12.01.2009, 22:07:44 | 0 comentarii | 628 vizualizari
MITOLOGIA MINERULUI
Articole de acelasi autor
de Mihai BARBU
VARIANTA 9. EPISODUL IV
25. TRANDAFIRUL REGELUI CĂRBUNE
În cărţile cu poezii e o adevărată dispută legată de rolul şi locul trandafirului dintr-un orăşel minier. „Unul spune să-l laşi pe rămurica lui, altul spune să culegi bobocii de trandafir când poţi, că timpul zboară”. Acesta este un crâmpei din discuţiile purtate în cartea lui Upton Sinclair, Regele Cărbune de Hal Warner şi Mary Burke. În roman, rolul trandafirului dintr-un orăşel minier îl joacă, remarcabil, d-ra Mary Burke.
26. ROCHIA ALBASTRĂ DE STAMBĂ
Mama lui Ion D. Sîrbu i-a reproşat, mereu, scriitorului, că nu scrie „piese cu rochii frumoase”. În Regele Cărbune, eroul observă că Mary, o fată din coloniile miniere americane, purta, întotdeauna, aceeaşi rochie albastră de stambă. „Rochia asta are ceva misterios, spuse el. E una din acelea despre care citeşti în poveştile cu zâne, care se cârpesc singure întotdeauna şi rămân mereu noi şi scrobite. Un trup are nevoie doar de o singură rochie din asta”.
Fata ştie că în orăşelele miniere nu există zâne („Doar dacă oi fi chiar eu aia, că o spăl noaptea, o usuc pe sobă şi o calc a doua zi de dimineaţă”.) Mary a spus toate acestea cu o veselie neşovăitoare.
Reproşul mamei scriitorului petrilean se referea la faptul că Sîrbu aborda, în piesele sale de teatru, subiecte din lumea minerilor. Trăind, şi ea, în lumea minerilor Ecaterina Sîrbu ar fi vrut să vadă pe scenă o altă lume, a „poveştilor cu zâne”.
Sinclair, ca şi Sîrbu, au văzut, şi unul şi altul, rochii frumoase chiar şi într-o lume subterană. Pentru că o descriau ca pe o lume normală, cu femei frumoase pe care stau minunat orice rochii ieftine de stambă..
27. DILEMA LUI HAL WARNER (EX JOE SMITH)
Hal o iubea pe Jessie Arthur, o femeie din lumea lui (înaltă), dar îi plăcea şi de Mary Burke, fata simplă şi frumoasă dintr-un orăşel minier american. Din acest motiv, tânărul era extrem de încurcat. Îşi amintea întrebarea pe care i-o pusese, cândva, Mary „dacă putea să fie îndrăgostit de două fete în acelaşi timp?”. În imaginaţia sa, tânărul o vedea pe Mary, în momentul când aderă la mişcarea sindicală, ca pe un fel de „Ioana d`Arc a minelor”.
Tânărul ştia că această întrebare tranşantă nu era în conformitate cu nici un cod moral care i se impusese de mic. „Se pare că putea” ne spune Upton Sinclair şi lasă finalul din Regele Cărbune în coadă de peşte.
28. UN SPIRIDUŞ TĂCUT
Era, de exemplu, minerul Tim Rafferty, cel cu ochi albaştri şi cu chipul negru de cărbune ”care tâşnise din caverna lui neagră şi îşi desfăşurase neaşteptate aripi de orator”. Aripile de orator îi cresc minerului Rafferty atunci când devine unul din fondatorii unui sindicat minier în America începutului de secol XX.
29. SFĂRÂMĂTORUL DE DINŢI
Nume sub care era cunoscut Pete Hanum, un om aflat în slujba personală a Regelui Cărbune. Printr-o ironie a sorţii, Sfărâmătorul de dinţi avea, el însuşi, doi dinţi lipsă. Când maxilarul lui de luptător se lăsa în jos această lipsă devenea vizibilă.
Când intră în contact cu oameni din înalta societate a timpului său „se simţea ca un băiat prea mare prins în cămara cu dulceţuri”.
30. ALEC STONE
Un om cu inimă de piatră din romanul Regele Cărbune. Acesta era unul din şefii Companiei căruia nu îi păsa de oamenii aflaţi în subordinea lui. În momentul producerii unei catastrofe în subteran „unul dintre ei, Alec Stone, a fost auzit de un grup de oameni spunând: Să-i ia naiba de oameni! Salvaţi catârii!”.
Alec Stone e un personaj puţin verosimil din lumea cărbunelui căruia Upton Sinclair îi dă un nume (Stone-piatră) în perfect acord cu felul mizerabil în care gândeşte şi acţionează. O femeie micuţă, originară din Ţara Galilor, repeta cuvintele şefului: La naiba cu oameni, salvaţi catârii! Aceasta le repeta într-una „de parcă o încântau ca o operă de artă”.
Mulţi alţii repetau aceste cuvinte care făcură ocolul orăşelului şi, în câteva zile, al întregului district. Cuvintele lui Stone sintetizau, spune Upton Sinclair, „atitudinea proprietarilor de mine faţă de muncitori”.
31. ZIARISTUL BILLY KEATING
Keating lucrează la un ziar al omului sărac şi toţi ziariştii care trudeau la această publicaţie trăiau din contribuţia zilnică a acestor oameni. „Suntem un ziar de după amiază şi când oamenii au citit minciuni toată dimineaţă, nu e uşor să-i faci să creadă adevărul după-amiază”.
Ziarul avea şi un serviciu de presă dar şi publicaţiile care beneficiau de aceste informaţii erau şi ele ziare ale oamenilor săraci.
Ziaristul Keating e un fel de Don Quijote ce acţionează într-un perimetru minier şi e un om onest care onorează această nobilă meserie. El ştie că, spre deosebire de cei de la The Eagle, proprietatea şerifului împărat, ei se ghidează după alte principii. Nici o treabă nu era prea murdară pentru „Vulturi”. Filosofia acestora e simplă: „Singurul lucru care interesează agenţia în legătură cu un corespondent este ca el să respecte proprietatea. Dacă esenţa fiinţei lui este respectul proprietăţii, atunci poate să înveţe şi ce-i aia o informaţie şi felul cum s-o folosească”.
32. LUCRUL CEL MAI GREU DE ÎNDURAT
„Ceea ce este mai greu de îndurat e faptul că ştii că sunt atâtea lucruri minunate pe lume şi nu poţi să le ai niciodată”. Aceasta e marea durere a unei femei frumoase dintr-un orăşel minier american. Lui Mary i se pare că între dorinţă şi realizarea ei este „un geam ca în vitrina unei prăvălii”.
Mary Burke nu vrea să obţină aceste lucruri prin concesii sentimentale. „Am urât locurile astea, am vrut să plec de aici, dar nu există decât o singură cale de ieşire, să laşi un bărbat să te ia! Aşa că am rezistat, am rămas curată, Joe, crede-mă”.
33.FILOSOFIA SINDICALISTULUI MINIER
„Staţi alături de sindicat! Trage un fir de păr, se rupe; trage tot părul, nu se rupe!”. Această filozofie, concentrată într-o frază, îi amintea lui Hal Warner, eroul din Regele Cărbune, de vremea îndepărtată a lui Esop şi a fabulelor sale.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|