02.05.2023,  16:35:03 | 0 comentarii | 877 vizualizari
Premiat de AOR la ultima ședință, / Primarul Dunca dedică premiul aninosenilor
de Corneliu BRAN
  • Totul despre Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România cu primarul Nicolae Dunca, membru în Consiliul director al acestui for național

Primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, a participat săptămâna trecută la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România (AOR), eveniment organizat pe parcursul a două zile în Sala „Nicolae Bălcescu” a Palatul Parlamentului.

Premiu pentru primarul Aninoasei „pentru activitatea depusă”

Edilul aninosean face parte din Consiliul director al AOR și este prezent la fiecare ședință importantă din cadrul acestui for. De data acesta primarul din Aninoasa s-a întors și cu un premiu pentru rezultatele bune realizate în activitatea din Primăria orașului Aninoasa, dar și în cadrul Consiliului director al AOR.

„Este un premiu care mă onorează și pe care l-am primit cu emoție. Și în acest an au fost premiați primarii care au adus un aport important în cadrul Asociației Orașelor din România. Unul dintre cei premiați am fost și eu pentru munca depusă alături de alți colegi din țară, în cadrul Consiliului director al asociației, din care fac parte, ca membru cu drepturi depline, primari care ca și mine se dedică zilnic activităților din primăriile pe care le conduc și le coordonează activitatea.

Dedic acest premiu, în primul rând, cetățenilor orașului Aninoasa! Pentru că munca noastră este în primul rând pentru cetățenii din comunitatea locală și abia apoi pentru noi și familie”, ne-a declarat Nicolae Dunca, vizibil emoționat și după atâtea zile de premiul primit.

Prima zi și tema centrală de discuții: finalizarea proiectelor în actualul exercițiu bugetar. Semnalul tras de primari

Am stat în continuare de vorbă cu Nicolae Dunca ca să vedem cum au decurs lucrările la această Adunare Generală în cele două zile, în condițiile în care de fiecare dată la aceste ședințe ale AOR, ca și la cele ale Asociației Municipiilor din România (ARM) se discută mereu chestiuni serioase și importante, în primul rând legate de probleme ale primarilor și primăriilor, cu care se confruntă peste an, dar și chestiuni legate de finanțări de  proiecte și de schimbări de legislație.

„Tema centrală de discuții la Adunarea Generală a AOR a fost legată de finalizarea proiectelor din actualul exercițiu financiar. Au participat în prima zi a lucrărilor peste 100 de primari de orașe și alături de ei ne-au onorat cu prezența domnul Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-ministrului României, domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, doamna Carmen Moraru, Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și o lungă serie de directori din ministere, deputați și senatori. Semnalul tras în prima zi de primarii oraşelor mici și mijlocii din toată țara către guvern a fost acela că toți își doresc alocări bugetare suplimentare care să acopere unele ajustări de prețuri necesare actualizării costurilor investițiilor în contractele de achiziție publică. Aceste măsuri de urgență sunt necesare pentru realizarea unei reechilibrări contractuale deoarece altfel există riscul major al nefinalizării proiectelor cuprinse în POR, din perioada de programare 2014-2020”, ne-a spus pentru început primarul aninosean.

Reorganizarea administrativ-teritorială

Cum despre reorganizarea administrativ-teritorială se tot vorbește de ani buni, dar încă lucrurile cam bat pasul pe loc, primarul Nicolae Dunca ne-as spus că și acest punct de pe agenda guvernului a fost pus în discuție la această ședință: „În cadrul Adunării Generale s-a discutat și despre reorganizarea administrativ teritorială a României, deoarece trebuie să recunoaștem că funcționăm în prezent după o lege administrativă din 1968, iar o reformă în acest sens va trebui să aibă loc, cerințele actuale ale societății pentru modernizarea României, debirocratizarea de care se tot vorbește şi absorbţia mai eficientă a fondurilor europene cerând practic acest lucru”.

Mesajul premierului Ciucă și intervenția ministrului Dezvoltării

Ediția a XXXIV-a a Adunării Generale a AOR a fost deschisă de președintele acestui for, Adrian Teban. Au urmat la cuvânt prim-vicepreședintele Daniel Nicolaș și secretarul Mik Jozsef.

prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a transmis apoi, prin șeful Cancelariei, Mircea Abrudean, un mesaj primarilor de orașe, în care a vorbit despre provocările cu care se confruntă localitățile țării, apreciind totodată implicarea AOR în rezolvarea tuturor problemelor legate de orașe. Premierul a precizat în mesaj că „ne aflăm în plină derulare a PNRR, semnându-se până acum peste 7.000 de proiecte de finanțare pentru orașe mici și mijlocii”.

„Programul Național de Investiții Anghel Saligny, prin care se dorește reducerea diferențelor de dezvoltare dintre județe dar și diferențele dintre mediul rural și cel urban, a adus în anul 2022 nu mai puțin de 355 de proiecte având ca beneficiari orașele. Domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a discutat cu primarii de orașe despre Codul Urbanismului, care își propune reducerea termenelor de avizare, dar posibilitatea obținerii autorizațiilor de construcție după depunerea documentațiilor necesare printr-un ghișeu unic digital și certificarea firmelor de construcții specializate.

Ministrul a discutat și despre principalele obiective de investiții prin PNRR, unde pentru orașe deja au fost semnate 1.271 de contracte în cadrul MDLPA.

Prin Anghel Saligny, domnul ministru ne-a spus că se aprobă, săptămânal, peste 40 de contracte, ceea ce nu-i puțin lucru să recunoaștem.

Pe de altă parte, conducerea AOR a subliniat în discuții faptul că orașele au primit constant răspunsuri negative când au cerut trecerea unor imobile și terenuri forestiere din proprietatea statului către UAT-uri și, pe cale de consecință, este necesar mai mult sprijin din partea guvernului în acest sens, pentru ca orașele să poată să se dezvolte și să-și urmeze calea spre modernizare”, ne-a sintetizat primarul Dunca prima zi.

A doua zi de lucrări – intervenția ministrului Mediului

A doua zi, pe data de 25 aprilie 2023, s-a desfășurat a doua parte a Adunării Generale a Asociației Orașelor din România.

Evenimentul a fost organizat de data aceasta la „Ramada Plazza by Wyndham” din Capitală. Primarul Aninoasei ne-a spus că la lucrările ședinței au participat și trei miniștri importanți din guvern.

„Ministrul Mediului, domnul Tanczos Barna a prezentat programele derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu în acest an, în special Rabla Local, Rabla Clasic și Rabla Plus, precum și proiectele finanțate prin PNRR pe care autoritățile locale le pot accesa.

Referitor la Programul Rabla Local, multe primării din țară au depus deja cereri de finanțare pentru 90% din bugetul de 240 milioane de lei alocat programului, în timp ce alte primării urmează să depună alte cereri. Ministrul a ținut să mulțumească primarilor pentru mobilizare, în condițiile în care se estimează că se vor scoate din trafic circa 100.000 maşini vechi și poluante.

Domnia sa a mai precizat și faptul că la aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori, unde sunt deja depuse câteva proiecte, se vor termina evaluările la sfârșitul lunii mai.

Ministrul a mai susținut că există evaluările și contractele de finanțare finalizate pentru insulele digitalizate, urmând ca, în maxim două săptămâni, să fie lansată licitația centralizată pentru acestea. În câteva zile am înțeles de la domnul ministru că se va finaliza și documentația de finanțare și pentru centrele cu aport voluntar”, ne-a spus Nicolae Dunca.

Intervenția miniștrilor Muncii și Sănătății

Primarul aninosean ne-a vorbit către finalul discuției și de ceea ce au avut de spus asistenței, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și ministrul Sănătății, de asemenea prezenți în cea de-a doua zi a evenimentului.

„Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius Budăi, a discutat despre Legea salarizării și a precizat ca nu se vor lua decizii până nu se va discuta în prealabil cu structurile asociative.

Domnul ministru a vorbit și despre reformele necesare prin PNRR, respectiv cea fiscală și a sistemului de pensii.

Referitor la Legea pensiilor din sistemul public de pensii, ministrul a precizat că se va analiza impactul bugetar pentru a se putea lua cea mai bună decizie. Ministerul a pus la dispoziția coaliției variantele propuse, urmând ca aceasta să ia o decizie.

De partea cealaltă, ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, a vorbit primarilor prezenți despre dezvoltarea unei rețele naționale de servicii medicale cu ajutorul finanțărilor PNRR și a subliniat importanța accesului la servicii de sănătate, zi de zi și pe tot parcursul anului în toată țara, inclusiv în zonele unde nu există spitale. Ministrul Sănătății a atins și subiectul referitor la posibilitatea de a dezvolta un model de bună practică pentru asigurarea accesului la servicii medicale pentru toți cetățenii din orașele mici și mijlocii, o chestiune care ne interesează pe toți primarii di orașele mici ale țării, deci și pe aninoseni”, a menționat Nicolae Dunca.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter