08.06.2023,  16:13:03 | 0 comentarii | 1420 vizualizari
Despre „Ținutul Momârlanilor”
de Corneliu BRAN

„Povestea Văii Jiului”, „Ținutul Momârlanilor”, „Ținutul Titanilor”, merge mai departe, de data aceasta spre „Capitala Culturală Europeană” Timișoara și spre Oradea, municipiul din nord-vestul țării care găzduiește evenimentul de amploare „Zilele ART Nouveau”.

Sintetizând, odiseea pleacă dinȚinutul Momârlanilor”, trecând prin „Ținutul Titanilor”, cu „Povestea Văii Jiului”, ajungând în vestul și nord-vestul țării, lansând conceptul de turism internațional exact înCapitala Culturală a Europei”, cu implicare maximă și al unor reprezentanți ai Văii Jiului! Ceea ce înseamnă că este foarte bine!

 

7, 8, 9, 10 și 12 iunie - Oradea, Casa „Darvas – La Roche” vă așteaptă!

Artizani și meșteșugari din 20 țări se întâlnesc zilele acestea la Oradea în cadrul festivalului internațional de creație de bijuterii „hand made ART JEWERLY FESTIVAL”.

Evenimentul va avea loc în perioada 7-11 iunie în incinta Casei „Darvas - La Roche”, un adevărat muzeu „Art Nouveau” și va cuprinde: parade de modă cu bijuterii, ateliere de mărgelit, expoziții, tururi ghidate, muzică live, un concurs de fotografie instantanee digitală, momente artistice, desemnarea celui mai bun designer al ediției 2023 de către un juriu profesionist internațional, și nu în ultimul rând și poate momentul cel mai așteptați de oamenii cu suflet mare, licitația în scop caritabil: „Duete mărgelistice în stil Art Nouveau”. O licitație menită a se face pentru sprijinirea „Centrului de Scleroză Multiplă” Oradea  din județul Bihor.
În cadrul „Galei de Bijuterie”, fiecare participant va prezența câte o colecție de bijuterii din 5 piese care întră în competiția pentru titlul de „Cel mai bun designer al festivalului”! Creațiile spectaculoase, de dimensiuni impresionante, calitativ executate, vor fi prezentate de manechine, într-o defilare de poveste.

„Se anunță cinci zile pline de strălucire, bun gust, culoare și muzică de calitate, unde sunt bineveniți toți cei care au afinități pentru frumos. Parada modei, expoziţia de bijuterii, vernisajul foto, licitația de bijuterii și momentele artistice se vor desfășura în scop caritabil, venindu-se în sprijinul Centrului de zi - Scleroză multiplă Oradea Bihor”, ne-a declarat unul dintre petroșenenii implicați activ la acest festival internațional, Daniel Roșca, cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă „Ținutul Momârlanilor, „Ținutul Titanilor și „Povestea Văii Jiului, alături de o echipă interactivă și cu sprijinul omului de afaceri lupenean, Emil Părău, cu care a pus bazele la toate acestea și despre care ZVJ a scris încă de la început..

Practic la acest festival, 40 de creatori de bijuterii din 10 de țări, plus România au confirmat participarea la „ART Jewelry Festival Oradea 2023” și care se anunță cu adevărat a fi unul de poveste!

Premiul cel mare vine din „Ținutul Momârlanilor”!

Iar lucrurile legate de Valea Jiului cu al ei „Ținut al momârlanilor” nu se încheie aici. De la Daniel Roșca am mai aflat pentru cititorii noștri că premiul cel mare pentru această gală va veni de la Emil Părău, via „Ținutul Momârlanilor”:

„Acest mare premiu constă într-o săptămână petrecută de câștigător și perechea sa la Pensiunea Daos Forest, o cabană de tip A Bendis via Emil Părău (Comexim R Lupeni). În cadrul festivalului ținutul nostru o să fie promovat atât spre audiența generală (Zilele Art Nouveau Oradea) dar mai ales spre reprezentații celor 20 de țări prezente în competiție”.

Aceste premii sunt mai mult decât interesante, unele scoțând în față, bine de tot, zona noastră, minunata Valea Jiului, cu ai ei ingineri vestiți, care l-au ajutat pe marele geniu Brâncuși să realizeze una dintre capodoperele sculpturale ale lumii la Petroșani!

„Este vorba de Tabloul Sanctuarului de la Parța, Timiș, desenat în creion, de o hartă a Imperiului Getic, gravată în lemn și pictată manual, de un volum excepțional de 225 de pagini, intitulat Obârșia Neamului Românesc, editat în acest an, volum care începe în primele pagini cu povestea construcției Coloanei Fără de Sfârșit la Atelierele Centrale din Petroșani și de o mască populară cu certificat de autenticitate semnat de „Tezaurul Uman Viu” – UNESCO –Vasile Șusca. 

Povestea Ținutului Momârlanilor ajunge astfel pe trei continente, în 20 țări, și se reîntoarce în Capitală Culturală a Europei, unde în data de 17 iunie se lansează conceptul de turism internațional, bazat pe Povestea sfincșilor din VALEA JIULUI, Europe Genesys, Ținutul Titanilor”, a menționat pentru Ziarul Văii Jiului, Daniel Roșca.

17 iunie 2023, ora 19,00, Bastionul Therezia, Timișoara

„Ținutul Momârlanilor” face pasul spre „Ținutul Titanilor”, conceptul de turism internațional din industria de „blockchain”. Bastionul Therezia din capitala Banatului găzduiește evenimentul de lansare al conceptului digital de promovare a Văii Jiului printr-un eveniment în care diversitatea și calitatea evenimentelor sunt la ele acasă.

Începem aici cu unul din cei mai reputați lingviști ai României, care se alătură poveștii ținutului ancestral al momârlanilor și în cadrul acestui show de înaltă ținută lansează ediția a II-a a „Volumului Explicativ al Limbii Române”. Este vorba despre cunoscutul lingvist Mihai Vinereanu, care o să fie susținut de un recital inedit la frunză, un spectacol care se anunță extrem de interesant, mai cu seamă că discutăm despre „Tezaurul Uman Viu din Maramureș” și celebrul Vasile Șuscă.

„Colecționarul Ioan Birta din Reșița completează panoul contextului istoric al evenimentului, iar seara continuă cu un spectacol în care muzica folclorică va fi îmbinată cu ultimele tendințe din muzica electronică. Trupele pentru tineri, Sounds of OM si DJ Chiodan transformă evenimentul într-o seară incendiară, demnă de o Capitală Culturală Europeană! Organizatorii vă invită să sărbătoriți împreună această călătorie prin timpurile imemoriale ale istoriei ale ținutului nostru, o poveste spusă în Capitala Culturală Europeană Timișoara în data de 17 iunie, precum și în Oradea în perioada 8-12 iunie. Este o campanie de comunicare susținută de Comexim R (Lupeni) & agenția de marketing strategic B2B Strategy (Petroșani / Timișoara), Composesoratul Zănoaga Fața Pietrii Lupeni și Composesoratul Merișor – Bănița”, a încheiat și a făcut totodată și o invitație, administratorul „B2B Strategy” Timișoara/Petroșani, Daniel Roșca.

Programul detaliat al evenimentelor se poate analiza suplimentar, accesând: tinutulmomarlanilor.ro


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter