03.07.2023,  16:09:04 | 0 comentarii | 741 vizualizari
Când va avea și Stațiunea Parâng apă și canalizare racordate la rețeaua publică?
de Corneliu BRAN

Mai toată lumea - autorități locale și județene, cât și oameni din Valea Jiului - vorbește de dezvoltarea turismului, iar dacă vorbim strict de Petroșani, de dezvoltarea turismului local din Parâng. Dar cum poți să faci un turism modern în 2023 și în anii următori fără apă și canalizare? O mare problemă încă neatinsă decât timid de autoritățile locale și județene și rămasă nerezolvată până azi, deși ni s-a tot spus că „va veni vremea și acestei investiții”.

Curios și îmbucurător este faptul că atunci când presa a apăsat pe accelerator despre situația din Straja, la intervenția energică a asociației cabanierilor de-acolo, într-un an s-a găsit soluția finanțării, primăria-consiliul județean-operatorul regional de apă și canal vorbind imediat aceiași limbă. Și s-a rezolvat, firește, meritul presei fiind trecut la index, ca de fiecare dată. Rușine celor care procedează astfel! Și spunem asta deoarece observăm că presa este dată de obicei ca un exemplu negativ, care nu face mare lucru „și doar dezinformează”, după cum încearcă să spună în anumite cercuri oamenii politici (nu și public bineînțeles!). După ei se iau și cetățeni dezorientați, în general lipitorii de afișe din campaniile electorale, sau cei care beneficiază în sectorul public din plin de posturi călduțe, unii dintre ei pensionari - angajați la stat.

Cabanieri din Parâng par să stea foarte liniștiți  pe acest subiect

Curios este și faptul că față de cabanierii din Stațiunea Straja-Lupeni, care au cerut cu insistență rezolvarea acestei probleme, iar împreună cu primăria și consiliul județean s-au găsit soluții de rezolvare destul de rapide, cabanierii din Parâng nu fac front comun. Nu ridică această problemă decât foarte timid și deloc într-o deplină unitate, așteptând să vină alții să discute și să le rezolve una dintre cele mai importante probleme ale stațiunii de deasupra Petroșaniului! Iar rezultatul se vede: nici măcar o discuție mai serioasă despre această investiție atât de utilă pentru un turism cu adevărat modern într-una din stațiunile hunedorene care ar avea un potențial turistic nemaipomenit, ținând cont de relief și de frumusețile peisajelor, unice am putea zice!

Șeful de la ape și primarul Petroșaniului vorbesc de identificarea sursei de finanțare și de faptul că se va avea în vedere acest aspect

În acest sens, am avut recent două discuții cu doi dintre oamenii care, prin demersurile lor, ar putea face ca această investiție în apă și canalizare să existe. Firește, sprijiniți de cei de la vârful conducerii județului, ajunși acolo și cu voturile celor din Valea Jiului și din Petroșani. Este vorba de directorul general de la ape, Cristian Ionică, și de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Cu siguranță, ei nu pot face nimic singuri în această mare investiție, fără sprijinul politic și financiar al celor de la consiliul județean, sprijin dat până la urmă turismului Văii Jiului și cetățenilor Petroșaniului, oameni cărora la anul li se va cere din nou votul și pentru alegerile de la județ.

L-am întrebat pe directorul general Ionică dacă nu cumva s-ar putea branșa și Parângul la rețeaua de apă și canalizare, aș cum s-a procedat în Straja și se va întâmpla și în Pasul Vâlcan? Mi-a spus că tehnic se poate, dar că trebuie identificată sursa de finanțare, pentru ca Apa Serv să poată face proiectul și apoi să se apuce de treabă. Deci, în concluzie, să se găsească banii și treaba ar fi apoi ca și rezolvată, într-un timp scurt, sau hai să-i zicem mediu, de câțiva ani, în condițiile în care ținând cont de relief și de distanță, lucrările nu sunt deloc ușoare cum s-ar putea crede de către unii. Dar dacă nimeni nu se apucă de treabă, atunci despre ce vorbim? Măcar să se înceapă cu proiectul și cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate! Suntem în 2023 și nimic!

Al doilea interlocutor cu care am stat de vorbă pe această temă a fost primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. De fapt, n-a fost chiar o discuție, deoarece momentul ales era o conferință de presă organizată vinerea trecută la primărie. A fost, deci, o întrebare pusă primarului legată de investiția de apă și canalizare din Parâng, ultra necesară dacă vorbim de modernizarea stațiunii și de dezvoltarea turismului local, nu înainte de a-i spune ce ne-a spus directorul Cristian Ionică de la „Apa Serv” Valea Jiului, operatorul regional de Apă și Canal, aflat în sfera consiliului județean și a primăriilor din Vale.

„Avem în vedere acest aspect”, s-a rezumat primarul să ne răspundă. După care ne-aoferit alte informații importante legate de Parâng și de investiții.

Un răspuns scurt al primarului, dar pe care-l considerăm pozitiv

Răspunsul primarului Petroșaniului, scurt, într-adevăr, dar important de menționat, poate fi privit ca o chestiune pozitivă și plină de speranță, în sensul că, da, am înțeles întrebarea și vom avea în vedere treaba asta. Asta ce înseamnă sau ar trebui să însemne? Faptul că primarului Petroșaniului i s-a readus problema în mod public, una deloc de neglijat când vorbim de infrastructura stațiunii și de modernizarea ei în vederea dezvoltării turismului local, iar acesta a menționat că va avea în vedere acest lucru. Iar ca să ai în vedere acest lucru înseamnă începerea de negocieri cu cei de la consiliul județean și Apa Serv, în vederea găsirii de resurse financiare cât mai rapide pentru ca această investiție să poată fi făcută! Or, cel puțin, noi, ca și cetățenii, asta înțelegem! Ceea ce e de bine. Că dacă primarul ar fi spus din start că nu se poate, ori că nu este o prioritate această investiție, sau altceva, atunci probabil că subiectul era închis pentru multă vreme. Acum rămâne să vedem care va fi mâna întinsă de consiliul județean la acest subiect, care vor fi demersurile, inclusiv politice, dacă ținem cont de culoarea actorilor politici de la județ și de culoarea primarului de Petroșani – în condițiile în care vorbim de o coaliție PSD-PNL -, n-ar trebui să existe probleme, dar la nivel de județul Hunedoara, la ce s-a tot întâmplat, n-ar fi de mirare ca ambițiile și mândria unora să fie mai mari decât ideea de coaliție, ceea ce nu-i normal dar se poate întâmpla  liniștit din păcate!

Ambițiile politice n-au ce căuta când vorbim de investiții pentru dezvoltarea turismului și de cetățeni, care așteaptă

Una peste alta, ca o concluzie de final la acest material, așteptăm cu interes, ca toți cetățenii, să înceapă demararea discuțiilor pe acest subiect. Și nu în toamnă, la iarnă sau la primăvară, că e an electoral și dă bine pentru toată lumea, ci încă din această vară. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece dacă se vrea cu siguranță se vor găsi pe undeva, printr-un Program, sau prin niște fonduri de rezervă, banii necesari investiției – sau măcar pentru primii pași ai ei, urmând ca la anul să se identifice toată suma necesară, cum s-a mai procedat și la alte proiecte. Dar pentru asta trebuie lăsate ambițiile politice, din toate părțile, la o parte! Că pe oameni îi interesează mai puțin luptele politice și mai mult realizările și investițiile. Cum spuneam, așteptăm demersuri mai multe și din partea celor care investesc în Parâng! Că în fond, dumnealor sunt interesați în mod direct. Sau ce, doresc să stea cu fosele alea urât mirositoare până la adânci bătrâneți, crezând că turiștii nu văd și nu au simțuri olfactive?

N.R. Poate vreo autoritate a statului (centrală, județeană sau locală)  va oferi opiniei publice o statistică cât mai exactă a Parângului (număr de angajați cu carte de muncă; nr. de pensiuni turistice; încasări anuale; cât din încasările cabanierilor se întorc la comunitate; câți bani cheltuie statul cu Stațiunea Parâng (în condițiile în care primăria are un întreg serviciu care deservește stațiunea, în care, până la urma urmelor, privații își fac afacerile, nu statul; iar consiliul județean a construit un drum) ș.a.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter