11.06.2023,  11:17:59 | 0 comentarii | 1256 vizualizari
„Educație ecologică și pentru protecția mediului prin dezvoltarea abilităților practice ale studenților UPET” – proiect finalizat cu succes
de Corneliu BRAN

În octombrie 2022, conf. univ. dr. ing. Ionela Daniela Ciolea de la Universitatea din Petroșani depunea un proiect în cadrul Campaniei „Soluții pentru Comunitate”, numele acestuia fiind sugestiv: „Educație ecologică și pentru protecția mediului prin dezvoltarea abilităților practice ale studenților UPET”.

Proiectul depus a fost ulterior selectat de juriu ca fiind numărul 1 la categoria Mediu, Universitatea din Petroșani primind astfel 15.000 euro sponsorizare, prin campania inițiată, susținută și implementată de SYNEVO România SRL, alături de acest proiect fiind și Asociația „Medicover”.

Proiectul a debutat pe data de 20 decembrie 2022 și se va încheia pe data de 20 iunie 2023, tema acestuia prevăzând 7 obiective și 10 activități, toate parcurse o dată cu activitățile desfășurate sâmbăta trecută.

Masă rotundă și concurs – activități în cadrul proiectului

Sâmbătă 10 iunie, începând cu ora 10:15, în sala A 101 din corpul nou al Universității din Petroșani au fost organizate în cadrul proiectului o serie de activități, printre care un concurs pe tema „Studentul de azi, angajatorul de mâine”, cu acordare de diplome și premii pentru studenții câștigători (comisia fiind formată din conf. univ. dr. ing. Camelia Bădulescu și șef lucr. dr. ing. Diana Marchiș, prodecanul Facultății de Mine din cadrul UP), dar și o masă rotundă cu tema de discuții: „Îmbunătățirea competențelor profesionale ale studenților pentru a face față provocărilor actuale”.

La aceste acțiuni din cadrul proiectului au fost prezenți foarte mulți studenți, cadre universitare, profesori din cadrul școlilor și liceelor din Petroșani, iar alături de ei au participat și rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, împreună cu decanul Facultății de Mine din cadrul universității, conf. univ. dr. ing. Lorinț Csaba.

Din partea organizatorilor au fost prezente cele trei cadre universitare amintite, doamnele Ionela Daniela Ciolea, director de proiect, Camelia Bădulescu, expert comunicare în cadrul proiectului și Diana Marchiș în calitate de mentor al studenților implicați în proiect.

Tot aici trebuie menționată și prezența celor 7 bursieri din cadrul proiectului, respectiv: Dragoș Barbu – masterand, Nicolae Sîli – masterand, Daniela Lupulescu – masterand, Mihai Șeremet – masterand, Andreea Păunescu – student, Elena Șuleru – student și Alexandra Popescu – student.

Intervenția rectorului

Din discuțiile ce au avut loc la masa rotundă din Sala 101, am extras câteva idei exprimate de rectorul Radu Sorin:

„(…) Pentru studenții care ne trec pragul, ne dorim mereu mai mult, astfel s-a identificat și necesitatea de a amenaja o platformă în campusul universitar ca bază de practică studențească privind educația ecologică și pentru protecția mediului, prin care aceștia să își identifice și să își dezvolte abilitățile practice în domeniu. Educația ecologică și protecția mediului nu se pot percepe pe deplin numai din birou sau doar din laborator, ci pentru ca viitorul absolvent să ajungă un specialist și cu abilități practice în acest domeniu pentru care se pregătește, este imperios necesar, chiar obligatoriu, să aibă în vedere și aplicațiile practice care au fost și vor fi susținute pe platforma digitală înființată în campusul universității prin acest proiect, chestiuni esențiale pentru aprofundarea acestui domeniu important de activitate și a tot ce ține de mediul înconjurător.

În acest an universitar, respectiv în perioada de la implementarea proiectului și până astăzi, au beneficiat de implementarea lui peste 200 de studenți, masteranzi, din cadrul Universității din Petroșani, precum și un număr de 49 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, prin Programul de reconversie profesională „Educație ecologică și pentru protecția mediului. O parte dintre aceștia se află astăzi printre noi și le mulțumim, reprezentând o confirmare a faptului că acest curs post universitar, împreună cu abilitățile însușite în cadrul activităților proiectului și activităților didactice îi formează pentru reconversie profesională sau pentru alte profesii (…).

Nu ne oprim numai la acești beneficiar, cei 202 studenți masteranzi și absolvenți ai cursului post universitar, ci ne gândim că vor beneficia de realizările acestui proiect și generațiile următoare de studenți de la Ingineria mediului și, de ce nu, viitorii absolvenți de liceu care pot fi îndrumați și doresc să urmeze această specialitate din cadrul universității noastre.

De asemenea, pot să arăt că în cadrul proiectului au fost oferite șapte burse și nouă premii, iar infrastructura obținută prin sponsorizarea SYNEVO România și a Asociației Medicover îi ajută pe studenții doritori de a-și însuși elemente noi și de a cerceta să definitiveze aplicațiile practice pentru lucrările de licență, de dizertație etc..

Oferindu-le platforma de practică de care am vorbit, cu aparatura necesară inclusă, studenții și-au descoperit și își vor continua activitatea și dezvoltarea abilităților practice, astfel încât pregătirea continuă și instruirea profesională să conducă la protecția mediului înconjurător și la creșterea calității vieții.

Vorbesc astăzi de un proiect care continuă alte tipuri de proiecte pe care le-am avut în derulare în anii anteriori, tipuri de proiecte care au vizat dezvoltarea și implementarea acestei problematici a mediului, proiecte care au ajutat și ajută la o mai bună înțelegere și la acțiuni mai concrete și mai diversificate în ideea de a proteja tot ceea ce ne înconjoară. Sigur că sunt convins că acest tip de proiect va mai continua, indiferent că vom depune proiecte pe programe naționale sau europene, ori pe Orizont 2020 etc.. O dovadă clară că aceste tipuri de proiecte continuă este faptul că am câștigat la începutul acestui an calendaristic un alt proiect, în care coordonator este Universitatea Politehnică București, noi, Universitatea Petroșani fiind parteneri alături de cei de la Protecția Mediului București. Un proiect la care numai pentru Universitatea din Petroșani se alocă 500.000 euro, care înseamnă dotare, realizarea unor experimentări și multe altele. Am achiziționat un areal – poate e mult spus, un spațiu mai bine zis – de 5.000 mp pe o haldă de steril de la Petrila, unde vom începe să cultivăm diferite soiuri de plante, pe care apoi le vom analiza, asta în momentul în care acestea vor ajunge la maturitate. Vom  face ulterior zeci, sute de analize, în așa fel încât să vedem ce substanțe se pot regăsi în solurile acestor halde de steril, ce plante se pretează mai bine acelor locuri și multe altele. Iată că acest tip de proiect, pe care îl încheiem astăzi cu succes, nu are numai trecut sau prezent, ci are și viitor!

Vă felicit încă o dată, doamna profesor Daniela Ciolea, felicit de asemenea colaboratorii dumneavoastră, pe cele două doamne profesor, Camelia Bădulescu și Diana Marchiș, pentru implicarea deosebită și pe toți studenții care au beneficiat de acest proiect și care, zic eu, și-au îmbunătățit cunoștințele practice, în mod special, dar și informațiile față de tot ceea ce înseamnă acest important domeniu de activitate”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter