01.10.2023,  12:18:13 | 0 comentarii | 468 vizualizari
Conferință de presă. Răspunsurile prefectului de Hunedoara și ale primarului Tiberiu Iacob-Ridzi la întrebările jurnaliștilor
de Corneliu BRAN
  • În chestiunea nerezolvării locuințelor pentru sinistrați de la Aninoasa, nici până când a început sezonul rece, prefectul Marian: „Din păcate, cred că este o impotență a administrației în acest caz”

În partea a doua a conferinței de presă organizată de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la Petroșani, alături de prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian în calitate de invitat, pe tema scumpirii aberante a apei de Apa Serv Valea Jiului, cei doi oficiali au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști pe diverse teme, importante pentru viața locuitorilor Văii Jiului.

Despre înmulțirea cazurilor de „tip mafiot” în anumite cartiere petroșenene: droguri, prostituție, trafic de persoane, mașini incendiate etc. în Cartierul Colonie și prea multă violență în Cartierul Bosnea (oameni atacați cu pietre și topoare, furturi)

Una dintre întrebări a vizat situația din Cartierul Colonie, care în opinia colegului jurnalist este în prezent „una destul de grea” în condițiile în care situația ar fi „scăpată de sub control în anumite perioade de către poliție”. Vizat ar fi, după cum a menționat același jurnalist, și Cartierul Bosnea. „Oamenii cer sprijinul autorităților pentru că nu își doresc copiii racolați de aceste rețele”, a concluzionat cel care a pus întrebarea și care a expus toate acestea, dând și câteva exemple.

Imediat, prefectul Călin Petru Marian a oferit răspunsul:

Suntem conștienți că siguranța fiecărui cetățean este pe primul loc, pe lângă sănătate și celelalte drepturi garantate prin Constituție. Punctual, trebuie să discutăm fiecare incident în parte și dacă sunt chestii punctuale vă rog frumos să mi le trimiteți, deoarece eu în fiecare săptămână, miercurea, am operativă cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și voi sesiza, punctual, fiecare problemă. E clar că suntem poate un picuț mai atent față de alte zone din județ la Valea Jiului, sunt anumite cartiere unde am avut probleme, sau cum a stat treaba mai demult la Coroești. De fiecare dată când am fost sesizați am făcut ample acțiuni de combatere a acestui fenomen, fie că a fost vorba de încăierări între bande, fie că a fost vorba de consumul de droguri sau de furturi care s-au întâmplat în anumite zone. Întotdeauna am discutat și am făcut acțiuni comune, atât cu poliția, cât și cu jandarmeria, dar este foarte important să discutăm punctual aceste probleme și nu să ne gândim ca la un fenomen general. Nu cred că este cazul să discutăm ca de o infracționalitate maximă în Valea Jiului! Poate că sunt probleme punctuale și pe astea o să le ridic și către comandantul poliției și comandantul jandarmeriei, ca să intervenim cu promptitudine atunci când este cazul. În rest, cred că împreună cu poliția locală din fiecare municipiu și oraș din Valea Jiului, pentru că vorbim de echipe mixte poliție-poliție locală care patrulează și de zone de proximitate, trebuie să facem ceea ce trebuie. Am avut discuții pe partea de consum de droguri și cu cei de la crimă organizată și cu reprezentanții DIICOT, suntem în maximă supraveghere. Și cred că ați căzut, în județul Hunedoara, zilele trecute, chiar au fost niște acțiuni concertate în ceea ce privește consumul de droguri. Am discutat, de asemenea, cu fiecare director de școală și cu fiecare director de spital ca să identificăm posibile probleme și pe care să le putem rezolva.

Pe subiectul acesta putem să discutăm o zi întreagă, deoarece este un subiect amplu. Doar împreună, toate forțele, putem să rezolvăm aceste probleme. Și părinții trebuie să fie conștienți și profesorii trebuie să fie conștienți, de asemenea și medicii trebuie să fie conștienți – atunci când ajung la ei consumatorii de droguri și toate autoritățile să fie conștiente, astfel cu toții să ne unim forțele și să facem ce trebuie ca să stopăm acest flagel.

Vreau să le spun cetățenilor din Valea Jiului că există apelul 112. Orice li se pare suspect, orice li se pare că se atentează la liniștea și siguranța lor, rugămintea mea este să sune de urgență la 112, pentru că, acolo, apelul este automat înregistrat, iar de-acolo, imediat, pleacă informația către fiecare polițist, sau fiecare jandarm în parte, în funcție de zona în care s-a făcut apelul și acționăm împreună! Altfel, cu discuții din astea generale, este complicat de a aduna toată poliția din județul Hunedoara și să facem acțiuni doar într-o anumită zonă sau cartier. Spun asta deoarece nu există personal suficient de a acoperi fiecare cartier sau zonă în parte! Dar atunci când este cazul, cu siguranță, vom face tot posibilul să intervenim cu toate forțele! (…). Știți foarte bine, domnule primar, că noi am discutat și am făcut mai multe echipe mixte, poliție-poliție locală, plus că s-au tot felul de alte măsuri”.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ținut să completeze pe acest subiect următoarele:

Aici aș vrea să fac o completare în ceea ce privește atribuțiile noastre și a poliției locale. Noi nu avem competență pe toate tipurile de infracțiuni. Suntem mai mult pe circulația statică sau pe ordine publică, doar legat de chestiuni din acestea care nu presupun judiciarul, criminalistica sau alte servicii specializate din poliția națională. Însă în ceea ce privește prevenirea infracțiunilor în Cartierul Colonie, acolo am montat 17 camere de luat vederi cam peste tot, vorbesc de toate intrările și ieșirile, tocmai cu scopul acesta de a descuraja infracționalitatea și de a ajuta poliția națională în momentul în care se întâmplă astfel de fapte pe raza cartierului. Deci, colaborăm cu poliția în zona aceasta și încercăm să facem tot ce ține de noi în acest sens”.

Despre „angajările” de la serviciul pașapoarte la Petroșani

Întrebat de aceste angajări de personal la acest serviciu, în condițiile în care în anumite perioade, vara sau iarna, cererea este foarte mare, prefectul de Hunedoara a subliniat că e vorba de fapt doar de o singură persoană ce urmează a fi angajată, un subofițer:

Ce pot să vă spun este faptul că, cred că am avut vreo trei-patru zile anul acesta când am avut programări la trei-patru zile. În rest, la pașapoarte în așa fel am organizat activitatea că programările s-au făcut de pe o zi pe alta și totul a funcționat foarte bine. Chiar am avut zile la Petroșani, în Valea Jiului, la acest birou deschis o dată pe săptămână, când peste cele 24 de programări s-au luat și 30-32. Chiar dacă oamenii n-au fost programați și a fost o urgență, am încercat să facem tot posibilul ca să-i ajutăm pe oameni. Acum este un post de ofițer scos la concurs. S-au prezentat 18 persoane pe un loc! Acum se definitivează și cred că vom avea un post în plus. Încercăm să mai aducem din școală un subofițer și vom vedea dacă vom primi aprobarea. Acesta va fi pentru tot județul, dar dacă va fi nevoie vom mări efectivul de personal și aici. La ora aceasta, toată lumea care se programează la pașapoarte, de azi până mâine i se rezolvă problema! Durează 7 minute pentru fiecare om care vine: să-și facă poza și să-și facă cererea. Omul poate să-și primească pașaportul prin poștă, acasă, nu știu exact cât e taxa, dar e o sumă destul de modică, sau poate să vină la birou să îl ridice.

Ce este iarăși important și funcționează foarte bine este partea de înmatriculări și permise de conducere. Avem un birou permanent la Petroșani – cu sprijinul domnului primar și aici îi mulțumesc – care arată impecabil chiar și după un an de funcționare și care deservește cetățenii din Vale. Oamenii nu mai vin până la Deva să își facă permisul, sau partea de înmatriculare a unei mașini. Și aici, la acest birou, sunt rezolvate problemele cetățenilor de pe o zi pe alta. Cel mai important lucru în mandatul meu de prefect este că am redus timpul de soluționare: de la 140 de zile, cât era așteptarea din momentul în care se lua examenul la sală și apoi dădea examenul de oraș, la 15 zile! Cred că înseamnă ceva! (…). Și la pașapoarte, până am venit eu se stătea în așteptare 40-45 de zile până să îți faci programare, acum faci programare de pe o zi pe alta. Iar ce pot să mai zic este că la Deva vom avea în următoarele trei luni un sediu nou, refăcut complet, printr-o investiție a Ministerului de Interne”.

La acest moment, primarul Petroșaniului a intervenit:

Mai avem o restanță, domnule prefect! Am promis oamenilor că încercăm să aducem și examenul teoretic în Valea Jiului…”.

Da, și eu aș vrea și e unul din lucrurile care nu s-au rezolvat. Deocamdată ar trebui să modificăm legislația, că asta este problema din punct de vedere al siguranței. Nu avem încă legislație în acest sens, că dacă am avea, am rezolva problema (…)”, a răspuns prefectul.

Despre situația sinistraților de la Aninoasa

O altă întrebare pusă de o jurnalistă din sală a vizat întârzierea ridicării la Aninoasa a acelor corpuri de bloc cu destinație „locuințe sociale”, astfel încât familiile afectate de cutremurele de pământ, repetate, să se poată muta în siguranță într-o nouă locuință, știindu-se faptul că guvernul a alocat demult 8 milioane de euro în conturile primăriei.

Din păcate, cred că acest subiect îl știți din fir în păr și mai știți și că noi ne-am dat toată silința să rezolvăm această problemă a cetățenilor care stăteau - și încă stau o parte dintre ei – în acele locuințe, care sunt în pericol iminent de prăbușire la orice cutremur care poate să mai apară! La o parte dintre cetățeni, care nu au mai putut efectiv să stea în locuințele acelea afectate, le-am oferit posibilitatea să stea în acele locuințe modulare, unde au toate utilitățile. Problema e că vine iarna! Împreună cu consiliul județean am reușit să facem un proiect de hotărâre de guvern prin care să se aloce 8 milioane de euro. Și s-au alocat acești bani. Cred că sunt șase luni de zile de când banii au intrat în cont și nu s-a reușit până acum să se facă nici studiul de fezabilitate! Acolo a fost vorba de un PUZ, acesta a fost făcut și aprobat, acum sunt la studiul de fezabilitate. Am discutat di nou cu primarul Aninoasei, mi-a zis că încă trebuie să mai refacă studiul de fezabilitate, deoarece ei susțin că nu le ajung banii – 8 milioane euro pentru cele 100 de locuințe sociale! Nu pot să înțeleg de ce durează așa de mult și de ce nu există implicare. Pentru că, degeaba te apuci acum să construiești, că nu reușești să termini și oamenii să se mute în locuințe. Părerea mea este că exista o soluție la Aninoasa: ei mai au în construcție niște locuințe. Acestea sunt în lucru de ani de zile. Puteau să forțeze să termine acele locuințe și să mute temporar oamenii acolo, până terminau aceste corpuri de locuințe sociale. Din păcate, cred că este o impotență a administrației în acest caz”.

Prefectul promite un birou al ANZM, deschis o dată pe săptămână și la Petroșani, cu sprijinul primarului și al primăriei

Noi, de la ZVJ, nu am scăpat prilejul să-i reamintim prefectului de Hunedoara de crearea acelui birou al Agenției Naționale a Zonelor Montane în Petroșani sau în orice altă localitate din Valea Jiului, ori dacă nu, măcar alocarea unei zile de lucru a celor de la biroul din Hațeg, într-o locație din Petroșani. Astfel încât crescătorii de animale și cei interesați să nu mai piardă finanțări de programe pentru un centru de prelucrare și colectare a laptelui, de exemplu, când printr-un program național, anul trecut, guvernul aloca 90% din banii pentru investiția într-un astfel de proiect, iar omul mai punea doar 10%! Lumea n-a știut de aceste programe și astfel în Vale, unde crescătorii de vaci și de oi sunt peste media țării, nu s-a făcut nici măcar o astfel de afacere – nu mai vorbim și de altele, de mici ferme, de afaceri agro-turistice, de carmangerii și așa mai departe, unde statul venea cu oferte generoase, prin acest ANZM creat. Deci, nu vorbim de proiecte europene, care nu pot fi atrase de cetățeni care locuiesc în sate aparținătoare orașelor, ci de proiecte naționale, unde astfel de proiecte sunt finanțate pentru orice cetățean, indiferent unde locuiește.

Eu, din câte îmi aduc aminte, chiar am avut o întâlnire cu fermierii la Petrila și am participat și eu cu cei de la agenția zonei montane, unde am informat (nota red.: Petrila nu înseamnă toată Valea Jiului, pe de-o parte, iar pe de altă parte impactul a fost mic, deoarece în presă nu s-a auzit de această întâlnire, astfel încât toată lumea interesată să audă de acele programe – iar bilanțul se vede: zero centre de prelucrare și colectare a laptelui după închiderea acelui program național unde omul punea foarte puțini bani, asta deși avem crescători de vite și de oi cât cuprinde, ceea ce nu e un lucru normal într-o zonă montană unde creșterea animalelor este o preocupare de bază). În contextul cheltuielilor, este complicat să facem de azi pe mâine. Dar este important să avem un punct al agenției montane și în Valea Jiului, și poate o să și facem împreună cu domnul primar un demers, pentru că 30% din populație este aici. În prima fază, măcar o zi pe săptămână, s-ar putea face. Chiar o să-l rog pe domnul primar să găsim o soluție în acest sens la Petroșani. Cred că împreună putem găsi soluția, astfel încât cei de la Hațeg să vină o zi pe săptămână și la Petroșani să dea informații și pentru cetățenii din Valea Jiului”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter