27.06.2023,  17:29:34 | 0 comentarii | 778 vizualizari
Cum se poate dezvolta Uricaniul
de Corneliu BRAN

Primarul Uricaniului Dănuț Buhăescu susține că în ghidurile de finanțare ce vor apărea în curând, pe mai multe programe europene, cetățenii din Uricani vor putea regăsi o serie de idei de afaceri care vor putea fi implementate rapid și bine și în cel mai vestic oraș al Văii Jiului.

Micro ferme, ciupercării, plantații cu fructe de pădure etc.

Deși discuția a fost mai lungă, astăzi vom reda doar partea care se referă la capitolele agricultură și la creșterea animalelor. De ce? Pentru că în ultimii ani prea puțin am vorbit în ziarul nostru de aceste două sectoare de activitate și de banii europeni ce pot fi atrași. Cum zona noastră se pretează la așa ceva, mai ales la creșterea animalelor, este păcat că se uită de noi toți, ba chiar și de o parte din edili, de acest domeniu, ce poate deveni foarte important dacă se va reuși accesarea de fonduri europene. Chiar peste turism am putea zice!

În acest sens, primarul Uricaniului ne-a spus că vor fi bani europeni pentru creșterea animalelor sau pentru creșterea unor plante și fructe de pădure care se pot dezvolta în plantații și în zona noastră, ținând cont de clima și relieful specific Văii Jiului.

„Sunt bani europeni pentru ferme, micro-ferme, sau diverse afaceri gen ciupercării – nu neapărat așa de mari cum a făcut de exemplu o astfel de afacere un composesorat de la noi la Valea de Brazi și care a început să meargă foarte bine, ori plantații prin APIA, unde s-ar putea planta începând de la cătină, până la fructe de pădure, afine, mure, zmeură și așa mai departe. Avem zona care se pretează pentru așa ceva și oamenii au posibilitatea să își facă micro ferme, prin care ulterior vor putea vinde laptele”,  ne-a declarat marți, primarul Uricaniului.

Doritorii vor găsi la primărie toate informațiile și vor primi tot sprijinul

L-am întrebat pe primar ce trebuie să facă băștinașii, momârlanii din Uricani, pentru ca să poată să depună un astfel de proiect și apoi să încaseze fondurile pentru implementarea afacerii?

„În primul rând, vor veni oamenii la primărie, iar noi le vom pune la dispoziție datele de contact pentru un consultant, asta dacă deja nu îl au ori nu știu unde să-l găsească. Trebuie știut că legea obligă ca atunci când încerci să faci un proiect, de exemplu de 200.000 de euro, de 100.000 de euro, dar se poate și mai mic de 40.000 de euro, cu finanțare europeană și pe orice domeniu nu doar pe acesta pe care discutăm acum, trebuie să cauți un consultant. Asta prima dată. Apoi, trebuie știut de cetățean că se decontează tot, dacă se aprobă finanțarea, inclusiv banii dați consultantului. Acum depinde de consultant, unii iau banii după, alții percep un comision înainte și apoi restul sumei. Dar ca să ajungă la consultant, înainte omul trebuie să ajungă la primărie. Unde noi o să postăm toate ghidurile de finanțare, astfel încât fiecare din cei interesați să vadă unde pot face afacerea, pe ce domeniu de activitate, sau pe domeniul pe care-l interesează să vadă dacă poate face sau nu afacerea. Tot în primărie vor avea o persoană care le va putea oferi mai multe relații în acest sens. Să știți că oamenii nu sunt proști, cum cred unii. Mulți oamenii s-au luminat, știu deja cam cum stă treaba cu proiectele europene. Noi la Uricani, să știți, avem oameni inteligenți, tineri deștepți cu spirit întreprinzător și bine pregătiți educațional, dar și oameni maturi pentru care treaba cu fondurile europene nu mai e demult o chestiune de nepătruns. Dovadă că avem un tineret la un nivel destul de sus și din punct de vedere al educației și din punct de vedere al rezultatelor sunt rezultatele de la Bacalaureat de anul trecut, unde copiii de la liceul tehnologic din orașul nostru au fost pe locul I în județ în rândul liceelor tehnologice!”, ne-a răspuns primarul Dănuț Buhăescu.

Primarul Dănuț Buhăescu ne-a mai spus că are încredere că o parte din cetățenii din Uricani vor știi și vor putea să acceseze bani europeni pe proiecte bine întocmite și țintite, în diverse domenii de afaceri, nu doar în agricultură sau creșterea animalelor, paleta fiind largă, firește că după ce aceste ghiduri de finanțare mult așteptate vor apărea.

Primarul crede că și în Uricani se vor înmulți afacerile pe diverse domenii, inclusiv pe zona creării de ferme mai mici sau mai mari

L-am întrebat imediat pe edil dacă crede că vor exista la Uricani măcar 50 de cereri de finanțare europeană a unor afaceri, gândindu-ne că la o populație de peste 8.000 de cetățeni se vor gândi măcar 50 de oameni să caute să-și dezvolte propriile afaceri, în diverse domenii de activitate. Bineînțeles, am dat o cifră absolut întâmplătoare și asta n-ar însemna că dacă toți 50 ar vrea să prindă un proiect european pentru o afacere, toți ar și obține finanțarea. Ne-am gândit mai mult la intenție, la faptul că există interes și la Uricani.

„M-aș bucura să văd că la Petroșani această cifră depășește 50, oricum un municipiu cu mult mai multe posibilități, unde intră bani mult mai mulți la bugetul local, de pe toate căile: mină, universitate, fisc, instituții de stat, firme mai multe și așa mai departe. În Uricani mi-aș dori dacă se poate să fie 100 de cetățeni, dar știu că nu va fi așa, dar ce cred este că cele mai multe cereri la Uricani vor veni pe zona de ferme, mici sau mai mari, deci, pe ceea ce înseamnă APIA. Acum că vor fi trei, patru, zece, sau cinzeci de cereri, vom vedea. Vreau să vă mai spun un lucru de la Uricani: sunt oameni care au câștigat afară bani prin muncă, cum îi avem pe frații Duman. Au muncit afară, au câștigat bani pe bună dreptate, iar apoi au investit banii în Uricani. Unul din frați a investit și în Lupeni. Ca ei, cred că o să mai vină oameni care vin de-afară și care vor dori să facă afaceri cu bani europeni. Încet, încet, încep afaceri, investiții, iar Uricaniul se pune pe picioare. Ținta noastră este ca orașul Uricani să devină un oraș atractiv și așa se va întâmpla! Un oraș în care cine va intra în el să spună pe bună dreptate, cu admirație: Oau, unde am intrat și ce frumos arată! Cred că vom avea în următorii ani tot mai multe investiții private, iar aceste programe europene vor fi de mare ajutor și pentru sectorul privat, nu doar pentru primării și investițiile din sectorul public în infrastructură”, ne-a declarat cu optimism, primarul Uricaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter