05.10.2023,  15:30:01 | 0 comentarii | 791 vizualizari
Prin implicarea „Petro Aqua”, / Final de octombrie cu plutărit în Cetatea Alba
de Corneliu BRAN

În perioada 27-28 octombrie 2023 în Alba-Iulia, „Capitala Marii Uniri”, reprezentanți  ai Academiei Române, ai Ministerului Culturii (din cadrul Comisiei de patrimoniu), ai Senatului României (din cadrul Comisiei de patrimoniu UNESCO și nu numai), deputați, alături de reprezentanți de la vârful consiliilor județene din 21 de județe și de primari din localitățile Albei și din municipiul gazdă, dar și doi primari din Valea Jiului, plus membri din cadrul Asociației Ecologice „Petro Aqua” Petroșani vor participa la evenimentele legate de „Istoria Plutăritului în România” și de această activitate milenară pe meleagurile patriei în zonelor riverane ale unor râuri și fluviul Dunărea, în zona noastră, Alba-Hunedoara discuția de bază fiind, firește, Râul Mureș.

Plutași străini

La eveniment sunt așteptați și mai mulți reprezentanți de la vârful celei mai mari asociații ale plutașilor din Europa. O asociație foarte puternică și care dezvoltă an de an diverse proiecte și programe europene legate de această îndeletnicire veche, de cultura și istoria țărilor care au avut ca preocupare, într-o perioadă sau alta, plutăritul, dar și pe probleme de ecologie. Să nu uităm că pe plutele de lemn ce au navigat pe râuri și fluvii s-au realizat în istorie printre cele mai importante rute de transport mărfuri, sarea, aurul, piatra și marmura, lemnul și mierea fiind printre cele mai transportate și mai căutate produse încă din antichitate.

Printre organizatori - „Petro Aqua”

Organizatorii celei mai mari reuniuni ale plutașilor din Europa din acest octombrie 2023, care pun practic luna aceasta România pe harta europeană a evenimentelor legate de plutărit, sunt trei: Consiliul Județean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia și Asociația Ecologică „Petro Aqua” Petroșani.

Plutăritul - în Patrimoniul Imaterial Mondial UNESCO

Fiind vorba de atâția invitați de seamă și de o serie de specialiști în domeniu și fiindcă evenimentul e organizat de autoritățile locale și județene din Alba Iulia, firește că evenimentele vor fi importante și pe linia integrării în Patrimoniul Imaterial Mondial UNESCO a subiectului „Îndeletnicirile Plutăritului în România”, pentru toate zonele din România în care exploatarea lemnului, a sării și a transportului acestora s-a făcut pe plută, atât în antichitate, cât și în evul mediu sau chiar la începuturile epocii moderne, fiind pentru locuitori poate principala sursă de venit autohton într-un moment sau altul, în funcție de perioadă. Dacă vorbim aici și de Valea Jiului, după cum ne spune președintele Asociației „Petro Aqua”, Imre Szuhanek, vorbim în primul rând de localitățile Uricani și Lupeni, care în perioada de dinainte cu puțin de anul 1900 și până undeva înainte de finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, transportau lemnul cu pluta, de la Câmpu lui Neag și până la Lupeni, pe Râul Jiul de Vest. Deci, cele două localități ale noastre sunt și ele pe harta plutăritului românesc și de aceea și invitația pentru cei doi primari, Lucian Resmeriță și Dănuț Buhăescu, după cum ne-a explicat același președinte petroșenean. Care ne-a spus că în timp vor mai intra pe hartă și Petrila cu Jiețul, ori Petroșaniul.

21 de județe - pe harta plutăritului

Președintele Imre Szuhanek ne-a comunicat și lista celor 21 de județe care au de-a face mai mult s-au mai puțin cu zonele unde plutăritul a fost prezent din vremuri străvechi:

„Bine, la Alba, pe Mureș și în județul Hunedoara, plutăritul a fost prezent încă din antichitate, de Portul antic Partos, de Drumul Sării, care era produs important, un fel de bani de azi cu care puteai cumpăra orice, cred că a auzit toată lumea. Mai sunt și alte zone din țară importante în plutărit încă din antichitate sau evul mediu. Cele 21 de județe ce se află pe harta plutăritului național sunt următoarele și din partea lor vor fi prezenți la Alba Iulia președinți și reprezentanți ai consiliilor județene: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea”.

Evenimente într-un loc unde s-a scris istorie

Evenimentul va avea printre altele câteva repere importante puse la cale de organizatori.

În prima zi, pe 27 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia va avea loc o masă rotundă cu tema: „Un Mureș curat pentru generațiile viitoare”. Tot vineri 27 octombrie, la Muzeul Principia Alba Iulia se va dezbate problematica integrării în patrimoniul imaterial mondial UNESCO a ceea ce se cheamă „Îndeletnicirile Plutăritului în România”, pentru toate zonele din România unde exploatarea lemnului și a sării au condus la transportarea acestora cu plutele, încă din antichitate.

„Urmare a participării de două ori, în anul 2008, a președintelui Asociației Internaționale a Plutașilor la Alba Iulia, vorbesc de domnul Angel Portret din Spania, și de cea mai importantă asociație europeană unde Petro Aqua era membru, am reușit să realizăm după aceea, în timp, alături de primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba Iulia câteva obiective importante, dintre care amintesc: refacerea pe o plută din bușteni de 8 metri, precum cea cele construite acum 2.000 de ani, a Drumului Sării pe Râul Mureș, cu pornirea din Portul antic Partos, timp de 18 zile pe o porțiune de 243 km; declararea Bisericii de lemn din Tisa drept Biserica Plutașilor, aceasta fiind adusă pe Mureș cu o plută din bușteni tocmai din Banatul Sârbesc, în jurul anului 1786 și trasă cu 40 de perechi de boi și cai în amonte de Mureș, pe circa 53 de km; începerea procedurilor de aderare cu drepturi depline a municipiului Alba Iulia la Asociația Internațională a Plutașilor – fapt realizat la Congresul IATR de la Sarajevo în anul 2022, municipiul Alba Iulia fiind singurul printre celelalte ONG-uri europene, ceea ce nu-i puțin lucru; plus începerea achiziției de documente istorice, culturale și administrative necesare pentru instrumentarea și parcurgerea etapelor preliminare întocmirii dosarului necesar candidaturii României la Patrimoniul Imaterial Mondial UNESCO pentru îndeletnicirea plutăritului în țara noastră”, a declarat pentru ZVJ, Imre Szuhanek.

Tot în cadrul evenimentelor, vor putea fi vizionate pe viu (inclusiv de invitații străini din asociație sosiți din Spania, Austria, Cehia, Polonia și Letonia), cu ghizi consacrați, exponatele muzeale care atestă vechimea antică a plutăritului în Dacia și a Porului antic „Partos”. Pasionații de apă și de plutărit, dacă vremea va permite, vor putea face o expediție de 2-3 ore cu plutele pe Mureș, între debarcadierul construit în Portul antic „Partos” și Castelul „Martinuzzi” din Vințul de Jos.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter