05.07.2023,  16:07:01 | 0 comentarii | 1387 vizualizari
Un eveniment cultural / Vernisajul expoziției „Ferestre de timp” de Sorin Oprea
de Corneliu BRAN

Timpul se scurge lent sau repede, depinde cum îl privește fiecare și cum simte. Pentru artistul plastic și jurnalistul Sorin Oprea pare că s-a scurs prea repede, din moment ce deja și-a prezentat colecția de pictură creată de el de la începuturi și până azi, o retrospectivă. Vernisajul a avut loc marți, 4 iulie, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența a zeci de prieteni ai organizatorului și de iubitori de artă.

Prieteni și iubitori de artă prezenți să vadă lucrările autorului

Cum ziarul nostru a făcut deja avanpremiera acestui eveniment cultural demn de subliniat, în condițiile în care Sorin Oprea este ca toți artiștii plastici precum vinul, adică „tot mai bun pe măsură ce se învechește”, trecem repede peste alte informații și ajungem la ce s-a spus la vernisaj legat de expoziție și de autorul lucrărilor expuse, nu înainte de a sublinia că în sală i-au fost alături, printre mulți alții, doamna Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, mereu o susținătoare a evenimentelor culturale de vreo douăzeci de ani încoace - și bine face (!) și să o țină tot așa – doamna Lili Rub, o pictoriță talentată a Văii Jiului, precum și o bună parte dintre trupa de „boemi” ai Cenaclului „Boema”, în frunte cu Marian Boboc, însoțit de soția Irina și de fiica Mălina, dar și de inimosul Aron Dumitrescu, cel care mereu le pune la dispoziție, de foarte mult timp, celebrul de-acum „Făgădău Românesc”. Tot în sală i-am regăsit și pe petroșeneanul Iosif Toth, clapistul de la „Acustic”, celebra trupă din Petroșani, care a făcut istorie pe plan muzical nu doar în Vale, ci și pe plan național (cu Geo Popa, Vali Ioniță, Valentin Banetti, Nelu Banciu și cel amintit în componența epocii de glorii a acestei trupe minunate) precum și pe tânărul politician, Cristian Câțan, singurul politician de altfel prezent, aflat în sală, firește, în calitate de iubitor de artă și de prieten ai prietenilor lui Sorin Oprea.

Câteva scurte discursuri de la vernisaj

Tonul intervențiilor l-a dat reprezentantul gazdelor evenimentului, doamna Lavinia Hulea, care a mulțumit de prezență și i-a urat lui Sorin să continue cu pictura și arta fotografică, dar și cu alte ocupații, „pentru că face bine tot ceea ce face”.

„Expoziția lui Sorin de azi este o poveste petrecută în timp și o poveste despre timpuri. Și dacă ne vom opri privirile asupra tablourilor expuse, o să putem să recepționăm exact ceea ce a spus artistul la timpul respectiv, la timpul de început, la timpul mai în etate și sper că vom mai avea prilejul să ne bucurăm de alte tablouri ale unui timp viitor”, a spus printre altele Lavinia Hulea.

Pictorița Lili Rub a avut, de asemenea, numai cuvinte alese pentru autorul lucrărilor expuse, menționând că Sorin trebuie să continue cu pasiune, în continuare, seria de lucrări, fie că sunt ele în pictură, fie în artă fotografică, fie în alte sfere a pasiunilor sale, precum colecționarea de ceasuri de exemplu, sau arta scrisului.

„În primul rând, vreau să-i mulțumesc lui Sorin că ne-a dat ocazia să avem o după-amiază culturală, în care el poate să ne arate un parcurs artistic care pornește din anii adolescenței sale, de la Liceul de Artă din Deva, noi doi fiind întâmplător colegi la acel liceu. Eu nu am păstrat de-atunci nicio lucrare și acum regret văzând cât devotament a avut Sorin pentru amintirile lui. Apropo de arlechinul care e vehiculat mereu, într-adevăr foarte bine realizat de Sorin, este un logo pe care el l-a găsit și pe care îl exploatează extraordinar de frumos. Este un logo care aparține multor alți artiști mari, precum Picasso și alții, al lui Sorin fiind particular, așa cum este și el, foarte personal, foarte direct în ceea  ce face și în ceea ce exprimă. Dar ce vroiam să accentuez este faptul că Sorin Oprea este un risipitor de talent. Eu așa îi spun. Are atât de multe talente, nu doar acesta al artei plastice, că am fi uimiți cu toții dacă le-am știi pe toate în amănunt! Un bucătar desăvârșit, că e o artă și arta culinară, un scriitor îl văd eu extraordinar – pentru că are o inteligență vie și conexiunile lui cu lumea sunt cu totul deosebite, ca să nu mai vorbim de arta fotografică, munții și alte pasiuni pe care le-a pus în practică. Sper să-l mai vedem, sper să nu fie aceasta o retrospectivă, din liceu și până azi, că mă sperie puțin gândul ăsta. Sper să fie un nou început și să vedem de la el lucrări din ce în ce mai multe și să avem ocazia să ne întâlnim mai des la evenimente create de el cu lucrările sale”, a menționat printre altele artistul plastic Lili Rub.

Modest cum îl știm cu toții, Sorin Oprea în cuvântul său a rostit doar câteva fraze, foarte originale trebuie spus, invitând apoi publicul prezent să savureze creațiile expuse în galerie alături de un pahar cu ce-o fi în el: „Pentru că toate cuvintele pe care am vrut să le spun eu s-au epuizat, nu-mi rămâne decât să spun mulțumesc frumos, bine ați venit, bine că suntem din nou împreună, ca de obicei asemenea evenimente eu le apreciez și le ridic la rangul de sărbătoare! Nicoară cred că a pregătit dincolo niște pahare, că fiecare suntem emoționați și deshidratați. Încă o dată vă mulțumesc și să ne bucurăm împreună că suntem un grup. Cel mai important personaj este personajul colectiv! Și nou suntem acel personaj principal și important!”.

După mai bine de un ceas și jumătate, încet, dar sigur, s-a lăsat liniștea peste galeria de artă de la casa studenților, „actorii” plecând, fiecare, spre casele lor,  dar rămânând probabil cu imaginea în minte a unei zile de marți frumoase, plină de culoare, arlechini și mister. Un mister care-l definește pe artistul și jurnalistul Sorin Oprea și căruia doar el îi știe sensul, un sens bine definit în trăirile sale și foarte bine pus în practică în lucrările sale. Să ne trăiești, Sorine!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter