05.03.2015,  20:40:16 | 0 comentarii | 6543 vizualizari
Câteva aspecte / De la conferinţa de presă a senatorului UNPR Vochiţoiu
de Corneliu BRAN
Conferinţa de presă a senatorului Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu, desfăşurată ieri, 5 martie, la cabinetul senatorial din Petroşani a debutat cu un moment de reculegere în memoria lui Mircea Nistor. După acest moment, senatorul Vochiţoiu a intrat în miezul subiectelor. Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a vorbit de trei lucruri importante: reabilitarea Sălii Sporturilor din Petroşani, problema experienţei tineri­lor la angajare şi construirea unei instalaţii de topire a deşeurilor menajere în Valea Jiului de către un concern italian - o investiţie de 90 de milioane de dolari. Legat de unul dintre aceste subiecte, parlamentarul UNPR l-a avut alături şi pe directorul şcolii sportive din Petroşani, profesorul Zoltan Toth.
 
Finanţarea pentru reabilitare totală a Sălii Polivalente
Ziarul Văii Jiului a fost prima publicaţie care a dat ştirea potrivit căreia Sala Polivalentă Petroşani va intra în reparaţii capitale, în demersurile sale directorul Toth fiind ajutat la Bucureşti şi de către senatorul Haralambie Vochiţoiu. La vremea respectivă, directorul nici n-a negat, nici nu ne-a dat prea multe detalii de implicarea senatorului UNPR. Acum, după câteva luni, iată că ştirea noastră s-a dovedit a fi bună, iar la conferinţa de presă de joi, atât directorul, cât şi senatorul Vochiţoiu au confirmat ceea ce aflasem undeva la începutul toamnei trecute chiar de la senator.
„La primul punct legat de activitatea mea de senator, vreau să vă dau o veste bună şi vreau să-i mulţumesc domnului director Zoltan Toth pentru insistenţa de care a dat dovadă, pentru ca azi să putem declara că finanţarea pentru reabilitarea Sălii Polivalente din Petroşani este asigurată în integralitatea sa. Deja s-au făcut studiile de fezabilitate, rămâne doar o chestiune tehnică de rezolvat, o formalitate de transfer a terenului şi a clădirilor şi cât de curând după aceea lucrările pot fi începute”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu.
La rândul său, directorul şcolii sportive din Petroşani, instituţie care are în administrare şi Sala Polivalentă, a declarat printre altele: „Domnule senator, în numele meu şi al colegilor mei vă mulţumim pentru implicarea pe care aţi avut-o şi o aveţi mai departe în rezolvarea acestei probleme. Toată lumea ştie, la fiecare interviu am discutat doar despre sala de jocuri a clubului şcolar, care este în perioada de iarnă un frigider şi care nici pe perioada de vară nu mai corespunde sportului de performanţă. Demersurile au fost făcute în luna a şasea a anului trecut, vorbesc de demersurile noastre cu note de fundamentare, adresate Ministerului Educaţiei, care ne sprijină cu tot ce are, dar mai puţin cu bani, pentru că toată lumea ştie câtă lipsă de bani există azi la bugetul de stat. Şi cu ajutorul domnului senator am reuşit ca să sensibilizăm Compania Naţională de Investiţii (CNI) în derularea şi demararea acestui proiect. Aşadar, după aceste demersuri am primit răspuns din partea CNI la nota noastră de fundamentare, asta se întâmpla în 2 iulie 2014, după care am trecut la treabă şi am primit toate avizele din partea inspectoratului şcolar judeţean şi al Ministerului Educaţiei Naţionale, rămânând o singură problemă, aceea a terenului de sub sală, pe care, tot aşa, cu sprijinul domnului senator sunt convins că vom primi şi acest aviz şi apoi se vor demara lucrările (…). Să sperăm că, nu peste multă vreme, această sală unde se pregătesc tinerii noştri din Petroşani şi nu numai va deveni sala numărul unu din judeţ”. 
 
Proiect pentru tineri
Al doilea subiect aflat în discuţie a fost „o altă veste bună”, după cum a susţinut senatorul. 
„Văzând tot ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă în România şi ce se întâmplă în Valea Jiului, după cum ştiţi datorită experienţei pe care am căpătat-o în conducerea instituţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, am constatat un lucru pe care şi dumneavoastră sunt sigur că-l ştiţi. La intrarea pe piaţa muncii din România orice tânăr are o problemă: lipsa de experienţă! Aproape toate anunţurile de angajare conţin fraza magică şi neplăcută care conţine experienţă un an, trei ani, cinci ani… sau ştiu eu mai cât. Văzând că tinerii noştri termină o facultate şi apoi un master, după care trebuie să ia Normandia să ajungă în Irlanda, Anglia, Germania sau mai ştiu eu pe unde, m-am gândit şi m-am consultat cu liderii partidului din care eu fac parte, cu domnul general Gabriel Oprea – care m-a şi desemnat ca fiind şeful Departamentului de Ocupare a Forţei de Muncă din UNPR, şi am făcut un studiu de sustenabilitate, ca să vedem ce putem face pentru tinerii noştri. Bineînţeles, la toate acestea se adaugă şi o primă reuşită a noastră - promovarea din Valea Jiului pentru prima dată a unui secretar de stat la Ministerul Muncii. Astfel, după acel studiu am generat următorul proiect de lege, care spune în puţine cuvinte aşa: oricărui tânăr din România care absolvă orice formă de liceu, facultate sau master ori indiferent ce formă de învăţământ şi care merge să se angajeze, Statul Român îi va subvenţiona timp de un an şi jumătate (18 luni) locul de muncă, cu tot ce înseamnă salariul net şi toate dările la stat plătite, angajatorul respectiv având obligaţia să mai suporte şi el încă un an şi jumătate acel loc de muncă, astfel încât un tânăr va putea acumula trei ani de experienţă după finalizarea studiilor. Eu cred că este un lucru foarte mare, o revoluţionare a pieţei muncii. Acest proiect de lege, dacă va trece (alături de Gabriel Oprea şi de mine, ca şi iniţiator, au semnat deja 78 de senatori şi de deputaţi, printre care Ilie Sârbu, ministrul Fondurilor Europene, Ecaterina Andronescu, Liviu Pop etc.), va fi foarte bun pentru tineri ca să pornească bine în cariera profesională. Va fi un efort consistent din partea statului, dar este singura salvare ca România să-şi poată ţine tinerii acasă şi potenţialul lor să poată fi valorificat după ce ei sunt pregătiţi pe banii statului, în şcolile româneşti. Statul investeşte sute de milioane de lei în pregătirea unui tânăr – de la clasa zero şi până la absolvirea facultăţii – şi la final nu se alege cu nimic, tânărul fiind nevoit să plece în altă ţară. Sunt state dezvoltate care profită, pe bună dreptate, de această inteligenţă pregătită la noi în România, pe care o atrage fără să plătească nimic statului. Mă bucur că acest proiect pleacă din nou din Valea Jiului”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.
 
Instalaţia de distrugere a deşeurilor
Un ultim subiect discutat, pe care îl vom aborda azi, este extrem de interesant şi e legat de deşeurile menajere şi de Valea Jiului. Senatorul Vochiţoiu este pe cale ca împreună cu patru primari cu care a discutat subiectul să rezolve viitoarea problemă a depozitării gu­noiului menajer. Vorbim de etapa când groapa de gunoi de la Vulcan va fi total închisă şi gunoiul menajer colectat din localităţile Văii Jiului va trebui transportat în nor­dul judeţului, pe un preţ de câteva ori mai mare ca azi. 
„O altă veste bună pe care doresc să v-o dau, deşi este încă la nivel de discuţii, este că am stat de vorbă cu patru din cei şase primari ai Văii Jiului, şi şi-au dat acordul, să facem o investiţie pentru deşeurile din Valea Jiului. Există un concern italian care doreşte să inves­tească vreo 90 de milioane de dolari pentru a crea o instalaţie de distrugere, până la nivel de plasmă, fără niciun fel de fum, fără niciun fel de miros sau de noxă toate deşeurile din Valea Jiului. Mai mult decât deşeurile, această instalaţie are capacitatea să recicleze inclusiv haldele de steril, astfel încât să reabilităm, din punct de vedere imagistic, Valea Jiului, mai ales că susţinem de câţiva ani de zile că vrem să facem turism în Valea Jiului. Este o instalaţie care are nevoie de 125 de tone de material pe zi. Atât ne cer oamenii aceia, să le dăm 5 hectare de teren şi să le putem furniza 125 de tone de deşeuri pe zi, iar de instalaţie şi toate costurile se ocupă ei. Am studiat înţelegerea pe care Mircea Ioan Moloţ, în urmă cu vreo 2-3 ani de zile a făcut-o – şi nu mai discut cum – cu primăriile din Valea Jiului pentru groapa de gunoi de la Băcia şi unde unii primari susţin că sunt obligaţi să ducă tot gunoiul acolo. O groapă de gunoi rămâne tot o groapă de gunoi, adică iei gunoiul de la mai mulţi oameni şi îl duci apoi într-un loc, unde rămâne şi unde îl acoperi. Vreau să vă spun că nu există nicio obligaţie, asta am constatat după ce am studiat înţelegerea, ca primăriile să ducă tot gunoiul menajer la Băcia şi nici n-ar fi fost corect să fie obligaţi, pentru că vă spun ceva: preţul gunoiului în Valea Jiului s-ar fi triplat în prima fază. Această instalaţie reciclează gunoiul şi îl transformă în motorină, în zgură – care poate fi folosită apoi la autostrăzi, în energie termică (nu vă mai ascund faptul că această instalaţie va putea produce energie electrică pentru câteva mii de apartamente). În următoarele două săptămâni vom finaliza discuţia şi cu ceilalţi doi primari. Iată că senatorul Văii Jiului încearcă să rezolve o problemă a oamenilor de-aici, care va izbucni de la anul, am anticipat acest lucru şi nu vreau să ajungem la această situaţie. De aceea, sper ca la până sfârşitul anului să înceapă lucrările la această instalaţie, lucrări care vor dura vreun an şi jumătate. Iar marele avantaj al populaţiei din Vale va fi că o să plătească mai puţin decât până acum”, a explicat Haralambie Vochiţoiu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Cele povestite mai la vale s-au întâmplat la conferinţa de presă susţinută la finele săptămânii trecute de[..]
03.06.2015, 23:00   |    0 comentarii
Duminică, 29 martie, s-au împlinit 11 ani de când România a intrat oficial în NATO. Acest fapt a adus sig[..]
30.03.2015, 20:11   |    0 comentarii
Senatorul Haralambie VOCHIȚOIU, preşedinte al Departamentului pentru muncă, protecţie socială, combaterea discriminării şi relaţia cu [..]
12.03.2015, 22:22   |    1 comentarii
►Comunicat de presă
Domnul senator Haralambie Vochiţoiu a participat luni, 09 martie,[..]
09.03.2015, 20:10   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter