03.10.2023,  13:44:06 | 0 comentarii | 480 vizualizari
Asociația CROFMPS și partenerii norvegieni bifează cu succes alte trei zile de lucrări la Petroșani legate de proiectul: „Creșterea vitezei de adopție a energiei regenerabile în România”
de Corneliu BRAN

„Creșterea vitezei de adopție a energiei regenerabile în România” este primul proiect câștigat de Asociația CROFMPS prin Programul de Grant Norvegian 2014-2021. ZVJ v-a ținut atenți cu tot ceea ce s-a întâmplat încă din data de 23 mai, de la lansarea proiectului, până azi, și vă va ține la curent și în continuare, până în decembrie 2023, când proiectul va fi finalizat.

Vă prezentăm în continuare câteva aspecte legate de ceea ce s-a întâmplat luni, 2 octombrie, la Restaurantul „Belle Epoque” din Petroșani, începând cu ora 9:30, când în una din săli a avut loc un seminar de instruire a celor prezenți,  privind energia regenerabilă și eficiența energetică, invitați care au putut afla de asemenea și cum se poate întocmi un astfel de proiect, cu atragere de fonduri norvegiene.

Cursanții din sală au primit informații prețioase de la patru seminariști și instructori în domeniul energiei regenerabile

Iar ceea ce spuneam mai sus legat de acest eveniment este valabil și marți și miercuri, pentru că în fiecare din aceste zile, ca și în ziua de luni, sala de la „Belle Epoque” din Petroșani va fi plină, începând cu aceiași oră matinală: 9:30.

Ceea ce este important de remarcat, înainte de toate, este faptul că printre cei care au venit să vorbească invitaților și să le explice cum stă treaba cu această energie regenerabilă, dar și cum pot face un proiect legat de acest subiect, prin care să obțină fonduri norvegiene, au fost și doi experți ai partenerilor norvegieni de la InnoVius S.A.. Și aici vorbim de doamna dr. Anna Stamati, cu peste 17 ani experiență în managementul de proiecte, cu peste 40 de proiecte implementate (!) și domnul Goran Vujicic, cu peste 10 ani experiență în managementul de proiecte, specialist în facilități de creștere accelerată în business.

Nu în ultimul rând, îi amintim aici și pe domnul Filip Cârlea, directorul Centrului pentru Energie Regenerabilă&Eficiență Energetică - Academia Română, și pe domnul Mihael Melczer, petroșenean de-al nostru,  „Senior Advisor” la Banca Mondială – „Energie și Industrie Extractivă”.

Ca și la alte întâlniri, organizatorul acestui eveniment a fost Asociația Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecție Socială (Asociația CROFMPS), în calitate de „promoter de proiect”.

Cine este CROFMPS?

Vă reamintim faptul că Asociația CROFMPS este un furnizor de formare profesională pe piață încă din 2010, asociația fiind  acreditată în domeniul serviciilor sociale din 2019 și are o vastă experiență de implementare în cadrul POCU 2014-2020, prin desfășurarea a 5 proiecte: în două municipii din Valea Jiului, Petroșani respectiv Lupeni, în Sibiu și în Capitala țării.

Referitor la proiectul de față, „Creșterea vitezei de adopție a energiei regenerabile în România”, acesta este după cum am mai menționat o dată, dar o facem din nou deoarece e important, primul proiect câștigat de CROFMPS prin Programul de Grant Norvegian 2014-2021 și are ca obiectiv „creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la utilizarea energiei regenerabile, importanța eficienței energetice în activitatea desfășurată și acumularea de know-how în acest domeniu specific”.

Cine sunt partenerii norvegieni de la „InnoVius” S.A.?

Legat de firma norvegiană „InnoVius” S.A., vrem să reamintim câteva informații, deoarece e important ca cei care citesc aceste rânduri să își dea seama de forța acestei firme pe plan european și de activitățile principale pe care le dezvoltă.

„InnoVius” S.A. este specializată în dezvoltarea de afaceri, având o echipă de experți puternici și profesioniști care a implementat până azi, cu succes, peste 100 de proiecte (!), finanțate de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, „Innovation Norway”, Comisia Europeană, USAID, plus alte 8 proiecte finanțate prin „Granturi SEE” și „Granturi Norvegiene”, cu tematici legate de protecția mediului și de promovarea educației în rândul tinerilor.

Președintele CROFMPS

Într-una din pauze, ZVJ a stat de vorbă cu doi dintre cei implicați în acest eveniment.

Și vom începe cu doamna președinte a asociației CROFMPS, Adriana Kinzsky. Care a declarat pentru ziarul nostru:

„Este al cincilea eveniment din ciclul seminarii și training-uri pe care le avem în cadrul acestui proiect pe tema creșterii absorbției gradului de cunoaștere în energie regenerabilă și eficiență energetică prin Programul de granturi norvegiene 2014-2021, proiect pe care îl derulăm în mai multe județe din țară. Acest training este al doilea în Petroșani și îi avem alături de noi pe reprezentanți ai partenerilor norvegieni, vorbim aici de firma InnoVius. Este o firmă care are o mare experiență și care a implementat de-a lungul vremii peste 100 de proiecte, pe granturi, altele decât cele pe fonduri europene. Vorbim, deci, de granturi din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, grant pe care l-am accesat și noi cei de la CROFMPS pentru acest proiect. Firma din Norvegia este în prima linie în ceea ce privește utilizarea resurselor regenerabile și eficiența energetică. De aceea am vrut să învățăm de la cei mai buni, sau de la cei care au mai multă experiență în domeniu, astfel că am făcut posibil acest lucru prin acest proiect. Avem multă receptivitate din partea sectorului public, cât și privat, sala a fost plină și azi. Celelalte evenimente din cadrul proiectului au fost oarecum diferite față de cel de acum, prin faptul că au fost seminarii de o zi, pe când cel care a început azi este un seminar de pregătire – training de trei zile. În cele trei zile, toți cei care participăm învățăm cum să scriem un proiect legat de energia verde, pe schema și pe modalitatea de lucru al granturilor norvegiene. Inclusiv vom învăța care sunt principiile de lucru… Chiar astăzi ne spunea Anna Stamati că în Norvegia se merge foarte mult pe încredere și pe mai puțină birocrație. Deci o abordare puțin diferită față de cum se întâmplă la noi și de aceea vrem să gândim și noi altfel lucrurile și să le punem în aplicație la modul practic”.

Mihael Melczer, „Senior Advisor” la Banca Mondială – „Energie și Industrie Extractivă”

Michael Melczer este un petroșenean pe care nu-l mai prezentăm, cam toți cei din Valea Jiului cunoscând faptul că în ultimii ani a apăsat pedala pe partea de energie regenerabilă, fiind printre primii experți din Vale în acest domeniu. Iată ce ne-a declarat luni, la final dumnealui făcând pe această cale și o invitație:

„Energia regenerabilă este un mare avantaj și, până la urmă, o necesitate pentru toată lumea în zilele noastre, pentru a putea merge înainte ca și societate. Energia regenerabilă este viitorul nostru, din asta neînțelegându-se doar capitolul panouri fotovoltaice, ci și alte foarte multe surse de energie, dar care trebuie găsite și exploatate. Astăzi, mâine și poimâine la Petroșani lumea învață cum să facă proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Granturile norvegiene sunt demult prezente în România, dar mai puțină lume știe de această oportunitate. Ele sunt însă - și trebuie știut – accesibile pentru toată lumea și direct spus sunt mai accesibile decât fondurile europene pe care le știm cu toții. Da, sunt mai ușor de accesat aceste granturi norvegiene și acesta este un model de funcționare a Statului norvegian pe care ar trebui să-l luăm și noi ca țară pe viitor. Vreau să vă reamintesc că în urmă cu mai multe decenii Norvegia a fost o țară săracă. Au descoperit petrolul, au accesat foarte multe sume de bani, chiar foarte multe, dar au știut și știu cum să le cheltuiască. Norvegia este un lider în prezent în energia regenerabilă și norvegienii știu să-și pregătească viitorul, implicându-se tot mai mult în țările europene din jurul lor, sau de mai departe, cu investiții, cu transfer de know-how și altele. Subliniez, fondul norvegian e mai rapid accesibil decât un fond european pe un anumit proiect! Îi așteptăm pe toți cei interesați”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter