărul de gunoaie menajere aruncate cu plasa direct pe geam! Nu mai puțin de 20 de tone, asta după ce spre finalul toamnei, alte 30 de tone de gunoaie au fost ridicate de-acolo, acest fapt fiind consemnat și în ZVJ. Joi, fiindcă treaba nu s-a terminat, alte 5 tone au fost puse în camion și duse unde trebuie. Nu se poate ca, pentru câteva sute de oameni, un oraș întreg să plătească și să lucreze după ei și e inadmisibil așa ceva. Autoritățile trebuie să ia măsuri dure, să reinstaleze legalitatea, că paharul s-a umplut și deja curge apa din el!

Nemulțumirea unei proprietare de grădină
Tot joi, 6 aprilie, am vorbit și cu doamna Dorina Nătângă, proprietara grădinii despre care vorbeam, unde atât vara, cât și primăvara sau toamna „aterizează” cu pungile tone de deșeuri, cei mai activi fiind chiriașii de la etajele superioare, care s-au perfecționat și antrenat pentru Jocurile Olimpice la aruncatul gunoiului cu plasa, direct de pe gaură, că geamuri în pereți nu prea mai sunt!
„Domnilor, am obosit și vă cer la modul cel mai serios sprijinul, cu speranța că domnul primar va citi ceea ce scrieți și va lua cele mai bune măsuri, că așa nu se mai poate! An de an, vară de vară, primăvară de primăvară și toamnă de toamnă, deci, de cel puțin trei ori, sunt obligată să strâng tonele de gunoi din grădina proprietate privată! Pur și simplu, cum v-am spus, am obosit și de aceea, acum, cer sprijinul celor din primărie să vină și să îmi curețe și mie grădina. Că au curățat până la gard, e drept, dar după gard nu, spunându-mi că e proprietate privată. Bun, dar eu îmi dau acordul să poată intra să curețe, n-am nici eu nicio vină că gunoaiele ajung în grădină în cantități foarte mari, iar imaginile sunt, cred, sugestive. De aceea rog înțelegere și dacă s-ar putea lua măsuri contra celor care fac această poluare, ar fi și mai bine, căci dacă nu, după vreo trei luni situația va fi tot la fel. Noi plătim impozit pentru terenurile noastre, iar nouă nimeni nu ne plătește această muncă de ecologizare. De ani de zile suport costurile acestei ecologizări, dar cred că a venit vremea să fiu ajutată, că rana a ajuns până la os. Mulțumesc pentru înțelegere, anticipat, cum mulțumesc și Ziarului Văii Jiului că a prezentat situația și doleanța mea”, a transmis doamna Dorina Nătângă, cerând sprijin din partea primăriei și primarului.

Primăria va sprijini de urgență demersul petroșenencei!
Nu am reușit să dăm joi de primar, dar am stat de vorbă cu directorul interimar al DADPP Petroșani, Ciprian Preda. Care cunoaște cel mai bine situația cu dezastrul ecologic trimestrial ce se întâmplă acolo. Răspunsul său a fost unul afirmativ și relevant, astfel că nu a mai fost nevoie să vorbim cu primarul dacă doamna Nătângă poate fi ajutată în demersul dumneaei: „Da, știu situația, doamna are dreptate. Ieri s-a lucrat în spatele blocului, azi la fel, ce a mai rămas, iar vineri dimineața, cel târziu luni, o echipă de lucrători de-ai noștri va fi trimisă acolo și va rezolva problema, deșeurile adunate fiind transportate cu camionul unde le este locul, așa cum s-a procedat și la blocul social și cum se face în astfel de cazuri”.
Deci, una peste alta, citind aceste rânduri, doamna Dorina Nătângă va afla și răspunsul dat de un oficial din conducerea primăriei. Caz rezolvat. Numai că trebuie rezolvat ca întotdeauna efectul care provoacă cauza. Aici lucrurile sunt mult mai ample și mai dificile. Toți factorii responsabili, de la primărie, poliția locală și mediu, până la jandarmerie, poliție, sanepid și așa mai departe. O situație fierbinte, cu implicații sociale și morale, greu într-adevăr de gestionat, dar care trebuie, părerea noastră, cât mai repede rezolvată la blocul „Harlem” de pe str, T. Vladimirescu.


Comentarii articol (2 )

#1 Calo Lidia 08.04.2023,  16:13:29
Foarte bine că ați expus problema,am fost și eu la Primărie pentru o gura de canal neacoperita in care am intrat cu mașina,in parcarea dintre BCR și Carrefour,nimeni nu știe a cui e responsabilitatea acoperirii acelui canal,poate aflați voi ,domnilor jurnaliști.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter