11.05.2023,  17:22:23 | 0 comentarii | 788 vizualizari
Petroşani. Ecologizarea pârâului Maleia 
de Corneliu BRAN

Proiectul „Pe firul apei”este derulat de Asociația Culturală „Macaia”, în parteneriat cu Asociația „Urban Lab” Valea Jiului, cu sprijinul financiar al „Active Citizens Fund” România, pe un Program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2014-2021. Cei de la „Urban Lab”, în frunte cu președintele Mihai Danciu și vicepreședintele Bogdan Popa, cu care am stat de vorbă joi, 11 mai, după acțiunea ecologică ce a avut loc cu o zi înainte pe Pârâul Maleia, și-au propus ca în principal, proiectul legat de „firul apei” să fie acest pârâu care „taie” Petroșaniul în două, până la vărsarea sa în Jiul de Est, undeva în zona de mai jos de Piața Centrală și de șoseaua de centură. 
O activitate de pionierat în condițiile în care proiectul nu vizează doar partea ecologică în sine ci și activități menite să atragă oamenii Petroșaniului înspre apă, pentru relaxare și petrecerea timpului liber, chestiuni care în alte orașe din țară sunt ceva normale și de multă vreme în timp ce pe la noi sunt încă doar la stadiul de idei, nepuse în practică deocamdată.   

„Pe firul…” Maleii. Apelul către proprietarii de case și terenuri din zonă
Pe 10 mai, Proiectul „Pe firul apei” și-a derulat una dintre filele din calendar. Reprezentanții „Urban Lab” Valea Jiului au reușit să mobilizeze o serie de instituții, asociații și firme din Petroșani, care să-și trimită reprezentanți la o acțiune de ecologizare a albiei Maleii, pe o porțiune de aproximativ cinci tronsoane, cuprinse între INSEMEX și partea de vărsare a pârâului în Jiu din amonte de hala agroalimentară a celei mai mari piețe din Vale, toți aceștia de circa 30 de elevi de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din localitate și de circa 20 de studenți din cadrul Universității din Petroșani.   
„Nevoia de a proteja mediul înconjurător este mai importantă ca niciodată și suntem convinși că putem face o diferență uriașă împreună. Unele tronsoane ale pârâului nu sunt accesibile decât prin proprietățile private, iar tu locuitor al Maleii ești cel care poate face o diferență. Dacă ai terenuri sau locuiești în proximitatea Pârâului Maleia și ne observi în zonă, vino alături de noi să curățăm malurile. Chiar și un sac de deșeuri adunate contează! Dacă Pârâul Maleia curge pe lângă proprietatea ta, în 10 mai, hai să facem echipă pentru a proteja și a îmbunătăți mediul înconjurător!”, era mesajul transmis înainte de acțiune de către cei de la „Urban Lab”, proprietarilor de case și terenuri de pe Maleia, zona denumită așa după numele pârâului ce izvorăște în Parâng și care coboară domol și șerpuitor înspre Jiul de Est.
Din păcate, prea puțini gospodari au reacționat și de data aceasta, la fel cum s-a tot întâmplat în ultimii ani și la alte acțiuni de ecologizare făcute de primărie sau de cei de la Apele Române din cadrul SHI Petroșani (care acum o lună au ridicat pe același sector de albie circa 7-8 tone de deșeuri și despre care ZVJ atunci a scris). Deci, nu va fi de mirare ca deșeurile aruncate de proprietarii de case din amonte, după câteva ploi mai sănătoase să ajungă din nou în zona din aval și după aceea în Jiu, iar pentru treaba aceasta, cei care au această meteahnă de a arunca deșeuri menajere în Maleia, să fie urmăriți și sancționați! Dacă murdăresc, atunci să plătească, în condițiile în care nici la astfel de acțiuni de ecologizare unii NU doresc să participe. Ceea ce e strigător la Cer și o lipsă de respect față de comunitatea locală și natură de neimaginat!  Oare cât să-i mai rabde comunitatea locală pe acești poluatori clasici, care, împreună cu alții ce au activitate în piață provoacă toată această mizerie?

Scopul proiectului „Împreună Pe Firul Apei”
Bogdan Popa ne-a vorbit puțin și despre proiect, inclusiv despre scopul acestuia.
„Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare și de a dezvolta simțul responsabilității comunității locale în ceea ce privește cursurile de apă din Petroșani. Dar și o atragere a omului spre activități legate de apă, de petrecerea timpului liber, iar pentru acest lucru avem o serie de idei și de acțiuni pe care noi le denumim sugestiv Împreună Pe Firul Apei, redescoperind cu toții valoarea râurilor și pâraielor pentru comunitate și care vor fi puse în practică în perioada imediat următoare și în tot acest an”, ne-a spus joi, Bogdan Popa.

2 tone de deșeuri ridicate după doar o lună de la ultima campanie de ecologizare
De la Popa am mai aflat că s-au strâns circa 2 tone de deșeuri la acțiunea de miercuri dimineață (iată, cum spuneam, într-o lună de la ultima acțiune de acest gen, ceea ce e, să recunoaștem, foarte mult!), ridicate ulterior de cei de la SUPERCOM, care au dat dovadă că sprijină și ei, de asemenea, această acțiune de ecologizare.

Participanții
Fiindcă am vorbit de elevi și studenți și de membrii organizatori din cadrul Asociației„Urban Lab” Valea Jiului, care au participat activ la strângerea mizeriilor aruncate în Maleia, trebuie să-i amintim aici pe toți participanții, fiindcă așa e normal și corect, aceștia făcând cu toții o treabă pentru comunitate și mediul înconjurător și să sperăm că exemplul va fi luat în timp de cât mai multă lume și firme din Petroșani, dar și în celelalte cinci localități ale Văii Jiului. 
Bogdan Popa ne-a spus care au fost toți acești voluntari: „Pe lângă elevii și studenții amintiți, amintesc aici și le mulțumesc public totodată tuturor, în numele meu și al asociației noastre celor de la: Apele Române Jiu-Craiova, SHI Petroșani, Parcul Național Defileul Jiului, Primăria Petroșani prin SUPERCOM, Liga Studenților Universității Petroșani și UPSU, Asociația Umanitară Kandila, Asociația „Valea Jiului Implicată”, „Valea Jiului Society”, firma EBS-Electric Group, Crucea Roșie Petroșani, precum și persoanelor individuale care dețin proprietăți pe Maleia, că au fost alături câțiva dintre dumnealor. Toți cei amintiți și-au trimis reprezentanți și ne-au ajutat să putem face Maleia mai curată”.
Menționăm la final, din datele pe care le avem de la secretarul Crucii Roșii Petroșani, doamna Felicia Vitan, că subfiliala a participat cu 4 grupe a câte trei voluntari tineri, care, la nevoie, ar fi putut acorda și Primul-ajutor. Ei s-au implicat activ și s-au pus serios pe treabă, punând mâna la ridicarea mizeriilor aruncate de nesimțiți, că alt termen mai blând chiar nu-mi vine în cap în timp ce scriu (poate inconștienți, nemanierați etc., spuneți-le dumneavoastră cum vreți, ideea e că sunt poluatori la greu de ani și ani de zile, nu doar de azi de ieri și în acest sens trebuie făcut ceva, cum, la fel, trebuie făcut ceva și în zona pieței, unde, de asemenea se aruncă deșeuri la greu!).


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter