10.07.2023,  16:13:10 | 0 comentarii | 3448 vizualizari
Petroșani / Ursul brun a mormăit și pe str. Cucului
de Corneliu BRAN

Primăria Petroșani și asociația locală de vânători au reintrat în alertă l Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi are în atenție și relocarea l Exerciții de alarmare contra urșilor

Contract între primărie și Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Băniceana”

Duminică noaptea pe RO-alert s-a semnalat din nou prezența unui urs la Petroșani. Zona de plimbare a animalului sălbatic a fost, de data aceasta, strada Cucului, din partea de sud a localității. Acum nu știm cât de mare și de periculos a fost ursul în cauză, din moment ce alte date nu au fost transmise și nimeni nu s-a plâns că ar fi fost atacat ori i-ar fi fost agresată gospodăria. Știm, însă, că primăria, primarul și Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Băniceana” încearcă să caute soluții pentru ca numărul urșilor care mormăie pe străzile și prin cartierele de case să fie cât mai mic.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a reamintit la începutul acestei săptămâni, la nici 14 ore de la semnalarea ursului de pe Cucului, că administrația publică petroșeneană a încheiat un contract cu cei de la asociația de vânători și pescari amintită mai sus. Prin acesta cei din asociație asigură serviciile de permanență și de intervenție imediată, dacă va fi cazul, la atacurile ursului brun, conform Anexei 1 din cadrul Ordinului Ministerului Mediului și Apelor nr. 1.425 din 2021.

„Anul trecut am avut mult mai multe cazuri semnalate de urși care au ajuns pe raza localității, în zone locuite, precum Slătinioara, Sălătruc, Dâlja Mare și Mică, dar și în zona Brădet, în apropiere de clădirea universității sau a cantinei studențești. Acum aproape un an, în luna august, am fost chiar nevoiți să capturăm un urs care obișnuia să coboare tot mai des în zona universității, pe care l-am relocat tocmai la Polatiște, pe Defileul Jiului, undeva la granița județului nostru cu județul Gorj.  Am fost prima localitate din Valea Jiului care am relocat un urs și dacă va mai fi cazul vom mai repeta din nou acest lucru. Trebuie să mai spun și faptul că Primăria Petroșani și acești reprezentanți ai asociației vânătorilor care gestionează fondul de vânătoare, precum și o serie de reprezentanți ai jandarmeriei și poliției locale au fost în teren ori de câte ori a fost nevoie. Pe de altă parte, după cum am anunțat când s-a întâmplat, au avut loc exerciții de alarmare periodice, precum și acțiuni de alungare, îndepărtare sau capturare și relocare a urșilor. Antrenamente foarte bune în contextul actual, când urșii bruni sunt semnalați că ajung în multe localități montane din zona Carpaților. În această vară avem prevăzut să organizăm și alte exerciții de alarmare contra urșilor, iar ori de câte ori situația o va impune, vor exista acțiuni de alungare sau de capturare a urșilor, mai cu seamă când discutăm de astfel de animale mai agresive. Siguranța cetățenilor noștri este mai presus de orice, iar pentru aceasta căutăm să găsim cele mai bune soluții când discutăm de aceste animale sălbatice și de prezența lor în apropiere de zone locuite”, a precizat primarul Petroșaniului.

Un calcul simplu dă frisoane! Trebuie luate măsuri tari și rapide la nivel de țară!

Din datele prezentate de ministerul de specialitate rezultă că în țară ar fi vorba de un număr  cuprins între 7.000-8.000 de exemplare. Fără să vrem, avem în minte declarația unui vânător experimentat dintr-o asociație de vânători de undeva din Argeș, care le spunea reporterilor că e falsă informația și că după părerea sa, din informațiile care le are de la celelalte asociații, numărul urșilor ar fi, cităm din memorie: „Binișor trecut de 11.000”. Dacă vânătorul are dreptate, asta ar însemna teoretic o medie de cu puțin peste 640 de urși pe hectarul de pădure, la 7.046.056 hectare de pădure, cât se estimează oficial că mai ar avea România, în urma defrișărilor iresponsabile și nepedepsite! Înspăimântător, fiindcă vorbim, în primul rând, de asigurarea hranei lor, care nu are cum să le mai ajungă în prezent decât dacă aceștia sunt serios ajutați! Și cum „Romsilva” nici măcar porumb nu le mai asigură suficient (hrana cea mai ieftină cu putință!), ne mai vorbind de alte produse pe care aceste animale le preferă în hrana lor, iar culegătorii de fructe de pădure își mai iau și ei partea vară de vară, atunci este normal că urșii bruni nu prea mai au ce mânca și o iau în jos, agale, spre gospodării! Jumătate de urși să fie din cei 11.000 luați în calcul de noi și tot e mult 320 de urși la un hectar de pădure!

Unde mai punem și faptul că o dată cu tăierile de păduri și cu migrația omului spre zone tot mai înalte, vorbind aici de stațiuni și pârtii de schi, de cabane și case de vacanță și așa mai departe, urșii și animalele sălbatice s-au „auto relocat” bietele de ele! La tot acest calcul mai trebuie să ținem cont și de faptul  că 25% din păduri sunt situate în zone de deal, luncă și câmpie, unde ursul nu trăiește, ceea ce face ca aceste exemplare să fie chiar mai multe pe hectarul de pădure!

În afară de urșii care trebuie împușcați, am putea să relocăm, prin convențiile internaționale, mai bine de jumătate din urși în pădurile europene, acolo unde acestea mai sunt și unde actualmente, din diverse cauze, urșii nu mai există aproape deloc. Și, cu siguranță, în țări unde banii alocați de stat pentru hrana animalelor sălbatice nu ar fi o problemă!

Din păcate, nimeni nu vorbește de această soluție! Ba mai și vin „experți internaționali și protectori de mediu”, în general din țări unde ursul a fost nimicit de-a binelea în ultima sută de ani,  să ne spună cum să facem și ce trebuie să facem ca să nu ne atingem de urs. Chiar dacă unii dintre ei au prins gustul sângelui și au devenit carnivori, omorând turme întregi și făcând ravagii prin gospodării, ba chiar rănind și oamenii. Bun, atunci unde e protecția omului? Păi, nu e, dar pentru ei, niște oameni care urăsc oamenii, se pare că ursul care produce atâtea pagube are întâietate. Oare în ce lume trăim?


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter