25.06.2023,  16:57:35 | 0 comentarii | 982 vizualizari
La Biblioteca Universității din Petroșani/ Conferință pe tema industriei ospitalității din Valea Jiului
de Corneliu BRAN

 

Asociația Oamenilor de Afaceri din Valea Jiului (ACIVJ) a reușit vinerea trecută să reunească principalele forțe ale vieții politice, administrative și mediului de afaceri din turism din zona noastră, și nu numai, într-o dezbatere interesantă privind stadiul actual și perspectivele de dezvoltare ale industriei ospitalității în Valea Jiului. 

Un invitat special: profesorul Iunius Florian Ray!
Locul ales de organizatori a fost generoasa sală de evenimente din cadrul Bibliotecii Universității din Petroșani. Invitatul special pentru acest eveniment a fost un specialist de renume internațional, care jumătate din viață și-a petrecut-o, după cum a declarat, la Brașov și cealaltă la Lausanne. Este vorba de prof.univ.dr.ec. Iunius Florian Ray din cadrul Facultății de Afaceri și Economie a Universității din Lausanne – Elveția. Totodată, și CEO al „Winsedswiss Education Group” (WEG), grupul elvețian de renume activ în domeniile educației și consultanței, cu sucursale dezvoltate în țara mamă, Elveția, dar și în Singapore, Cipru, Serbia și țara noastră.
De asemenea, nu trebuie uitat că renumitul profesor româno-elvețian este și membru în mai multe consilii de administrare și de supraveghere foarte importante cum ar fi cele din Camera de Comerț Elveția-România, Institutul Regal de Management al Ospitalității și al Fundației IFWE de studii de sustenabilitate. Nu în ultimul rând, și poate chiar cu asta trebuia să începem, trebuie spus faptul că profesorul Iunius Ray este fondatorul celei mai prestigioase Școli de Educație în domeniul ospitalității, coordonator al Programului „Trayning by Ecole Hoteliere de Lausanne”, unul dintre cele mai renumite programe de pregătire în domeniul turismului clasat și primul în lume în ultimii trei ani în rândul acestor programe, certificat așa de specialiștii în domeniu de la „QS World University Rankings”! 

Invitații
Moderatorul acțiunii, în calitate de gazdă a fost președintele ACIVJ, Constantin Fulga, om de afaceri în domeniul desfacerii cărnii. Dintre invitații din lumea politicii hunedorene și din cadrul administrațiilor locale din Valea Jiului îi vom aminti pe senatorul social-democrat lupenean, Cristian Resmeriță, primarii Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, Vulcanului, Cristian Merișanu, Uricaniului, Dănuț Buhăescu și Petrilei. 
Din cadrul ADR Vest au fost prezente Ramona Farău și Luciana Fârlea, iar din partea Consiliului Județean Hunedoara, vicepreședintele Alin Țambă. Nu în ultimul rând, trebuie remarcată prezența Angelicăi Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara, precum și a prof.  Dana Luiza Cioară, inspector pentru învățământul dual în cadrul ISJ Hunedoara, precum și a reprezentanților DGAMPT Hunedoara, Raluca Oană și Alin Henț.
În sală au mai fost prezenți prof.univ.dr. Sabina Irimie și Emilia Dunca din cadrul Universității din Petroșani.
De partea cealaltă, cum spuneam din mediul privat, în sala arhiplină s-au regăsit o serie de oameni de afaceri din cadrul turismului din Petroșani, Lupeni și Vulcan, oameni ce dețin pensiuni și hoteluri ori din cadrul unor agenții de turism. Alături de ei au stat și oameni din mediul privat ce dețin afaceri în alte domenii de activitate. Trebuie remarcată prezența și unor membrii din conducerea ACIVJ, cum ar fi de exemplu oamenii de afaceri Emil Părău, Sorin Apostu sau Constantin Dicu.

O întrebare
Spuneam că dezbaterea a avut ca temă principală industria ospitalității, aceasta fiind de altfel și una dintre direcțiile prioritare cuprinse în Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului pentru următorii ani, în condițiile în care industria minieră se va stinge încet dar sigur, iar alte ramuri industriale sunt deocamdată destul de timid dezvoltate, cu unele mici excepții, sau lipsesc cu desăvârșire (industria alimentară de exemplu), afaceri – altele e decât cele din turism - care ar trebui la rândul lor ridicate mult mai mult decât azi prin sprijin și facilități date celor interesați să le dezvolte, asta dacă se dorește dezvoltarea acestei zone monoindustriale de către cei care pot sprijini și canaliza afaceri de nivel mic și mijlociu înspre zona noastră, vorbind aici în mod special de guvernanți și de cei din clasa politică, adică exact cei care au promis acum ceva ani că o vor face în momentul când tot ei au stabilit că mineritul trebuie închis deoarece „poluează și e o gaură neagră a economiei locale și naționale”. 
S-a pornit la dezbatere de la întrebarea: „Cum poate Valea Jiului să valorifice la maxim oportunitatea de a accesa fonduri europene pentru a-și crește competitivitatea ca și destinație turistică?”. Aici, cei care au dezbătut au pus chiar și problema „cum se pot atrage fondurile elvețiene în Vale?”, lucru prea puțin știut, inclusiv de către cei din administrațiile locale, dar și de către cei din mediul de afaceri locale.

Rețeta succesului în industria ospitalieră este simplă „dacă se respectă niște pași și niște principii clare”
După ce i-a ascultat pe rând pe mulți dintre vorbitori din cadrul administrației publice locale și județene, dar și pe parlamentarii prezenți, ori pe câțiva dintre reprezentanții mediului privat, profesorul Iunius Ray a ieșit cu o concluzie: aceea că rețeta succesului pentru Valea Jiului nu ar fi una prea complicată în condițiile în care zona are de toate, începând cu peisaje de excepție și zone naturale deosebite și unice, continuând cu oameni de calitate, harnici și primitori și terminând cu oportunitățile de dezvoltare. Dând de înțeles însă că dacă atâtea forțe s-au reunit în sala bibliotecii, într-o zi de vineri obișnuită, ca să asiste la dezbatere, mai trebuie doar unitate și o implicare mai multă din partea tuturor. Iar reușita turismului va fi, cu siguranță, îndeplinită când încrederea în forțele proprii ale celor care investesc în zonă și a administrațiilor locale va fi mai mare, iar capitalul financiar și capitalul uman, dar și promovarea zonei, vor exista la un nivel mai mare decât azi. Cam acestea ar fi, deci, „ingredientele” reușitei, cel puțin noi așa am înțeles din pledoaria profesorului universitar româno-elevețian.
„Mi-a plăcut întotdeauna Valea Jiului, ce aveți aici este de-a dreptul uluitor! Dar dincolo de peisajul care vă înconjoară, unul absolut fantastic, constat că aveți unitate. Nu este puțin lucru și destul de rar am văzut treaba asta în comunitățile pe care le-am vizitat, deloc puține, ca în dezbaterea problemelor comune ale unei regiuni, ale unei comunități, să fie la aceiași masă oameni de afaceri valoroși, întreprinzători, autorități locale, județene și regionale, precum și politicieni de rang înalt. Acesta este u prim semnal că puteți urma drumul pe care, tot împreună, l-ați identificat pentru dezvoltarea zonei și pentru creșterea calității vieții oamenilor. Restul sunt doar detalii, pe care trebuie să le puneți la punct. Trebuie să identificați care sunt problemele, să le aduceți în atenția celor care pot să le rezolve și să urmăriți în mod permanent dacă acest lucru se întâmplă. Este foarte simplu”, a menționat, printre altele, profesorul Iunius Ray.

Prof.dr. Iunius Ray:„Lăsați tinerii să-și aleagă singuri ce iubesc să facă!”
În cadrul dezbaterii s-a făcut referire și la oportunitatea realizării unui incubator de afaceri în domeniul turismului, ba chiar a înființării unei „Organizații de management al destinațiilor turistice în Valea Jiului”. Cu experiența sa, profesorul româno-elevețian crede că toate bune și frumoase, dar în primul rând trebuie dezvoltate programe de învățământ profesional-dual în domeniul industriei ospitalității, prin care tinerii care doresc să lucreze în domeniu să se perfecționeze, și nu numai ei ci toți cei care aleg să lucreze în această industrie, invitatul special susținând că este o adevărată criză de oameni perfecționați în toată lumea, nu doar în Valea Jiului sau România, care se simte de ani buni încoace inclusiv în turismul foarte dezvoltat, precum ar fi Elveția, Franța, Spania, Grecia ș.a..
„Există un concept greșit în România, pe care-l evidențiază statisticile, și anume că visul oricărei familii este acela de a-și vedea copiii absolvenți la universitate. În Elveția nu este deloc așa. Dacă un tânăr crede că se simte fericit dacă lucrează mai degrabă într-o unitate hotelieră decât într-una de IT, acolo trebuie susținut și încurajat să facă acel lucru. Totuși, probleme nu sunt doar în România. De ce credeți că în țara noastră, dar și în general în lume, avem tineri care deși sunt absolvenți de universitate și master, NU profesează în domeniu, sau, mai rău, nu lucrează? Răspunsul e simplu: pentru că NU s-au pregătit pentru ceea ce își doresc ei! Așadar, trebuie să-i lăsăm pe tineri să facă ceea ce le place - și nu doar pe ei, să lucreze acolo unde se simt utili, pricepuți și fericiți. Doar așa lucrurile vor merge bine și foarte bine!”, a mai susținut distinsul invitat.

Nu se poate face turism de calitate „cu angajați slab educați”!
Referitor la paralela Educație – industria ospitalieră, prof.dr. Iunius Ray a avut un punct de vedere absolut interesant și am zice normal și pertinent, de care ar trebui să se țină cont, dacă se dorește un turism de calitate, care pornește nu doar de la afacerea în sine și oferta, ci și de la calitatea și educația angajatului care se află în fața turistului.
„Tot vorbim de turismul modern. Acest turism modern presupune o educație permanentă, atât antreprenorială, cât și profesional-duală. Dincolo de infrastructură, dincolo de numărul de stele pe care le are o unitate economică din domeniul ospitalității, capitalul uman este unul care are nevoie de o calificare continuă. Pentru că un ospătar, spre exemplu, nu mai este astăzi doar un om care duce pahare și farfurii la mese, ci trebuie să fie un om jovial, care să știe să poarte un dialog demn de interes pentru turistul pe care-l servește. Ori pentru asta e nevoie și de cunoștințe din istorie, geografie, literatură, psihologie etc.. Aș spune că dacă vreți să faceți un turism de calitate, pe măsura potențialului care există aici, aveți nevoie de trei lucruri esențiale: educație, educație, educație! Pentru că restul fie există, cum am constatat, fie va veni, negreșit, pe parcurs. Dar educația e primordială și treaba asta am mai spus-o și o spun și la alții. Și nu vorbim doar de România!”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter