26.07.2023,  16:45:04 | 0 comentarii | 1376 vizualizari
Petroșani / Seminarul „Energie Regenerabilă în România: prezent și perspective” – un succes
de Corneliu BRAN

Foarte interesant și de înaltă ținută a fost seminarul pe care ziarul nostru l-a anunțat, eveniment organizat miercuri, 26 iulie, într-una din sălile elegantului Restaurant „La Belle Epoque”, de către Asociația Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecție Socială (C.R.O.F.M.P.S.) din Petroșani, în parteneriat cu „Innovius” SA din Norvegia, o firmă de consultanță cu experiență în implementarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile și al eficienței economice.

Lumea, interesată de subiectul seminarului

Lume destulă în sală am zice, deși dacă nu era lună de concediu cu siguranță sala ar fi fost arhiplină, titlul seminarului „Energie Regenerabilă în România – prezent și perspective” și tematica propusă de organizatori fiind atractive în ziua de azi. Și nu doar pentru cei care dețin firme, ci și pentru cetățeanul de rând, care de ceva vreme se luptă cu prețurile și cu facturile tot mai piperate la energie și gaz, pe fondul crizei energetice care s-a mai diminuat, dar care încă nu s-a oprit, după cum susțin specialiștii (și urmează o nouă iarnă, să nu uităm, plus inflația care încă e destul de mare!).

Derularea etapelor

Seminarul a început la ora 9:30 și primul vorbitor a fost managerul de proiect, doamna Adriana Kinzsky, care este totodată și președintele asociației amintite. Dumneaei a prezentat etapele proiectului „Creșterea vitezei de adopție a energiei regenerabile în România”, în cadrul acestuia desfășurându-se și acest seminar. Din câte am văzut, în cadrul proiectului vor mai avea loc două seminarii până în decembrie, la București și Buzău, plus o serie de instruiri pentru 150 de persoane privind energia regenerabilă și eficiența energetică tot în localitățile amintite, plus Oradea, precum și un tur de studiu în Norvegia pentru schimb de experiență pentru 7 persoane. În continuare, managerul de proiect i-a prezentat și pe o parte dintre participanți, veniți în sală din toate sferele de activitate, începând cu antreprenori și directori de societăţi, inclusiv de stat, și continuând cu cetățeni simpli. Care, cu toții, au dorit să audă de la specialiști cum stă treaba cu această energie regenerabilă și cum vor putea eventual să-și schimbe vechea centrală pe gaz sau pe lemne cu un alt sistem mai actual, care folosește energie verde și care în timp scade costurile la facturile de încălzire, panourile solare fiind cel mai frecvent invocate de participanți.

După toate aceste prezentări a intrat în scenă domnul profesor Filip Cârlea, cercetător onorific al Academiei Române, specialitatea Energie și Energie regenerabilă și profesor universitar doctor la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, om cu mare experiență în domeniu, prezent în echipa de specialiști care lucrează actualmente la crearea Strategiei de Dezvoltare a României pe următorii 20 de ani (termen în care se speră ca România să ajungă la nivelul UE din toate punctele de vedere, după cum ne-a spus domnul academician). Vreme de mai multe ceasuri, profesorul academician le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă energia regenerabilă și cum stă treaba cu eficiența energetică, fiind prezentate și cu imagini video studii de caz și exemple de bune practici din domeniu.

Spre final, directorul ECPMC Consulting & Learning, Elena Ianoși a informat asistența despre liniile de finanțare și oportunitățile în afaceri legate de acest subiect.

Academicianul Filip Cârlea – declarație pentru ZVJ

Să vedem împreună și ce ne-au declarat renumitul profesor Filip Cârlea într-una dintre pauzele seminarului, dar și managerul de proiect.

„Scopul acestui seminar este unul care în aprecierea noastră este benefic pentru oricare dintre participanți, pentru că încercăm să le oferim o deschidere privind potențialul de care dispune fiecare dintre dumnealor, în vederea dezvoltării și folosirii energiei de toate felurile în mediul în care trăiesc. Sigur, ne referim cu prioritate la energia regenerabilă, pentru că în primul rând aceasta are impactul redus față de mediu. Asta pe o parte, deoarece pe de altă parte această energie regenerabilă se regăsește mereu în locurile în care noi trăim, dacă ne gândim, de exemplu soarele, în afară de binefacerile sale poate produce și energia de care o locuință are nevoie. Apa la fel. Dacă ne aflăm cu o casă în apropierea unui pârâu, putem folosi potențialul hidroenergetic, așa cum foloseau altădată strămoșii noștri morile de apă pentru diverse activități casnice. Dacă vorbim de vânt, putem atrage energie prin eoliene. Iată câte posibilități avem!

De asemenea, există un potențial de biomasă. Aici putem discuta mai mult pentru că și lemnul de foc, pe care-l ard cei din mediul rural și nu numai pentru încălzire, se valorifică, dar într-o proporție mai mică, din cauză că energia se mai și pierde, o parte din ea pe coșul de fum. Dar biomasa se poate folosi, de exemplu, cu niște pompe de căldură, pe bază de peleți, care sunt tot din lemn, dar cu o eficiență mult mai mare și cu costuri mai mici (sigur, investiția inițială este ceva mai mare). Deocamdată nu există niscaiva surse de finanțare sau alte fonduri pe acest segment, dar estimez faptul că încet, dar sigur, se va trece și aici la asigurarea de fonduri necesare, așa cum există astăzi fonduri pentru panourile solare – de care beneficiază destul de mulți, dar nici aici nu atât de mult pe cât și-ar dori oamenii, fondurile fiind deocamdată destul de reduse (măcar se alocă fonduri în continuare și tot e ceva).

Dacă ne gândim la energia geotermală, a cărei folosire presupune niște instalații ceva mai scumpe la început, această energie este extrem de ieftină și, mai ales, curată! Estimez că după ceva timp și la nivel de decizie național se vor aloca niște fonduri pentru a se sprijini valorificarea acestei surse de energie. Dar cu mențiunea expresă că numai acolo unde avem această energie geotermală. Menționez că în România sunt destul de multe astfel de zone ce beneficiază de energie geotermală, deci acest fapt nu trebuie neglijat! Această idee a pătruns ceva mai greu deoarece tehnologia încă este mai puțin permisivă pentru consumatorul casnic”.

Despre panourile solare, un subiect la modă

„Este o idee foarte bună și practică să valorificăm energia soarelui, pentru că este o energie care vine gratis. Are o singură inadvertență, aceea că obținem energie cât avem radiații solare. Deci cât este soare. Adică pe timpul iernii este ceva mai puțin, pe timpul verii ceva mai mult. O altă inadvertență, să-i zicem secundară, este aceea că, dacă avem soare, avem energie, care trebuie stocată! Stocare care, deocamdată, la nivelul consumatorului casnic, se poate face doar în niște baterii. Sau se poate introduce această energie în rețea. Rețea din care consumatorul primește energie. Consumatorul cu ocazia aceasta devine prosumator, adică producător, și are energie ieftină și iarna. Practic, prosumatorul virează energie în rețea vara și pe timpul iernii rețeaua îi virează energie atât cât are omul nevoie pentru consum. Și făcând o compensare, acesta un procedeu care devine încet, dar sigur, foarte practic. În opinia noastră, la acest moment rețeaua nu este pe deplin pregătită pentru a primi astfel de consumatori. Producătorul de energie solară nu trebuie decât să comute un buton pentru a introduce energie în rețea. Ei bine, aici mai e de lucru, deoarece rețeaua trebuie să fie capabilă să funcționeze și să cupleze în orice parte a țării”, a venit răspunsul intervievatului nostru.

Managerul de proiect, mulțumit de acțiune

Doamna Adriana Kinzski a declarat, pe scurt, următoarele:

„Este un grant norvegian pe care l-a câștigat asociația noastră anul acesta. Valoarea proiectului este de 199.000 euro. Această activitate de azi este prevăzută în cadrul proiectului, care se va finaliza în decembrie anul acesta. Avem 8 astfel de activități, trei seminarii de o zi și cinci seminarii de trei zile. Toate aceste activități au ca și obiectiv creșterea conștientizării asupra eficienței energetice și a nivelului de cunoștințe în rândul instituțiilor din mediu privat și public, dar și a cetățenilor. Sunt mulțumită de participare, de faptul că există receptivitate, domnul Cârlea este o persoană cu multe cunoștințe și cu multă experiență în domeniu, iar de la dumnealui avem cu toții de învățat despre ce înseamnă sursele de energie regenerabilă”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter