18.12.2008, 15:35:52 | 0 comentarii | 731 vizualizari
Lăsaţi minerii să doneze sânge
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Conducerea minelor descurajează cu bună ştiinţă minerii donatori de sânge
Ele interpretează legea şi nu plătesc donatorii de sânge în ziua liberă
Din această cauză, minerii nu mai merg să doneze sânge
Sindicatele dorm în papuci, considerând probabil că aceasta este o problemă minoră…
Ce este mai regretabil este faptul că nici unele instituţii nu încurajează pe deplin donatorii de sânge. Caută să-i îndepărteze pe voluntari, găsind tot felul de chichiţe, pentru a nu plăti ziua respectivă salariatului, căutând astfel să-l îndepărteze de acest gest, mai mult decât umanitar.
Angajaţii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani sunt unii dintre cei care, din anul 2006, au fost îndepărtaţi, cu bună ştiinţă, de centrele de colectare a sângelui, printr-un gest voit, care, lăsând la o parte aspectul moral al problemei, a dus în Valea Jiului, nu de puţine ori, la o lipsă acută de sânge. Chiar dacă astăzi, la ora la care vorbim, această criză nu există, cel puţin la Laboratorul de Transfuzie Sanguină din Petroşani, ea poate interveni oricând, din moment ce numărul celor care donează sânge este în scădere faţă de anii 2004 sau 2005. Asta şi din cauza politicii de descurajare a angajaţilor exploatărilor miniere. Dar să vedem în cele ce urmează ce spune legea şi ce fac cei care conduc destinele exploatărilor de huilă din Valea Jiului.
Ce spune legea
Hotărârea nr. 1364 din 4 octombrie 2006 “pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge”, emisă de Guvernul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 820 din 5 octombrie 2006, spune la articolul 11, punctul b, următoarele: “O zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi şi o zi scutire de frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor”.
La aproape trei luni de la această Hotărâre de Guvern, 1364, apare pe data de 29 decembrie 2006 Contractul de Muncă nr. 2895/21, Contract de Muncă UNIC la nivel naţional, pe anii 2007-2010, încheiat conform articolului 10 şi 11, din Legea nr. 130/1996, republicat, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cu nr. 2.895/21/29.12.2006, emis de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, publicat în Monitorul Oficial, partea V-a, nr. 5 din 29 ianuarie 2007. Unde se specifică clar, la articolul 61, punctul 1, următoarele: “Salariaţii au dreptul la ZILE LIBERE PLĂTITE, PENTRU EVENIMENTE DEOSEBITE ÎN FAMILIE, SAU PENTRU ALTE SITUAŢII”. Iată ce scrie la litera f, de la acest punct: “donatorii de sânge, conform legii”.
O interpretare locală a legii
Din păcate, din anul 2006, ortacii care au mers să doneze sânge au fost priviţi cu ostilitate de către cei din administraţie, motivându-se aproape întotdeauna că respectivii s-au dus să doneze sânge doar ca să chiulească de la şut. Totuşi, nu au avut curajul chiar să nu acorde deloc ziua liberă respectivilor, dar o acordă NEPLĂTITĂ! Probabil ca să-i înveţe minte pe cei care mai cutează să mai meargă la donat de sânge… Uitându-se că, în caz de accident de muncă colectiv, soarta unor oameni poate să depindă tocmai de acest sânge donat din timp de unii ortaci omenoşi.
Oare chiar atâta pagubă făceau aceşti donatori exploatărilor miniere, încât să nu le poată fi plătite maxim cinci zile pe an (atât cât poate dona un om sănătos într-un an de zile)? Chiar aşa s-a ajuns domnilor, să se facă economie la “tărâţe”, în timp ce “făina” curge în neştire şi se scurge pe alături…?
“Am vrut acum un an să donez sânge şi maistrul mi-a spus: eşti liber, n-ai decât, dar ziua de azi nu ţi-e plătită!”
Vă daţi seama că nu aveam cum să visăm toate astea. În 2006 o echipă de televiziune locală a avut un material interesant pe această temă. Dar tot atunci, totul s-a încheiat cu un interviu, spus de directorul general al Companiei, care susţinea un fapt adevărat că nu doar de la mină trebuie să fie luaţi donatori, ci din toate clasele sociale, iar aceste donaţii de sânge ar trebui făcute în campanii naţionale, pe grupe şi meserii. Deci nu aşa, fiecărui individ cum îi vine… Cel puţin cam asta era ideea din respectivul interviu. (Chiar oare câţi ziarişti din Valea Jiului sau din România au donat sânge pentru minerii petrileni internaţi la Bucureşti?). A trecut timpul, iar noi am şi uitat de acest subiect, foarte important pentru viaţa unor oameni, în momente critice. Fapt pentru care ne cerem scuze. Asta până când un ortac din Petrila sau Lonea, zilele trecute, a deschis acest subiect într-o discuţie despre ultimul accident colectiv de muncă. Când am rostit cuvântul “sânge”, respectivul a dat a lehamite din mână şi mi-a spus: “Ce donaţii de sânge, domnule? Am vrut acum un an să donez sânge, auzind că nu au sânge la laborator, iar maistrul mi-a zis că sunt liber să plec, am zi liberă, dar neplătită! Aşa că nu m-am mai dus, că pierdeam ziua de lucru. Iar ca mine au mai păţit şi alţii…”.
Vă daţi seama că mi-a fost greu să cred aşa ceva, fapt pentru care am mers să verific şi la Laboratorul de Transfuzie Sanguină Petroşani. Unde mi s-au confirmat cele spuse de minerul petrilean. “Zi liberă, dar neplătită, pentru angajaţii exploatărilor miniere”… Oare ce fac sindicatele, care ar trebui să apere şi acest drept, specificat clar prin lege?
Faptul că se încalcă legea este evident, încercându-se interpretarea ei. E adevărat că Hotărârea 1364 nu specifică plata zilei libere, dar Contactul Colectiv la nivel naţional, apărut ulterior legii, specifică CLAR acest aspect. Mai mult nu vreau să intru în alte amănunte, cert este că această situaţie nefirească nu mai poate continua aşa! Lăsaţi oamenii să doneze sânge, domnilor, plătindu-le ziua respectivă! Acesta este mesajul, iar unde este lege, la NIVEL NAŢIONAL, nu ar trebui să mai fie TOCMEALĂ ŞI INTERPRETARE!
Pentru că spaţiul nu ne mai permite, vă vom prezenta în numărul următor şi un interviu cu dr. Mary Vilă, medicul coordonator al Laboratorului de Transfuzie Sanguină Petroşani, din care veţi afla şi alte aspecte legate de acest laborator de transfuzie petroşenean.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
