22.06.2023,  16:17:23 | 0 comentarii | 1032 vizualizari
Lupeni. 79 de idei de proiecte întocmite de primărie pentru următorii 4-7 ani (III)
de Corneliu BRAN

După ce v-am prezentat în cele două părți 44 de idei de proiecte pe care Primăria municipiului Lupeni le are în vedere în viitorii șapte ani, pe domenii importante ce țin de dezvoltarea localității și care vor fi trecute în Strategia de Dezvoltare a municipiului în perioada 2023-2027, cu extindere ulterioară până în 2030, astăzi, în ultima parte, continuăm cu celelalte 35.

Patru idei de proiecte în valoare estimativă de 8 milioane euro pentru „Educație”, între care și o idee de stadion nou la „Minerul”!

Și vom începe cu capitolul „Educație”, unul poate cel mai important, fiindcă vorbim de școli și de copiii noștri, viitorul de mâine al acestei zone și al acestei țări. După ce toate școlile din Lupeni și liceele sunt un adevărat șantier în momentul de față, prin proiecte finanțate cu fonduri europene, ceea ce va conduce implicit la modernizarea acestora, plus la apariția unor laboratoare și dotări noi, dar și săli de sport și terenuri de sport unde acestea nu existau, municipalitatea lupeneană nu se oprește aici. Pentru următorii ani sunt prevăzute patru idei de proiecte, care, implementate, ar costa în total minim 8 milioane de euro. Cel mai mare dintre aceste proiecte ar fi cel ce vizează „susținerea și subvenționarea sportului în Lupeni”, un proiect care estimativ s-ar duce ca și valoare înspre suma de 5 milioane de euro, bani ce ar putea fi atrași prin Programul Regional Vest 2021-2027, CNI, PNDL II și o sumă minimă, conform legislației, de la bugetul local, pentru aportul propriu la investiție.

Prin acest proiect, primăria ar urma să rezolve o mare problemă și o chestiune mult așteptată de miile de microbiști din localitate: reabilitarea Stadionului „Minerul” Lupeni, pe vremuri una dintre cele două echipe fanion ale Văii Jiului și care joacă pe această arenă construită demult. Alte sume din acest proiect ar urma să fie folosite de municipalitate pentru reabilitarea terenurilor de tenis, pentru un patinoar în aer liber și pentru susținerea secțiilor de fotbal, tenis, schi, handbal, volei, rugby, box etc.

Celelalte trei proiecte pe „Educație”, prevăzute în viitoarea strategie de dezvoltare, ce se află momentan sub formă de draft în dezbatere publică, ar rezolva pentru cel puțin un deceniu toate problemele ce mai rămân legate de dotarea și modernizarea de unităților de învățământ de pe raza localității prin trei proiecte cu finanțare europeană  – proiect de 500.000 euro pentru grădinițe, un al doilea proiect pentru școli în valoare estimată de 1 milion de euro și un al treilea pentru cele două licee, în valoare estimată de 1,5 milioane euro.

Reabilitare în continuare de blocuri și clădiri publice – minim 15 idei de proiecte până în 2027

Capitolul „Eficiență energetică” ocupă un spațiu mare între cele 79 de idei de proiecte. Ca peste tot prin țară, și prin Valea Jiului și municipiul Lupeni se confruntă cu clădiri vechi nereabilitate termic niciodată, multe cu acoperișuri uzate care cu greu fac azi față ploilor tot mai violente.

De altfel, acum câțiva ani, în urma unei anchete sociologice, cetățenii din Lupeni ca și cei din toată Valea Jiului își expuneau nemulțumiri legate de 1. Lipsa locurilor de muncă; 2. Reabilitarea energetică a blocurilor și clădirilor publice; 3. Problema câinilor fără stăpân tot mai mulți pe străzi. Dacă ultima problemă a mai fost estompată în ultimii ani – nu spunem complet eradicată, dar oricum e mai bine din acest punct de vedere, la primele două puncte menționate se mai lucrează. La primul e nevoie de mult mai mult și de intervenția guvernanților prin canalizarea de investiții înspre Valea Jiului, cum am mai spus de atâtea ori și cum s-a promis când s-a venit cu ideea închiderii de mine de cărbune.

Prin aceste proiecte ce urmează a fi implementate în următorii 7-10 ani, Lupeniul dorește și rezolvarea parțială a acestei probleme. Spunem parțială, deoarece la câte blocuri sunt în acest moment, mai toate nereabilitate, cu siguranță, că acest proces nu se va încheia și vor mai dura probabil 10-15 ani până ce toate vor fi finalizate.

Iată care sunt blocurile vizate: blocurile 3, 4,  5 și M4 de pe strada Aleea Liliacului, blocul F de pe strada Bucura, blocul 2 de pe strada Gorunului,  blocul 8 de pe strada Bulevardul Păcii, blocul 55 de pe strada Bărbăteni. Un lot de 10 blocuri nedefinite încă (un proiect estimat la suma de 12 milioane euro). Fiecare bloc cu proiectul lui, valoarea estimată a acestor proiecte, ce ar urma executate prin PNRR, fiind cuprinsă între 394.500 euro și 1,8 milioane de euro (cu excepția lotului de zece blocuri de care am amintit).

Tot pe PNRR la acest capitol de „Eficiență energetică” vor fi trecute în strategie alte cinci idei de proiecte pentru tot atâtea imobile ale unor instituții publice. „Renovarea energetică moderată pentru clădirea Remiză Pompieri” – un proiect estimat la 239.220 euro, Eficientizare energetică pentru Grădinița Lumea Copiilor  cu sediul pe strada Aleea Narciselor (singura unitate de învățământ care n-a intrat în primul val de lucrări de acest tip) – un proiect estimat la valoarea de 773.280 euro, „Eficientizarea Energetică pentru imobilul situat pe strada Stadionului la nr. 2, ce adăpostește Centrul de Pedagogie Curativă Hunedoara” – proiect estimat ca valoare la suma de 2.391.660 euro; „Eficientizare energetică la sala de sport aferentă Liceului Teoretic Mircea Eliade” – valoarea acestui proiect fiind estimată la suma de 207.900 euro,  „Eficientizare energetică pentru corpul 2 al Liceului Tehnologic Lupeni” – proiect estimat la valoarea de 3.784.320 euro, sunt aceste cinci proiecte de care vorbeam.

Regenerarea zonei de Est a Lupeniului și a zonei fostei preparații de cărbune

Două proiecte destul de mari ca valoare estimativă, de 5 respectiv 4 milioane de euro, sunt prevăzute în cele două idei de proiecte ce vor fi trecute în noua strategie de dezvoltare la capitolul „Infrastructură verde”. Este vorba de un proiect ce odată implementat ar regenera urban zona de Est a municipiului Lupeni, deci partea de intrare dinspre Vulcan și de un al doilea proiect, prin care s-ar crea noi spații verzi de recreere prin reconversia ansamblului de teren și clădiri de la fosta Preparație Lupeni de peste Jiu, cum spun lupenenii. Acolo unde, după cum am văzut, primăria vrea să creeze printr-un proiect european și un parc de distracții, dar și un muzeu care să intre ulterior în circuitul turistic Cum aceste idei de proiecte se leagă între ele, este clar că primăria gândește pe termen lung să facă ceva cu acel teren și unele din acele clădiri, care să readucă zona la una de interes și, de ce nu, care să producă financiar bani la buget pe latură turistică și de agrement.

Digitalizare continuă în era digitalizării

Pe capitolul „Digitalizare” există momentan doar o idee de proiect, care ar viza „îmbunătățirea serviciilor publice pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin digitalizare”, valoarea estimată a proiectului, derulat prin Programul Regional Vest 2021-2027 fiind estimată la suma de 2,5 milioane euro.

Șase idei de proiecte în sprijinul mediului de afaceri local

Șase idei de proiecte importante sunt destinate și mediului de afaceri din Lupeni. Prin aceasta primarul Lucian Resmeriță și primăria doresc să rezolve, parțial și problema realizării unor noi locuri de muncă, unde lupenenii să poată avea un serviciu stabil, plătit decent.

„Sprijinirea băștinașilor pentru dezvoltarea sectorului de creștere a animalelor (inclusiv subvenții pentru producție)” ar fi prima idee de proiect care s-ar putea realiza prin Programul Regional Vest 2021-2027, ca și celelalte patru idei de proiecte pe care le vom scrie imediat. Este vorba de următoarele idei de proiect: „Sprijinirea IMM-urilor pentru producție, retehnologizare, digitalizare, reabilitare spații de producție, sprijin fiscal etc.”; „Sprijin pentru colectare, valorificare, producție în ceea ce privește fructele de pădure și ciupercile”; „Dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământul profesional și tehnic la nivelul municipiului Lupeni”; „Amenajare de hale industriale pentru a fi puse la dispoziția mediului privat”.

Identificarea de surse alternative de energie, după ce cărbunele va deveni istorie

Pe capitolul „Energie”, acum, după ce Mina Lupeni va fi închisă, după cum ziarul nostru a informat primul, în Strategia de dezvoltare nouă va exista o idee de proiect ce va viza „Identificarea de surse alternative de energie”, proiectul putând fi implementat prin PNRR. O ideea care s-ar putea să fie inclusă într-un proiect integrat pentru toate localitățile Văii Jiului și pe ITI, prin crearea unui parc voltaic care să rezolve consumul de energie în instituțiile publice și iluminatul public stradal.

A venit rândul și pentru reabilitarea clădirilor bisericilor!

La „Cultură”, deocamdată există doar o idee de afacere, legată de „susținerea clădirilor bisericilor pentru reabilitare”. După ce au reabilitat Palatul Cultural „Minerul”, o bijuterie arhitecturală aflată în patrimoniul clădirilor culturale românești și Cinematograful „Cultural” din Braia, unul dintre cinematografele emblematice ale Văii Jiului, iată că vine rândul bisericilor, ceea ce e foarte bine, am putea spune.

Două proiecte importante pe „Mediu”

Capitolul „Mediu” are prevăzut până acum două idei de afaceri, foarte importante pentru o localitate, ca să completăm corect, dar și necesare, conform legislației europene. Este vorba de „Înființarea unei stații de sortare/reciclare deșeuri valorificabile (plastic, hârtie, sticlă, carton și metal) și a unei platforme pentru colectarea deșeurilor rezultate în construcții”. La ceea ce se întâmplă pe PNDL II și legat de fondurile europene puse la bătaie pe acest domeniu, această idee va fi una dintre cele mai rapid implementate, municipalitatea fiind în stadii avansate ale demersurilor. La fel va fi și cu a doua idee de proiect de la acest capitol:  Înființarea unei stații de compost pentru tratarea deșeurilor organice biodegradabile colectate selectiv din toate UAT-urile”, care va fi de asemenea un proiect integrat pentru toate localitățile Văii Jiului.

Idei de proiect ce vizează modernizarea spitalului și reabilitarea centrelor sociale

Am rămas la final cu trei idei de proiecte. Unul din proiecte vizează în viitorul apropiat capitolul „Asistență socială” și este legat de „susținerea pentru reabilitare a centrelor sociale” de pe raza localității, iar al doilea proiect ține de „Administrația publică” și putem spune că el deja se află în continuă derulare, dacă ținem cont de denumirea lui, „Proiect integrat de digitalizare a administrației publice locale” și de faptul că primăria din Lupeni a început de câțiva ani acest proces.

Al treilea proiect, trecut deocamdată ca idee de proiect, este foarte important pentru capitolul „Sănătate”, iar când vorbim de acest capitol în primul rând ne gândim ca toți lupenenii la Spitalul Municipal Lupeni. Aici ar fi vorba de „construirea și dotarea unui corp nou și crearea unei legături cu corpul vechi în cadrul Spitalului Municipal Lupeni”. Să nu uităm că în momentul de față Primăria Lupeni are în derulare un proiect ce vizează reabilitarea și modernizarea clădirii vechi a spitalului, inclusiv lucrări de extindere, practic clădirea de unde a început totul la acest spital din Lupeni, construită tocmai în anul 1939.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter